23.9.24

Ρήγματα στο αστικό μπλοκ...



Η Ν.Δ. μοιάζει να παίζει χωρίς αντίπαλο στη δεύτερη τετραετία της. Και μοιάζει να είναι κυρίαρχη πολιτικά και ιδεολογικά. Ισχυρή αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ούτε σε κοινωνικό ούτε σε πολιτικό επίπεδο... Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια που θα έπρεπε να την κάνουν λιγότερη αμετροεπή. Και τα σημάδια αυτά προέρχονται από την κοινωνική δυσαρέσκεια που  αποτυπώνεται σε σειρά ερευνών αλλά και από ρήγματα στο εσωτερικό της και εν γένει στο αστικό μπλοκ (δυστυχώς η κοινωνική αντιπολίτευση είναι προς το παρόν αδύναμη). Τι άραγε σημαίνει η κοινοβουλευτική παρέμβαση των 11 και η διαγραφή Σαλμά; Ας επιχειρήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. 


Α. Η αποτύπωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας

Η πιο ανάγλυφη αποτύπωση της δυσαρέσκειας προήλθε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις οποίες η ΝΔ σημείωσε μια αξιοσημείωτη απώλεια ψήφων σε ποσοστά και απόλυτους αριθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα απώλεσε το 4,8% των ψήφων, σχεδόν 750.000 ψήφους (πολύ μεγάλο νούμερο) και έναν ευρωβουλευτή. 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ

ΨΗΦΟΙ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

2019

33,12%

1.873.137

8

2024

28,31%

1.125.510

7

ΔΙΑΦΟΡΑ

- 4,81%

-747.627

-1


Τα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ και στο αστικό μπλοκ δεν είναι άσχετα από την κοινωνική δυσαρέσκεια. Ενδεικτικά, τα παρακάτω ευρήματα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο μόνο ένα 18% δηλώνει «πολύ/αρκετά ικανοποιημένο» από την απόδοση της κυβέρνησης και μάλιστα σημειώνεται μία πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε λίγους μήνες. 

Όλο και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και στελέχη του γίνονται δέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων ακόμη και από την κομματική βάση και παραδοσιακούς ψηφοφόρους. Το γιατί γίνεται αυτό δεν απαιτεί δα και κάποια βαθυστόχαστη ερμηνεία. Τα βασικά αίτια της δυσαρέσκειας ανάγονται κατά κύριο λόγο στην οικονομική πίεση πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά από το άλλο στον πληθωρισμό. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το έτος 2023, δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ βρέθηκε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν (ΑΕΠ), εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης με μόνη χώρα τη Βουλγαρία να βρίσκεται κάτω από την Ελλάδα.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κείμενο του Βασίλη Λιόση, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: