11.9.24

Πρώτη μέρα στο σχολείο...

Φέτος, τα σχολεία ανοίγουν με ανανεωμένες οδηγίες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ενισχυμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, νέες ψηφιακές υποδομές και κανονισμούς που αφορούν την πειθαρχία και τις απουσίες...Κινητά στις τσάντες – Νέα πολιτική για τις συσκευές στα σχολεία

Μία από τις βασικές αλλαγές που θα τεθεί σε εφαρμογή αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, απαγορεύεται η εμφανής κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μη συμμόρφωση θα επιφέρει την τιμωρία της μονοήμερης αποβολής, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση χωρίς άδεια, οι ποινές θα αυξηθούν. Αν κάποιος μαθητής καταγράψει προσωπικά δεδομένα άλλου ατόμου, θα αντιμετωπίσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά πιλοτικά το Ψηφιακό Φροντιστήριο, μια νέα πλατφόρμα ενισχυτικής διδασκαλίας, που θα αφορά τους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά απογευματινές παραδόσεις σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως και σε ειδικά μαθήματα, όπως το γραμμικό και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, τα γερμανικά και τα γαλλικά. Στο φροντιστήριο θα συμμετέχουν 98 εκπαιδευτικοί, ενώ τα μαθήματα θα καλύψουν 45 εξεταζόμενα μαθήματα. Μέχρι το τέλος του 2025, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει 2.500 βίντεο για 49 μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.

Αυτόνομες τάξεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Για πρώτη φορά, η Γαύδος και οι Αρκιοί θα αποκτήσουν αυτόνομες σχολικές τάξεις με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών, καλύπτοντας βασικά μαθήματα, ενώ για τα υπόλοιπα μαθήματα θα χρησιμοποιηθεί σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι μαθητές από αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν έτσι την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στον τόπο διαμονής τους, διατηρώντας πρόσβαση στο σύνολο των μαθημάτων.

Πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Η πλατφόρμα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που εγκαινιάστηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, έχει ήδη δείξει θετικά αποτελέσματα. Περισσότεροι από 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές έχουν δημιουργήσει προφίλ στην πλατφόρμα, ενώ 285 αναφορές για περιστατικά έχουν ήδη υποβληθεί, τις οποίες χειρίστηκαν τα ίδια τα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τα εργαλεία που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Εφαρμογή e-parents – Νέο εργαλείο για γονείς και κηδεμόνες


Η νέα εφαρμογή e-parents έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, επιτρέποντας στους γονείς και κηδεμόνες να ενημερώνονται για τις βαθμολογίες και τις ανακοινώσεις των σχολείων. Μέσα στο επόμενο διάστημα, η εφαρμογή θα επεκταθεί για να περιλαμβάνει πληροφορίες για τις απουσίες, την πρόοδο της ύλης, καθώς και τον προγραμματισμό συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Τι αλλάζει στις απουσίες και στις ποινές

Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την τεχνολογία, αλλά και την καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Το νέο πλαίσιο απουσιών προβλέπει ότι η φοίτηση θα θεωρείται επαρκής αν οι απουσίες δεν ξεπερνούν τις 50 αδικαιολόγητες ή τις 114 συνολικές. Η καθυστερημένη προσέλευση στην αίθουσα θα μετράται ως απουσία. Επιπλέον, το νέο πειθαρχικό πλαίσιο αυξάνει τις ποινές αποβολής σε έως και 5 ημέρες, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων, όπως η καταστροφή σχολικής περιουσίας ή η βιντεοσκόπηση χωρίς συναίνεση, οι γονείς θα είναι υπεύθυνοι για το κόστος αποκατάστασης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: