Ο Π. Γερουλάνος είπε ότι ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημογραφικό είναι τρεις βόμβες που ετοιμάζονται να σκάσουν στα χέρια μας, ενώ τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης μετανάστευσης που να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρευση μίσθωσης ή αγοράς κατοικίας»
Πρόταση για οργανισμό κατοικίας.
Τόνισε πως δεν δίνονται δάνεια για αγορά κατοικίας ενώ σε επιχειρήσεις δίνονται με χαμηλό επιτόκιο. «Έχουμε μια οικονομία για λίγες επιχειρήσεις»
Για ΕΝΦΙΑ είπε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 φόρους
Δούκας: Φορολογία υπερκερδών και στήριξη δημόσιων ΑΕΙ
Ο Γιώργος Κουβαράς ρώτησε τον Χάρη Δούκα για τη φορολόγηση των καρτέλ και των τραπεζών. Τι έσοδα αναμένει;
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κ. Ανδρουλάκη και ο κ. Γερουλάνος συζητάνε για τα επιμέρους άρθρα. Αυτό θα έπρεπε να ήταν συζήτηση στην ΚΟ.
Ανακοίνωσαν 3 δις υπερκέρδη οι τράπεζες το 6μηνο. Είναι άδικη η φορολογική πολιτική. Δεν μπορούν να είναι 5-10% για τα μερίσματα και 30-40% για όλους τους υπόλοιπους»
«Δεν μου απαντήσατε», επέμεινε ο δημοσιογράφος. «Δεν είναι αποσπασματική η φορολογική πολιτική. Πρέπει να συζητήσουμε για όλους τους συντελεστές», υποστήριξε ο Χ. Δούκας.
«Είναι δυνατόν να λέμε "όχι" στα μη κρατικά;», τον ρώτησε η Ν. Γιαννακοπούλου.
«Υπάρχει μια ζούγκλα. Από την πίσω πόρτα μπήκε χωρίς κανόνες το ν/σ και πρέπει να βάλουμε τάξη», τόνισε ο Χ. Δούκας.
«Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από ιδεοληψίες», απάντησε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ.
«Πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να μπουν όροι και κανόνες. Είμαστε στον πάτο στη χρηματοδότηση της δημόσιας και δωρεάς παιδείας», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας.
Διαμαντοπούλου: Ισοπεδωτικό μέτρο η τεκμαρτή φορολόγηση
«Θεωρώ ότι ήταν ένα ισοπεδωτικό μέτρο ήταν». Η κ. Διαμαντοπούλυο είπε ότι «χρειάζεται μια δίκαιη μεταρρύθμιση και να πληρώνουν όλοι φόρους», αλλά επισήμανε ότι «είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζουμε όλους και σε όλες τις περιφέρειες με τον ίδιο τρόπο».
Έχει σημασία τι θέλεις να ενισχύσεις, συνέχισε. «Η κυβέρνηση οδηγεί μαζικά στο κλείσιμο επιχειρήσεις στην επαρχία».
«Το φορολογικό μας σύστημα αλλάζει συνέχεια και αυτό ουσιαστικά διώχνει τους επενδυτές. Επομένως θέλουμε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα», τόνισε.
Ερωτηθείσα για στήριξη στον Μητσοτάκη στο παρελθόν απάντησε: Είμαστε έξι χρόνια μετά. Δεν είναι μόνο οι δείκτες. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χειρότερο μετά τη Βουλγαρία.
Υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ η Γιαννακοπούλου
Η πρώτη ερώτηση στη Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πολιτική.
«Συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Η Ελλάδα να γίνει κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Να επιμείνει σε ένα διεθνές πλεονέκτημά της που έχει να κάνει με τη δημόσια παιδεία και τη δημιουργία ενός κέντρου Παιδείας», τόνισε.
Διαμαντοπούλου προς Γερουλάνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η κ. Διαμαντοπούλου παρενέβη και ζήτησε από τον Π. Γερουλάνο εξηγήσεις για το πώς θεωρεί πως πρέπει να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε πρέπει να ενδυναμώσουμε τις προτάσεις μας και να ενδυναμώσουμε το μέγεθός τους με μείωση της φορολογίας.
«Έχω καταθέσει πρόταση για μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπορούν να τις ενισχύσουν», απάντησε ο Π. Γερουλάνος και στηλίτευσε την πολιτική του κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως οι τράπεζες καταδικάζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Γερουλάνος για φορολογία
Σε ερώτημα του δημοσιογράφου προς τον Π. Γερουλάνο εάν θα προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και σε ποιους θα επιβάλλει φόρους, ο ίδιος απάντησε:
«Φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Αυτό ειναι άδικο. Το κρατος εχει αποτύχει να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία. Δεν κανουμε τα απλά για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει.
Για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή, ο καλύτερος τρόπος είναι οι επαγγελματίες να ζητάνε παντού αποδείξεις. Πρεπει να έχεις τα έσοδα για να μπορείς να κάνει την άλλη μέρα μειώσεις. Το κράτος ευθύνεται για ότι αποτυγχάνουμε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο και ρώτησε τον Π. Γερουλάνο γιατί αυτές οι θέσεις που ανέπτυξε τώρα ο Π. Γερουλάνος δεν τις είχε καταθέσει πριν τις βουλευτικές εκλογές.
«Δεν τις κατέθεσα τώρα, τις κατέθεσα πριν 7 χρόνια και ήταν διαθέσιμο και επικαιροποιημένο Ειδικά για το δανειολόγιο: Tα πράγματα εξελίσσονται και ειναι μια νέα πρόταση».
Πρώτη αντιπαράθεση Ανδρουλάκη -Γερουλάνου για δάνεια
Η πρώτη ερώτηση στον Ν. Ανδρουλάκη έφερε και την πρώτη αντιπαράθεση του αποψινού debate. Ο δημοσιογράφος Γ. Κουβαράς ρώτησε τον νυν πρόεδρο σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και πώς βλέπει το γεγονός πως κάποιοι θεωρούν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση, μετά και το θέμα των «11» της Ν.Δ.
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι «juicy» η υπόθεση των 11, αλλά απέρριψε τα περί μηξ ύπαρξης αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν από τους 11, την είχε ετοιμάσει ο κ. Σπυράκος».Πρόσθεσε ότι «καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες για προστασία πρώτης κατοικίας, ακατάσχετο αγροτικής περιουσίας και ο δανειολήπτης να μπορεί να κάνει προσφορά πριν το δάνειο του πουληθεί στο fund και βέβαια το θέμα του ελεβετικού φράγκου που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες».
Εδώ ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στο δανειολόγιο και ρώτησε τον πρόεδρο αν είνα ένα μέτρο που το ΠΑΣΟΚ θα υιοθετούσε.
«Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας και το έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πριν τις εκλογές», απάντησε ο Ν. Ανδρουλάκης και επέμεινε ότι «η πρόταση λέει να μπορεί να παρακολουθήσει το χρέος του με διαφάνεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου