30.9.24

Μέχρι πόσες μεγάλες φωτιές νιώθουν επιτυχημένοι οι Μητσοτάκης και Κικίλιας;...



Ήταν 6 Σεπτεμβρίου όταν ο πρωθυπουργός (μας) Κυριάκος Μητσοτάκης εκφώνησε «πανηγυρικό» λόγο σε εκδήλωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ...

Εξήρε το έργο της κυβέρνησής του στο πεδίο της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Είχε προηγηθεί βέβαια η φωτιά στην Αττική στις 11 Αυγούστου που έφτασε μέχρι την Ομόνοια, (συγγνώμη, στο Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια)  αλλά ο κ. Μητσοτάκης το ξεπέταξε γρήγορα, λέγοντας ένα «μπορεί να ξεφύγει μία φωτιά και ναι, ξέφυγε μία στην Αττική».

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, «αν σας ρωτούσαμε πριν από τις 10 Αυγούστου, ποια είναι η εικόνα την οποία θα είχατε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τις φωτιές, πιστεύω ότι όλοι θα λέγανε -και σωστά- ότι «το κράτος ήταν εκεί, τα εναέρια ήταν εκεί, τα στελέχη της πυροσβεστικής ήταν εκεί, με καλύτερη διάταξη δυνάμεων».

Για να καταλάβετε πόση είναι η επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κατάσβεση των πυρκαγιών, φτάσαμε να καιγόμαστε στην Ελλάδα ακόμα και στο έμπα του Οκτώβρη. Στο Ξυλόκαστρο και, μάλιστα, με 2 νεκρούς. Επομένως, ξέφυγε μία ακόμα φωτιά πέραν εκείνη της Αττικής: αυτή της Κορινθίας.

Και δεν ήταν η μόνη που τους ξέφυγε, οι μόνες πλέον μετά και το Ξυλόκαστρο. Ήταν και η δασική πυρκαγιά στο όρος Όρβηλος στις Σέρρες στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Όπως έλεγε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου του 2024 και έκαιγε για 27 ημέρες! Άρα και στο όρος Όρβηλος τους ξέφυγε. Τρίτη φωτιά που τους ξέφυγε.

Υπάρχει και τέταρτη. Ήταν η φωτιά στο όρος Παγγαίο που ξέσπασε στις 22 Αυγούστου σε δασική έκταση κάτω από την κορυφή Αβγό. Και έκαιγε για 8 ημέρες μέχρι που «η βροχόπτωση συνέβαλε στον περιορισμό της φωτιάς».

Δεν ήταν μία, αλλά τουλάχιστον τέσσερις οι μεγάλες φωτιές που ξέφυγαν από το δίδυμο Μητσοτάκη και Κικίλια. Μπορεί να ήταν κι άλλες. Νιώθει ακόμα επιτυχημένος ο κ. Μητσοτάκης; Στις πόσες μεγάλες πυρκαγιές άραγε θα δεχτεί ότι απέτυχε;  

Και μην ξεχνάμε. Ήταν ο Βασίλης Κικίλιας που δήλωνε, αρχές Ιουλίου, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Τώρα, αντί να παραιτηθεί, στέλνει συλλυπητήρια στους συγγενείς των δύο ανθρώπων που κάηκαν στο Ξυλόκαστρο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: