20.9.24

Ξαφνικό «φρένο» στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο...



Καμπανάκι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας κορύφωσης της τουριστικής περιόδου με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναμένουν κάθε χρόνο τα έσοδά τους να τραβήξουν την… ανηφόρα...


Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2024 μάλλον προκαλούν μερική ανησυχία.


Κι αυτό γιατί τα τουριστικά έσοδα για τον Ιούλιο είναι μειωμένα κατά 177 εκατομμύρια ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023, δηλαδή καταγράφουν πτώση κατά 4,2%. Ειδικότερα τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4,031 δισ. ευρώ έναντι 4,208 δισ. πριν από έναν χρόνο. Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%. 

Τα στοιχεία από το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας δείχνουν ότι για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 11,1%, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 10,95 δισ. ευρώ.

Παραταύτα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισ. ευρώ. 


Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος αγαθών, λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% ( 4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% ( 5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό), διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,1 δισ. Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: