Στην αμήχανη θέση να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη ΔΕΘ βρέθηκε ο Νίκος Παππάς μετά τις τελευταίες εκρηκτικές εξελίξεις στο κόμμα και την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου...
Ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε, όπως αναμενόταν, σωρεία ερωτήσεων για τα εσωκομματικά και έδωσε απαντήσεις, χωρίς, όμως να επιχειρήσει να ανοίξει κάποιο επιπλέον εσωτερικό μέτωπο. Παράλληλα ανέβασε ψηλά τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και στόχευσε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Νίκος Παππάς έκανε κάλεσμα προς τους Έλληνες ξεκαθαρίζοντας ότι η «η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή» και έθεσε εξαρχής την βεντάλια των στοχεύσεών του για την πολιτική αλλαγή λέγοντας:
Για να μην παρακολουθούμε εκατομμύρια στρέμματα δασών να καίγονται κάθε χρόνο και τις φωτιές να σταματούν είτε στη θάλασσα, είτε στον αστικό ιστό.
Για να μην κυριαρχούν στις τηλεοπτικές εικόνες, όπως αυτές με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους νεκρών ψαριών, όπως είδαμε πριν λίγες μέρες στον Παγασητικό.
Για να μην εγκαταλείπονται κρίσιμες υποδομές στην τύχη τους και να μη ζει η χώρα τραγωδίες, όπως το έγκλημα των Τεμπών.
Για να μην παραβιάζονται θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου.
Για να μην παρακολουθούνται παρανόμως, υπουργοί, αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, επιχειρηματίες, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της διοίκησης.
Για να μην ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ και για τα επόμενα χρόνια ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας είναι δεκάδες χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους.
Για να μη καταρρέουν τα νοσοκομεία και το ηρωικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Για να μην είμαστε η τελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων στην Ευρώπη.
Για να μην είμαστε πρωταθλητές στο κόστος της ενέργειας.
Για να μη χρειάζονται οι μισοί κάτοικοι της Ελλάδας το μισό τους εισόδημα απλώς και μόνο για να στεγαστούν.
Για να μην αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για να μην είναι και η Θεσσαλονίκη παρακολουθητής των εξελίξεων, αλλά ηγέτιδα δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των επιλογών της Κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση
Ερωτηθείς αν παραμένει κυβερνητικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση, διεκδικεί να χτίσει τις συμμαχίες που θα συγκροτήσουν τον ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η ανάγκη συγκρότησης ενός τέτοιου πόλου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική υπό το φως της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι είδαμε ότι μετά τις ευρωεκλογές, εμείς είχαμε τις δικές μας εξελίξεις, η φθορά της Ν.Δ. ήταν κάτι που δεν περίμενα να έχει τέτοια κλίμακα».
Πρόσθεσε ότι υπό το φως αυτής της εξελίξεις οι ευθύνες και οι δικές μας και όλο των άλλων προοδευτικών δυνάμεων πολλαπλασιάζονται. Ανέφερε ότι «έχουμε περιγράψει και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε επίπεδο κοινωνίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και είναι ύψιστη ευθύνη όσων δυνάμεων εννοούν πραγματικά ότι θέλουν μία προοδευτική στροφή στην χώρα».
Μπαράζ ερωτήσεων για τα εσωκομματικά
Όπως αναμενόμενο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε πολλάκις για τις εξελίξεις στο κόμμα, τις υποψηφιότητες για την προεδρία και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κουβέντα για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:
Δεν υπάρχει θέμα με την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ούτε ζήτημα διαγραφής του πρώην προέδρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστατικό που προβλέπει πεντακάθαρα ότι όλες οι εξουσίες και τα αξιώματα ελέγχονται και είναι ανακλητά
Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κουκουλοφόροι προφανώς. Υπάρχουν στελέχη με αγώνες και περγαμηνές και είναι πολεμιστές της δημοκρατικής παράταξης.
Η θεσμικά επιβεβλημένη στάση όλων των συμμετεχόντων είναι να δεσμευτούν ότι θα μείνουν στην παράταξη και μετά τις εκλογές. Θεωρώ αυτονόητο πως όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να συμμετέχουν θα δεσμευτούν με καθαρές κουβέντες και θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες. Και αυτό ισχύει για βουλευτές, στελέχη και για τους υποψήφιους προέδρους βεβαίως.
Ενορχηστρωτής της συγκάλυψης για τα Τέμπη
Πολύ αιχμηρός, όμως, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του για το έγκλημα των Τεμπών βάζοντας εμφανώς στο κάδρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον πως είναι ο ενορχηστρωτής της προσπάθειας συγκάλυψης.
Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι το μπάζωμα ξεκίνησε λίγες ώρες μετά το ξημέρωμα εκείνης της ημέρες και άφησε την αιχμή πως αυτό πληρώθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η κοινωνία ανατριχιάζει περισσότερο με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης στην οποία ευθαρσώς ενορχηστρωτής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε σε άλλο σημείο και διευκρίνισε «ο υπουργός του κ. Τριαντόπουλος είπε σε μέσα της επαρχίας τις επόμενες ημέρες μετά το έγκλημα ότι πήγε εκεί για να διευθετήσει τον χώρο. Κάτι θέλει κάποιος εκεί να κρύψει».
Τι απάντησε για Αυγή και Κόκκινο
Ρωτήθηκε και για τα κομματικά μέσα υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων μετά την αποπομπή Κασσελάκη και απηύθυνε κάλεσμα προς τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και τους πολίτες να ενισχύσουν την Αυγή και το Κόκκινο γιατί «έχει πολύ μεγάλη αξία να υπάρχει η φωνή της Αριστεράς στα μίντια».
«Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει και το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Δεν έχουμε φιλοδοξίες να φτάσουμε στο μισό δισ. που χρωστάει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Δανεισμός για να κλείσουμε τις εκκρεμότητες προς τα ΜΜΕ και είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει πολύ σύντομα να προχωρήσουμε» είπε σε άλλο σημείο.
Η ερώτηση της «Εφ.Συν.»
Ο απεσταλμένος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και της efsyn.gr, Νίκος Παπαδημητρίου, ρώτησε τον Νίκο Παππά: Σας ακούσαμε να λέτε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι δεν μειώθηκε ούτε ένας φόρος. Μια εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 12 μέτρα μείωσης ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, ανάμεσά τους μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και νομιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης προς τους αγρότες. Είναι λίγα; διαφωνείτε με τα μέτρα; Το κόμμα έχει να προτείνει κάτι άλλο; Και κάτι ακόμη, δεν θα αργήσει ο καιρός που θα βρεθείτε σε μια κοινοβουλευτική σύγκρουση κορυφής έχοντας απέναντί σας και τον πρωθυπουργό. Με βάση σχόλια που βλέπουμε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο μπορεί κανείς να εικάσει πώς θα σας αποκαλέσει ο πρωθυπουργός. Φαντάζομαι θα πει «καλώς τον 13 – 0».
Ο Νίκος Παππάς χαμογέλασε με νόημα και απάντησε ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος και ξεκαθαρίζοντας ότι «το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη είναι γύρω στο 15 – 20%, είναι πρωτοφανές» και έσπευσε να συμπληρώσει «προτείνω στον κ. Μητσοτάκη να μετονομάσει τον νόμο με τον οποίο με παρέπεμψε στην Δικαιοσύνη σε νόμο Μητσοτάκη Παππά». καθώς τον έχει εφαρμόσει ανελλιπώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «με μια μόνο εξαίρεση, κατάργησε την υποχρέωση των ιδιοκτητών να πληρώσουν το τίμημα των αδειών».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε για ακόμη μια φορά ότι επρόκειτο για μια μεθόδευση που είχε στη βάση του «ένα δούναι και λαβείν με δικαστικούς» για να συμπληρώσει ότι «έχει αποφανθεί ο λαός για αυτή τη μεθόδευση και ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι αυτό έχει καταναλωθεί και θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά εάν χρειαστεί».
Σχετικά με την φορολογία ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν είναι καινούργιο μέτρο, ενώ χαρακτήρισε κοροϊδία τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές, την ώρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στους επαγγελματίες το χαράτσι του τεκμαρτού εισοδήματος.
«Υπάρχει χώρος και για άλλες ελαφρύνσεις, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό δεν υπάρχει στην ατζέντα του κυρίου Μητσοτάκη» κατέληξε.
Σφοδρή επίθεση για την οικονομία
«Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία, θέλει να ξεφορτωθεί ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δήλωσε ο Νίκος Παππάς και συμπλήρωσε «ταυτόχρονα αναπτύσσει μια μηχανική στη χρηματοδότηση που τις αποκλείει από τη δυνατότητα να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. Είναι μια μεθοδευμένη πολιτική που αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη. Ήταν για χρόνια στο ευαγγέλιο των θέσεων του ΣΕΒ και προφανώς κάποια στελέχη πήρανε αυτό το σχέδιο και το κάνουν πολιτική».
Σε ερώτηση για τις επιπλέον παρεμβάσεις σημείωσε «είναι σαφές ότι η πορεία των δημοσιονομικών επιτρέπει παρεμβάσεις. Πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει το χαράτσι. Ως προς αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, είναι προφανές ότι από τη Moody's δεν πήρε αυτό που ήθελε η κυβέρνηση, ενώ έδειξε το συσσωρευμένο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, το χαμηλό επίπεδο απασχόλησης και το έλλειμμα στις υποδομές».
Μιλώντας για την ενέργεια τόνισε «ένας μαγαζάτορας που βλέπει τον τζίρο του να πέφτει και τους λογαριασμούς του να ανεβαίνουν πληρώνει διπλά τις τιμές ενέργειας. Εκεί πρέπει να υπάρξει ριζική παρέμβαση. Με μισόλογα δουλειά δεν γίνεται. Η ΔΕΗ πρέπει να έρθει σε δημόσιο έλεγχο. Είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως προθέσεων έχει διαμορφωθεί μία τεράστια στρέβλωση στην ενεργειακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς διατύπωσε μία σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες».
Η Κεντροαριστερά και η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά
Ο Νίκος Παππάς ήταν αιχμηρός όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς και στην πιθανότητα συνεργασίας, με τον επικεφαλής της Κ.Ο. να επισημαίνει «υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι και είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και πήραν και τις έδρες κάποιοι. Αυτό δεν είναι μία καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις. Είναι μία πληγή ηθική και πολιτική».
Αρκετές, όμως, ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε και για τα τεκταινόμενα με το ΠΑΣΟΚ και την πιθανότητα συνεργασίας, εκλογικής ή όχι.
Ο Νίκος Παππάς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς «το ΠΑΣΟΚ είναι πιο μπροστά στις επιλογές, αλλά δεν έχει καταφέρει να απεμπολήσει την εικόνα ενός κόμματος που μπορεί να παίρνει στελέχη ο κ. Μητσοτάκης. Είναι σε ένα σταυροδρόμι: Θα είναι μία δύναμη που θα κρατήσει αυτόν τον χαρακτήρα ή θα λειτουργήσει με άλλο τρόπο και θα συμβάλει σε μία εναλλακτική προοδευτική λύση;».
«Έχουμε περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ποια πρέπει να είναι τα βήματα για να προκύψει το ευκταίο αποτέλεσμα, και τα προαπαιτούμενα βήματα για να είναι οι συνεργασίες θεμελιωμένες σε ισχυρά θεμέλια είναι να έχει υπάρξει συνεργασία σε άλλα επίπεδα που προηγούνται, στο κοινωνικό επίπεδο, στο επίπεδο των ενδιάμεσων θεσμών, της κοινωνικής εκπροσώπησης, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση και βεβαίως και στη Βουλή», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Είπα ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μία κοινή πρωτοβουλία για να καταθέσουμε μία πρόταση για να καταργηθεί το χαράτσι προς τους ελεύθερους επαγγελματίες», σημείωσε και σχολίασε πως οι σχέσεις των κομμάτων είναι ανταγωνιστικές αλλά ο ιστορικός ρόλος των κομμάτων πραγματώνεται ή ακυρώνεται αν αυτά ανταποκρίνονται στα μείζονα επίδικα που αφορούν την κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου