30.9.24

Η πλατφόρμα Πολάκη για κοινωνία και υγεία...



Εβδομάδα κατάθεσης υποψηφιοτήτων αλλά και Πόθεν Εσχες η τρέχουσα, με τα στρατόπεδα Κασσελάκη και Φάμελλου να οργανώνονται εν όψει Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και τον Παύλο Πολάκη να κάνει χθες την πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του, από τα Χανιά ασφαλώς...

Εντός έδρας, λοιπόν, ο Π. Πολάκης παρουσίασε την πλατφόρμα του, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους επισφαλείς εργαζομένους, και δη τους νέους, όπως και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Συγχρόνως, υποσχέθηκε ότι, με αυτόν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αιτήματα όπως η σταδιακή επιστροφή 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς επίσης η αναστροφή των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Στις τράπεζες, την ενέργεια και τα καύσιμα, πρέπει να υπάρχει ισχυρή δημόσια παρουσία, επέμεινε σε άλλο σημείο, εξαπολύοντας επίθεση κατά των καρτέλ. Από το στόχαστρό του δεν... γλίτωσε, φυσικά, η δικαιοσύνη. Αυτή η χώρα χρεοκόπησε γιατί κάποιοι ήξεραν ότι ακόμη και να κλέψουν δεν θα τιμωρηθούν, υποστήριξε επίσης.

Τάχθηκε δε, υπέρ της «πατριωτικής γραμμής», όπως είπε, η οποία συνίσταται στο βασικό δόγμα, μία διαφορά με την Τουρκία, ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα, χωρίς αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Παραλλήλως, εξέφρασε την αντίθεσή του με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ κατήγγειλε τη «γενοκτονία των Παλαιστινίων». Αυτοκριτικός για την υποστήριξη προς τον Στέφανο Κασσελάκη -«όλα τα σκέπαζε η επίδειξη των προσωπικών επιλογών και του προσωπικού πλούτου του», δήλωσε για τον τελευταίο χρόνο. 

Για την κυβέρνηση Τσίπρα, επανέλαβε τη διαφωνία του με το ύψος του «μαξιλαριού», παραπονέθηκε γιατί οι αποκαλύψεις του Τομέα Διαφάνειας δεν γίνονταν κεντρική πολιτική, εν τούτοις το συνολικό πρόσημο είναι θετικό. Αυτονόητη η επίθεσή του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για καρτέλ, για παρακολουθήσεις, για... Πρότυπο, τέλος, του Π. Πολάκη, από το εξωτερικό, η Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Ολοι ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο Σωκράτης Φάμελλος οργανώνει την υποψηφιότητά του, με ορόσημο την Κ.Ε. του Σαββάτου, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει το πρόγραμμά του. Για την κατάθεση των υπογραφών δεν δείχνει να βιάζεται, αντιθέτως. Οχι γιατί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία να συγκεντρώσει 30 υπογραφές, αλλά έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο για όσο το δυνατόν περισσότερες (ακόμη και τριψήφιο αριθμό). Από την πλευρά των «87» δεν έχει υπάρξει ακόμη ανακοίνωση συλλογικής στήριξης πάντως. Ο ίδιος ο Σ. Φάμελλος, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κατηγορεί τον Στ. Κασσελάκη ότι «οδήγησε στη συρρίκνωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εξυπηρετώντας τελικά τα σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη», με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση «εγώ ΣΥΡΙΖΑ ήμουν και ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνω».

Αλλά και ο Στ. Κασσελάκης, μέσω άρθρου του στο «Documento», δηλώνει «παρών» στις διεργασίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε νομικός αγώνας, ούτε καινούργιο κόμμα, διευκρινίζει, απαντώντας, έτσι, σε σενάρια που είχαν απασχολήσει και τον ίδιο. «Αφησα τη ζωή μου για να υπάρξω μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να δω τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται ξανά η μεγάλη προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος, προκειμένου να απαλλαγεί από μία διεφθαρμένη, άνιωθη και -πλέον ολοφάνερα- αποτυχημένη κυβέρνηση η οποία κρατάει πίσω τη χώρα και τον λαό της».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Τσίπρα, υπογραμμίζει τα επιτεύγματά της σε οικονομία, κοινωνία, εξωτερική πολιτική, χωρίς να κρύβει τις επιμέρους, όπως αναφέρει, διαφωνίες του (πρώτο εξάμηνο, νόμος Κατρούγκαλου, ύψος του «μαξιλαριού»). Εν κατακλείδι, «το αίτημα όμως παραμένει από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ ίδιο: “Αλλαξέ τα όλα”. Κι αυτό είναι τόσο ηχηρό που δεν σου επιτρέπει να λιποτακτήσεις», τονίζει ο τ. πρόεδρος. Επί του παρόντος, η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι οι πιθανότερες ημέρες κατάθεσης της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, εμφανίζει μεγάλη δραστηριότητα: εκτός από την παρουσία του στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, την Παρασκευή -που ήταν και ο μόνος που επέδειξε τα σχετικά αντανακλαστικά- το Σάββατο στη Λούτσα συναντήθηκε με στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής της Ανατολικής Αττικής και μέλη των οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής.

Πόθεν Εσχες

Το στοιχείο, όμως, που θα προσθέσει... αλατοπίπερο στην προεκλογική σύγκρουση είναι τα Πόθεν Εσχες. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις σχετικές δηλώσεις των υποψηφίων προέδρων. Σημειώνεται ότι κάθε υποψήφιος υποχρεούται να δίνει στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου και την Πολιτική Γραμματεία, τις 30, κατ’ ελάχιστον, υπογραφές των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, μαζί, όμως, και τη δήλωση του Πόθεν Εσχες.

Ο Π. Πολάκης, που ήταν και ο πρώτος που πέρασε το κατώφλι της Κουμουνδούρου, παρέδωσε υπογραφές και δήλωση. Το αντίστοιχο θα πρέπει να πράξουν και οι άλλοι δύο (Κασσελάκης – Φάμελλος), μόλις κάνουν το επόμενο βήμα.

Κάποια στελέχη των «87» -που πέτυχαν, άλλωστε, να είναι το Πόθεν Εσχες αναπόσπαστο κομμάτι του φακέλου υποψηφιότητας- αναμένουν με ενδιαφέρον την αντίστοιχη δήλωση του Στ. Κασσελάκη. Με άλλα λόγια, να δουν τι περιέχει και αν συμπίπτει με το excel που ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε δημοσίως.

Το θέμα απασχολεί, ήδη, τους δημόσιους διαξιφισμούς των στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης. Ενδεικτικώς, το μέλος της Π.Γ. Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει, σε συνέντευξή του στη «Realnews», «ιδιαίτερα προβληματικό το ότι συνεχίζεται αυτή η συζήτηση. Να δώσουν στη δημοσιότητα τα κατατεθειμένα “Πόθεν Εσχες” οι υποψήφιοι πρόεδροι, να τελειώνουμε. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς δηλώνει στην «Κυριακάτικη Kontra», ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί σχετικά με τη δημοσιοποίηση του Πόθεν Εσχες, το οποίο έχει από μηνών καταθέσει στη Βουλή και θα το δημοσιοποιήσει εφόσον αυτό ζητηθεί». Ενώ έχει ενδιαφέρον και η επισήμανσή του, ότι «το επικείμενο έκτακτο συνέδριο θα αποτελέσει το ανώτατο όργανο, το οποίο δικαιούται να λάβει αποφάσεις για όλα τα θέματα»...

Νίκος Παπαδημητρίου - Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: