24.9.24

Τσίπρας: «Αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη στη δίνη αιματηρών πολέμων»...



Το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» απονεμήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων...

Η βράβευση του πρώην πρωθυπουργού έγινε με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ, από το εξωτερικό, τιμήθηκαν με το βραβείο δύο εκπρόσωποι του δικοινοτικού κινήματος συνύπαρξης σε ενωμένη Κύπρο, ο Γιώργος Λιασής, πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδος, και η Neshe Yashin, Τουρκοκύπρια ποιήτρια, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η θέσπισή του βραβείου είναι πρωτοβουλία του ΠΑ.Δ.Ο.Π (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης) και απονέμεται κάθε χρόνο.

Πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ βρέθηκαν στην αίθουσα. Μεταξύ άλλων, οι Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Ρένα Δούρου, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, ,Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδικογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος.

Επίσης στελέχη όπως η Ράνια Σβίγκου, ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «διανύουμε μια περίοδο βυθισμένη στους παγκόσμιους ανταγωνισμούς, στον πόλεμο, στις συγκρούσεις, στο αίμα αμάχων», λέγοντας ακόμα πως είναι «πολύ αμήχανο να βραβεύεσαι για την ειρήνη μέσα στη δίνη αιματηρών πολέμων».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και κάλεσε για άμεση κατάπαυσης του πυρός, κυρώσεις στο Ισραήλ και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία και καταδίκασε την αιματηρή ρωσική εισβολή. Τάχθηκε ενάντια στην αποστολή βαρύ οπλισμού από την Ελλάδα και μίλησε για την ανάγκη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών.

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Οργίζονται για το αίμα των αμάχων, για τα καρτέλ και την ακρίβεια, για τη διαπλοκή, για τους μισθούς της εκμετάλλευσης, για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από μια βαθιά διεφθαρμένη και αλαζονική κυβέρνηση». 

«Δεν μιλάω για έναν αφελή ειρηνισμό»

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «διανύουμε μία περίοδο στην οποία αναδύεται ένας νέος πολυπολικός κόσμος. Αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις. Την περιφερειακή κρίση ασφάλειας, τη μεταναστευτική, την οικονομική, την υγειονομική, την ενεργειακή, την πληθωριστική και βέβαια την κλιματική κρίση. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να αναπτύξει τους νέους θεσμούς και εργαλεία, τους νέους οργανισμούς, τα νέα πολυμερή σχήματα συνεργασίας που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις και να εξασφαλιστεί η παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη.  Και το κυριότερο, λείπει διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη, τόσο η πολιτική βούληση των ηγεσιών, όσο και το δυναμικό κίνημα ειρήνης που υπήρχε σε άλλες εποχές.  Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για την ειρήνη και τις αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται όσοι πραγματικά αγωνίζονται για αυτήν», τόνισε. 

«Και εδώ θέλω να είμαι σαφής.  Δεν μιλάω για έναν αφελή ειρηνισμό.  Μιλάω για ένα διεκδικητικό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό και πατριωτικό ρεαλισμό που θα μπολιάσει και τις πολιτικές δυνάμεις και τα κινήματα. Που θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, του κυνισμού και της αναβλητικότητας, με όραμα, στρατηγική και αίσθημα ευθύνης. Που θα αναγνωρίζει την αξία της ευρωατλαντικής συνεργασίας, όπου είναι χρήσιμό για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ελλάδας, και θα έχει το θάρρος να την απορρίπτει, όπου είναι εις βάρος τους», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία»

Στη συνέχεια εστίασε στα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, αναδεικνύοντας την ανάγκη «να αναγνωρίσουμε ότι μια Ευρώπη που μιλάει για την αμυντική της βιομηχανία, αλλά δεν διεκδικεί και δεν απαιτεί την άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον ως διεθνής δύναμη», ενώ σημείωσε πως «μαζί με την επιδείνωση των ανισοτήτων, οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερη ενίσχυση της Ακροδεξιάς». 

Κυρώσεις στο Ισραήλ και αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους

«Ως προς τη Μέση Ανατολή πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα ούτε λευκή επιταγή για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων -κυρίως παιδιών – και για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή. Όσο η ΕΕ δεν δρα πιο δυναμικά, τόσο θα ενισχύεται -και δικαίως- η κατηγορία του Παγκόσμιου Νότου και των απανταχού δημοκρατικών πολιτών για συνενοχή και για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και τόσο θα χάνει οποιοδήποτε γεωπολιτικό κύρος στον πολυπολικό κόσμο που διαμορφώνεται. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη και στον Λίβανο», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός. 

«Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του. Να στηρίξει ενεργά την επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών στη βάση των συνόρων του 1967, για ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό - Πρωτοβουλίες για ειρήνη και όχι αποστολή οπλισμού 

«Ως προς την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή είναι σαφής. Όπως και η αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξάρτητου κράτους. Και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει. Η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει τη πολυτέλεια να εκφράζει αυτή τη στήριξη αποστέλλοντας βαρύ οπλισμό από τη παραμεθόριό της, στο ενεργό μέτωπο της Ουκρανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στις διπλωματικές, μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Πρωτοβουλίες στις οποίες δυστυχώς ούτε η ΕΕ φαίνεται να επενδύει.  Και το θεωρώ ντροπή για την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις να χαρίζουμε τον αγώνα για ειρήνη και τη σταθερότητα στον Τραμπ, στον  Όρμπαν και στον τυχοδιωκτισμό της Ακροδεξιάς», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Για το Κυπριακό 

«Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από αυτές τις αποφάσεις του ΟΗΕ.  Λύση προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. 50 ακριβώς χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου ο ΟΗΕ, η ΕΕ και όλες οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα, πρέπει να κάνουμε το πάν για να σταθούμε απέναντι στα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι.  Πρέπει να υποστηρίξουμε ενεργά την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, το 2017.  Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά, όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό θα τις αναβαθμίσει», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Όπως είπαμε πρόσφατα με τον Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’ αυτό, είναι ο σεβασμός της Συμφωνίας από την νέα πολιτική και πολιτειακή της ηγεσία. Αυτό, όμως, δεν αρκεί.
Όπως θα έχω την ευκαιρία να τονίσω από το Βελιγράδι όπου θα βρίσκομαι σε λίγες μέρες με την Επιτροπή Δυτικών Βαλκανίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μία περίοδο που η αποσταθεροποίηση εντείνεται δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων.  Δεν πρέπει να αφήσουμε τον εθνικισμό να θεριέψει στην περιοχή ακόμα περισσότερο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός που βραβεύτηκε γι' αυτή τη διπλωματική του πρωτοβουλία. 

«Μια Συμφωνία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διαφορών για τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί απέδειξε ότι υπάρχει δρόμος για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή προωθούν την ειρήνη. Και αν η ΕΕ αποδειχθεί αναξιόπιστη ως προς την υπόσχεσή της στα Δυτικά Βαλκάνια – στη γειτονιά της – τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία ως διεθνής γεωπολιτική δύναμη πέρα από αυτήν», πρόσθεσε. 

«Όχι φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

Τέλος,  ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη νέα γενιά και την ανάγκη να απευθυνθούμε σε αυτούς «διότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων».

«Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα.  Ουσία και όχι εικόνα. Και δεν τους αρκεί η ιδεολογία που δηλώνει κάθε πολιτική δύναμη για να την εμπιστευτούν», είπε. «Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε.  Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς. Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό.  Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: