21.9.24

Οι τελευταίες κινήσεις στη ΣΥΡΙΖΑϊκή σκακιέρα...



Σε… τηλεοπτικό μήνυμα εν είδει… διαγγέλματος προχωρεί ο Στέφανος Κασσελάκης για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
 Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για τον πρόεδρο της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκο Παππά.
 Οι «87» το σκέφτονται και κρυφοκοιτούν προς… Σωκράτη Φάμελλο...
Tο πιστόλι του αφέτη θα ηχήσει σήμερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και όλοι, μα όλοι, οι υποψήφιοι πρόεδροι θα βρεθούν στην αφετηρία. Είναι ανοικτό, άλλωστε, ακόμη και σήμερα, κάποιοι να επιχειρήσουν να αιφνιδιάσουν, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά τους. Από... την πλευρά της, η Πολιτική Γραμματεία έστειλε το σήμα την Πέμπτη για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, όπως έχει ήδη αποφασιστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες από σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει πρόεδρο!

Ταυτοχρόνως, η Π.Γ. αποφάσισε να μην τεθούν κόφτες στις υποψηφιότητες, αφού μεταξύ των «87» επικράτησε η άποψη ότι η μάχη πρέπει να είναι αμιγώς πολιτική και οποιαδήποτε προσπάθεια να κοπεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη στο… ζέσταμα θα γινόταν αντιληπτή ως ομολογία ήττας. Συνεπώς, η εκλογή -σύμφωνα με την Π.Γ.- θα γίνει με τα κριτήρια της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας, άρα με 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε., που πάντως μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερες της μιας υποψηφιότητες! Παρά ταύτα, κάποιοι… Ταλιμπάν των «87» δεν αποκλείουν να θέσουν εκ νέου θέμα προϋποθέσεων, όπως, επί παραδείγματι, το «πόθεν έσχες» των υποψηφίων να είναι ελεγμένο από ορκωτούς ελεγκτές.

Σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των επόμενων κινήσεων προσώπων και ομάδων και ξεκινώντας από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο του κόμματος, ο Στ. Κασσελάκης είναι έτοιμος. Κάθε στιγμή μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της μονοήμερης Κ.Ε. είναι πιθανή για την επόμενη κίνηση, μολονότι τον… τρώει το χέρι του -κατά τη δική του έκφραση στην τελευταία, επεισοδιακή Κ.Ε.- να το κάνει νωρίτερα… Η απόφαση είναι ειλημμένη: τηλεοπτικό μήνυμα εν είδει… διαγγέλματος. Το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει καθοριστεί σε κάθε λεπτομέρειά του, αφού ο τ. πρόεδρος θέλει πρώτα να μάθει τις αποφάσεις της Κ.Ε.

Είδε τα sms

Ομως, ένα ζήτημα που απασχόλησε εντόνως τα μέσα ενημέρωσης την εβδομάδα που πέρασε ήταν οι καταγγελίες για bullying - και εις βάρος του Στ. Κασσελάκη. Μαθαίνουμε ότι ο τ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κοίταξε ένα ένα τα sms που έστειλε στην Κατερίνα Νοτοπούλου και δεν υπάρχει ούτε ένα που να παραπέμπει σε bullying, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή. Διαφορετική, φυσικά, είναι η προσέγγιση της κυρίας Νοτοπούλου.

Δύο πρόσωπα που έχουν απασχολήσει πολύ τις τελευταίες ημέρες τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς και ο υποψήφιος πρόεδρος Παύλος Πολάκης. Εν πρώτοις, κάποιοι συνεργάτες του τ. προέδρου εκτιμούν ότι ήταν λάθος της γραμματέως της Κ.Ο. Θεοδώρας Τζάκρη να βάζει κόφτες στις υποψηφιότητες Παππά και Πολάκη στην Π.Γ. (λευκό ποινικό μητρώο και 50 υπογραφές). Οχι μόνο γιατί... κόβει κάθε γέφυρα μαζί τους, αλλά και γιατί κάθε συζήτηση για τους κόφτες γυρνούσε μπούμερανγκ κατά της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Οσον αφορά τη σχέση με τον Π. Πολάκη, ο Στ. Κασσελάκης έκανε λάθος εκτίμηση: είχε πιστέψει ότι ο πρώην συνεργάτης του θα έβαζε νερό στο κρασί του εν τέλει. Επεσε έξω, υποτιμώντας τον σφακιανό κώδικα τιμής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Π. Πολάκης θα έχει ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, στη μετεκλογική φάση του.

Καχυποψία

Πριν από όλα αυτά, όμως, το επιτελείο Κασσελάκη πρέπει να ξεπεράσει το σοκ της πρότασης μομφής. Εδώ, συνεχίζει να θεωρεί υπεύθυνο τον Ν. Παππά για την απώλεια της πλειοψηφίας, με άλλα λόγια τον κατηγορούν ότι έπαιξε διπλό παιχνίδι -εξ ου και η εκδικητική κίνηση του τ. προέδρου να ναρκοθετήσει τη συνέντευξη Παππά στη ΔΕΘ με τη γνωστοποίηση της άρσης του πληρεξούσιου προς την Κουμουνδούρου λίγη ώρα πριν. Σενάριο που δεν φαίνεται πολύ πιθανό πάντως, δεδομένου ότι ο Ν. Παππάς αυτό που θα ήθελε είναι να ενισχύσει τον δικό του ρόλο στη Βουλή και στην κοινωνία κατ’ επέκταση, με αντιπαραθέσεις κορυφής με το αντίπαλον δέος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλαδή. Ως εκ τούτου, η παραμονή του επί μακρόν στην προεδρία της Κ.Ο. ήταν ένα καλό σενάριο για τον ίδιο - και ό,τι ήθελε προκύψει στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο., που κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, και έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης εκλογικής μάχης, ζητά εξάλλου αναμέτρηση όχι μόνο επί των προσώπων αλλά και επί των πολιτικών. Οι αλλαγές στο πολιτικό πλαίσιο και το καταστατικό είναι εκ των ων ουκ άνευ για εκείνον, σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να παίρνει λευκή επιταγή ο επόμενος πρόεδρος, πιστεύει, όπως αναφέρει στο flash.gr.

Και δεν είναι ο μόνος που διεκδικεί συζήτηση επί του πολιτικού πλαισίου: είναι και ο… προκάτοχός του στην ηγεσία της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος.

Το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πυλώνας της προοδευτικής παράταξης είναι κάτι που απασχολεί εντόνως τον Θεσσαλονικιό βουλευτή, που πιστεύει πως είναι καλύτερα η συζήτηση επί των προσώπων να γίνει από Δευτέρα.

Εχέγγυα

Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου είναι, βέβαια, στη λίστα των πιθανών διεκδικητών. Πολλώ μάλλον που, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις των «87», ευρύτερες ή στενότερες, δεν έχει κατατεθεί ακόμη η υποψηφιότητα εκείνη που θα διεκδικήσει την ηγεσία. Ορισμένοι εκ των «87» βλέπουν… Φάμελλο συνεπώς, παρά τις διαφορές που τους χώριζαν μέχρι και μισό χρόνο πριν. Η κοινοβουλευτική παρουσία τού δίνει εχέγγυα, σε κάθε περίπτωση οι «87» (ή 100 πιο σωστά) είχαν χθες νέα συνάντηση, εν όψει Κεντρικής Επιτροπής φυσικά.

Από το ΣΥΡΙΖΑϊκό παζλ λείπει, ωστόσο, μία ψηφίδα: ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τ. πρωθυπουργός βλέπει κόσμο, συζητάει για το κόμμα του, του οποίου είναι, άλλωστε, ενεργό μέλος. Αλλά: Δεν εμπλέκεται στα εσωκομματικά ζητήματα, είναι το σταθερό μήνυμα της (λεωφόρου) Αμαλίας.

Συμπερασματικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σταματήσει την ώρα αυτή στο γράμμα «Δ»: Διάλυση ή Διάσπαση. Ενδεχόμενα που με ενάργεια αποτυπώνει ο Γιώργος Τσίπρας στο σημερινό άρθρο του. Το αν θα μετακινηθεί και θα πάει στο «Ε», όπου Ενότητα, θα φανεί προσεχώς.

Νίκος Παπαδημητρίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.