Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους - το οποίο, όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διογκώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, χωρίς η κυβέρνηση της Ν.Δ. να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισής του - αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της στέγης, αναμένεται να παρουσιάσει στους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας σήμερα το μεσημέρι, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο Νίκος Παππάς...
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να δηλώσει ότι οι σχετικές προτάσεις, όπως προετοιμάστηκαν από τις ομάδες εργασίας της Πολιτικής Γραμματείας - υπενθυμίζεται ότι η ομάδα για το ιδιωτικό χρέος λειτούργησε υπό την ευθύνη του Ν. Παππά, ως τομεάρχη Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης - θα φέρουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, καθώς αφορούν νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω αυτών, όμως, θα απευθύνει, επίσης, πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν στη στήριξη των προτάσεων, βάζοντας τα θεμέλια της προοδευτικής προγραμματικής (και μετέπειτα, εκλογικής) συνεργασίας.
Ιδιωτικό χρέος
Ο Ν. Παππάς θα παρουσιάσει στοιχεία, ειδικότερα, για το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), το οποίο έχει αυξηθεί πάνω από 10% από το 2019, αναμένεται να επαναλάβει. Και θα παραθέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες έχουν ως εξής:
I. Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών
Θέσπιση υποχρεωτικής αποδοχής της ρύθμισης από μέρους των servicers και των funds κατ' ελάχιστον για τους ευάλωτους οφειλέτες.
II. Προστασία ευάλωτων δανειοληπτών
Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, υπολογίζοντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές προσδιορίζονται από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προσαυξημένες τουλάχιστον σε ποσοστό από 50% κατ' ελάχιστον.
III. Προστασία α' κατοικίας
Καθορισμός κριτηρίων για δυνατότητα σταδιακής διαγραφής του χρέους, τουλάχιστον για τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε μακρά περίοδο ευαλωτότητας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτόματα και τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας αυτών.
IV. Πτωχευτικός νόμος
Κατάργηση του νόμου 4738/2020 και αντικατάστασή του από το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα προκρίνει την επιλογή της αναδιάρθρωσης των οφειλών έναντι της ρευστοποίησης που είναι η επιλογή του σημερινού. Δυνατότητα και για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα να απαλλαχθούν αυτόματα μετά την πάροδο της τριετίας από το χρονικό σημείο που ορίζει ως αφετηρία κατά βάση η κήρυξη πτώχευσης.
V. Νόμος εγγυοδοτικού σχήματος Ηρακλή
Αλλαγές στον Νόμο 4649/2019 στην κατεύθυνση της διαφάνειας και λογοδοσίας του ΥΠΟΙΚ, ΟΔΔΗΧ, ΓΓΛΚ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στον καθορισμό τακτικών επαναξιολογήσεων των business plan των τιτλοποίησεων και καταγραφής της υπαιτιότητας των τυχόν αποκλίσεων, στην αναδιάταξη του waterfall εξυπηρέτησης των ομολόγων σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων διαχειριστικής ευθύνης.
Στέγη
Στο ζήτημα της στέγης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναφερθεί στην αύξηση των ενοικίων την τελευταία πενταετία (+50%), στο ότι ένας στους δύο Έλληνες είχε το 2023 ληξιπρόθεσμες οφειλές στα έξοδα στέγασής του (στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή ενοίκια), όταν ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ε.Ε. είναι 9,2%. Ακόμη, στο ότι η Ελλάδα είναι στην τελευταία στάθμη της Ε.Ε. στη στεγαστική πολιτική, δαπανώντας μόνο το 0,3% του ΑΕΠ της για το στεγαστικό (το μισό του ευρωπαϊκού Μ.Ο.), τέλος, στην αδυναμία του εξωδικαστικού να λύσει το θέμα με αποτέλεσμα να ακολουθούν πλειστηριασμοί ακινήτων με κύρια απώλεια την α' κατοικία.
«Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υφυπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, την ανασύσταση του ΟΕΚ, την αποτροπή πλειστηριασμών και την προστασία της α΄ κατοικίας, την αύξηση της επιδότησης ενοικίου, προγράμματα για τη δημιουργία δημόσιας κοινωνικής στέγης, εξάλειψη της αστεγίας, κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών & δημόσιων υπαλλήλων σε πιεσμένες περιοχές κ.ά.», αναμένεται να πει ο Ν. Παππάς, εξειδικεύοντας τις προτάσεις του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το σχέδιο του κόμματος για τη στέγη έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Δεν πυροδοτεί τη ζήτηση, αλλά αυξάνει τη διαθεσιμότητα ακινήτων.
2. Δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες (που καλύπτουν τις προϋποθέσεις) να πάρουν δάνειο για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με το Δημόσιο να εγγυάται την ίδια συμμετοχή.
3. Δίνει ουσία στον όρο κοινωνική κατοικία, αξιοποιώντας τα αδόμητα ακίνητα του δημοσίου χωρίς να εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα.
4. Δίνει λύση για τους φοιτητές, δημιουργώντας χιλιάδες φοιτητικές κλίνες στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ μεριμνά για τα ΑμεΑ.
5. Δίνει λύση στο θέμα στέγασης των δημοσίων λειτουργών σε περιοχές με έντονη τουριστική δυναμική.
6. Στηρίζει νέες οικογένειες με στόχο τη λύση του δημογραφικού.
7. Επιβραβεύει για πρώτη φορά το συνεπή δανειολήπτη, απαντώντας ταυτόχρονα με ρεαλιστική λύση στα κόκκινα δάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου