Kαταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς έφεραν την «αποκαθήλωση» του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία, διαμορφώνοντας μια εντελώς νέα κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να πορευτεί προς το έκτακτο συνέδριο, ωστόσο βασικά σημεία αυτής της διαδικασίας παραμένουν –προς το παρόν– θολά ή παντελώς άγνωστα.Πότε θα γίνει το συνέδριο;
Πρώτα από όλα, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πόσο γρήγορα θα διεξαχθεί το εν λόγω συνέδριο. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν δύο «γραμμές»: αυτή του Παύλου Πολάκη που ζητά fast track διαδικασίες και εκείνη που υιοθετούν άλλα στελέχη, τα οποία επιδιώκουν η όλη πορεία προς το συνέδριο να γίνει σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το καταστατικό. Στη δεύτερη περίπτωση (που είναι και η πλέον πιθανή), η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου θα πάει χρονικά πιο πίσω, καθώς θα κινηθούν εκ νέου διαδικασίες για εκλογή νέων συνέδρων.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα διεξαχθεί την Τρίτη, αναμένεται να κατατεθούν οι δύο παραπάνω απόψεις για τις διαδικασίες. Η σχετική εισήγηση της Π.Γ. που θα αποτελεί ουσιαστικά μια πρόταση μεθοδολογίας για το συνέδριο, θα μεταφερθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συγκληθεί το αργότερα μέσα σε δύο εβδομάδες. Η Κ.Ε. θα είναι τελικά αυτή που θα χαράξει τον οδικό χάρτη με τον καθορισμό των ημερομηνιών του έκτακτου συνεδρίου και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί.
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία;
Όσο για το θέμα των υποψήφιων προέδρων, μόλις δύο έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι στιγμής. Πρώτος ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω θα συνεχίσω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ και καλώ και όλους τους συνυποψήφιούς μου να πράξουν το ίδιο».
Το βράδυ της Κυριακής, και ο Απόστολος Γκλέτσος δήλωσε «παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την αριστερά και την πατρίδα».
Όσο για τον τέως πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, φέρεται ιδιαίτερα απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής και παραμένει άγνωστο εάν θα δηλώσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον προεδρία του κόμματος.
Μάλιστα, δημοσίευμα –που επικαλείται πηγές από τον κύκλο του τέως προέδρου– φέρνει τον Στ. Κασσελάκη να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου από την πολιτική.
Την ίδια ώρα, κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ομάδα των «87», όσον αφορά το ποιους υποψηφίους θα στηρίξει για την προεδρία. Τη στιγμή, μάλιστα που κανείς άλλος δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη θα στήριζαν μια πιθανή υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, δηλαδή του πρώην προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο οποίος έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, η προσοχή πέφτει και στην Όλγα Γεροβασίλη που σήκωσε το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Στ. Κασσελάκη πριν από τις ψηφοφορίες, αλλά και στη Ρένα Δούρου.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης έχει δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις και έχει ξεκαθαρίσει πως θα μετέχει ενεργά σε όποια διαδικασία συμβάλλει στην ενότητα του χώρου και την «εκτόνωση» της κρίσης.
Άγνωστο παραμένει επίσης εάν ο νυν πρόεδρος της Κ.Ο., Νίκος Παππάς, επιδιώξει να αναμετρηθεί για την προεδρία του κόμματος, όπως είχε κάνει πριν από έναν χρόνο στις τότε εσωκομματικές κάλπες που ανέδειξαν νικητή τον Στέφανο Κασσελάκη. Βεβαίως, δεν αποκλείονται και υποψηφιότητες - εκπλήξεις, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να έχει κάποια ανάμειξη ή να προβεί σε κάποια ενέργεια που να συνιστά παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις...
Εφ.Συν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου