25.9.24

Η αλήθεια που δεν είπαν: Μόνοι τους δεν μπορούν…



Τα κόμματα κυβερνούν είτε αυτοδύναμα, αν στις εκλογές εκλέξουν 151 βουλευτές,  είτε με συνεργασία άλλων. Το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει και με τους δύο τρόπους. Αυτοδύναμο από το 1981 έως το 2011. Και μετέχοντας σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά ηττημένο, από το 2012 έως το 2014...

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρομεσαίο κόμμα, τρίτο και στις τρεις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα, η αποτυχία του να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις  ευρωεκλογές οδήγησε στην προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Όμως, παρά αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, οι διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που επέφερε η αρχηγία Κασσελάκη, έχουν προσδώσει νέο ενδιαφέρον στην επικείμενη εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, έμπλεοι υπέρμετρης αισιοδοξίας, προεξοφλούν ότι θα νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό το πνεύμα κυριάρχησε και στο χτεσινό debate. Χσρακτηριστικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε» και είναι αυτό που «θα σχηματίσει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση». Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε σίγουρος ότι στην εσωκομματική εκλογή «κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα». 

Η Άννα Διαμαντοπουλου, πιο προχωρημένη, θεωρεί ότι στις εσωκομματικές εκλογές «ψηφίζουμε  πρωθυπουργό». Ο Χάρης Δούκας  πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει «ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα». Και ο Μιχάλης Κατρίνης ότι θα φτιάξει «μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα. Όμως, οι υπερβολές και η επίδειξη μικρομεγαλισμού δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και μπορεί να φέρουν απογοητεύσεις. Γι’ αυτό τα κόμματα και τα στελέχη τους, πόσο μάλλον οι υποψήφιοι για αρχηγοί, πρέπει να πατάνε στα πόδια τους και όχι να πετάνε στα σύννεφα.

Η ΝΔ υπέστη μεγάλη εκλογική μείωση, αλλά παραμένει μακράν το πρώτο κόμμα. Τα δύο κόμματα εξ αριστερών της, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν στάθηκαν ικανά να εκμεταλλευθούν αυτήν την καθίζηση της ΝΔ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ υπέστη νέα μείωση και ήδη βρίσκεται σε περιδίνηση,  το δε ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, παρά τη λαίλαπα Κασσελάκη που κατέκαιγε τον βασικό ανταγωνιστή του.

Από πού, λοιπόν, εκπορεύεται αυτή η υπέρμετρη σιγουριά των υποψήφιων αρχηγών του ότι θα έχει τόσο ραγδαία άνοδο, ώστε όχι μόνο να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, αλλά και να νικήσει στις επόμενες εκλογές και μάλιστα αυτοδύναμα;

Αν η απάντηση είναι «από τις δημοσκοπήσεις», καλύτερα να κρατάνε μικρό καλάθι. Και πέρσι, μετά την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να περνάει στη δεύτερη θέση. Και ορισμένες μετρήσεις του «έδιναν» έως και 20%. Οι ευρωεκλογές έγραψαν 13%.

Αν η απάντηση είναι «από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ», έχει μία βάση. Όμως, καλύτερα να περιμένουν το αποτέλεσμα της εκλογής και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει σαφές πλεονέκτημα και η μεγάλη αισιοδοξία θα δικαιολογείται. Αν εκλεγεί κάποιος άλλος, «κανονικό» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα χρειαστεί χρόνος για να κάτσουν η σκόνη και τα ποσοστά.

Τούτων δοθέντων, η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών στο ΠΑΣΟΚ είναι λάθος. Διότι η υπερβολή μπορεί να φέρει νέες απογοητεύσεις.  Αυτό που δεν τόλμησε να πει κανένας από τους υποψήφιους αρχηγούς είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είναι μέχρι τώρα δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πόσο μάλλον «να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», όπως λένε  οι διεκδικούντες την καρέκλα της Χαριλάου Τρικούπη. Χωρίς συνένωση των όμορων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ο στόχος να αλλάξει χέρια η κυβέρνηση είναι ανέφικτος.

Στις επόμενες εκλογές  αυτοδυναμία πιθανότατα δεν θα υπάρχει. Αν οι δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν συνενωθούν, δηλαδή αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη δεύτερη θέση, θα επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να σχηματίσει και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτοδυναμία δεν θα έχει, αλλά κάποιον συνεταίρο θα βρει στα(ακρο)δεξιά του.

Γι’ αυτό οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ καλό είναι να μη βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Στις εσωκομματικές εκλογές τους θα εκλεγεί απλώς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όχι υποψήφιος πρωθυπουργός.

Εκτός αν συμμερίζονται αυτό που λέει η  ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Γουέιν Ντάιερ: «Είμαι ρεαλιστής, περιμένω θαύματα»…

Γιώργος Καρελιάς - NEWS 24/7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.