30.9.24

Ετοιμάζουν χερσαία εισβολή στον Λίβανο...


...υπόσχονται «απελευθέρωση» του Ιράν...

Σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά οδηγεί την κρίση στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, με τη ρητορική να προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση και τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος....

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε ακόμα παραπέρα τις απειλές προς το Ιράν, απευθυνόμενος σήμερα με διάγγελμα προς τον ιρανικό λαό.

Σε ένα τρίλεπτο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, ο Νετανιάχου κατηγορεί τους ηγέτες του Ιράν ότι κάνουν ομιλίες για την υπεράσπιση της Γάζας και του Λιβάνου, αλλά ότι «κάθε μέρα αυτό το καθεστώς βυθίζει την περιοχή μας όλο και πιο βαθιά στο σκοτάδι και στον πόλεμο».

«Δεν υπάρχει πουθενά στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ, δεν υπάρχει πουθενά που δεν θα πάμε για να προστατέψουμε τον λαό μας και να προστατέψουμε τη χώρα μας», λέει.

«Κάθε στιγμή που περνά, το καθεστώς φέρνει εσάς, τον ευγενή περσικό λαό, πιο κοντά στην άβυσσο», λέει ακόμα.


Ο Νετανιάχου λέει ότι όταν το Ιράν είναι «επιτέλους ελεύθερο» - και ότι αυτή η στιγμή θα έρθει «πολύ νωρίτερα από ό, τι νομίζουν οι άνθρωποι» - τότε όλα θα είναι διαφορετικά και τα δύο έθνη θα είναι σε ειρήνη.

«Το Ιράν θα ευδοκιμήσει όσο ποτέ άλλοτε», λέει, προσθέτοντας: «Μην αφήσετε μια μικρή ομάδα φανατικών θεοκρατών να συντρίψει τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Αξίζετε καλύτερα».

«Ο λαός του Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι το Ισραήλ στέκεται στο πλευρό σας. Είθε να γνωρίσουμε μαζί ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης», προσθέτει.

Όλα έτοιμα για χερσαία επιχείρηση

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υπαινίσσεται πιθανή χερσαία επίθεση στον Λίβανο, που εδώ και ημέρες σφυροκοπείται από αέρος.

Μιλώντας στα στρατεύματα στα βόρεια σύνορα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι «η εξάλειψη του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το παν.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε. Εάν κάποιος από την άλλη πλευρά δεν κατάλαβε τι σημαίνουν οι δυνατότητες, είναι όλες οι δυνατότητες και εσείς είστε μέρος αυτής της προσπάθειας», είπε στους στρατιώτες, καθώς και ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν δυνάμεις «από τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά».

Το πόσο κοντά μπορεί να είναι μια χερσαία επίθεση μαρτυρά και δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου στη Washington Post,  πως το Ισραήλ έχει πει στις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει «άμεσα».


Άρμα μάχης στο βόρειο Ισραήλ, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Baz Ratner
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι η σχεδιαζόμενη εκστρατεία του Ισραήλ θα είναι «μικρότερη από τον τελευταίο του πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006» και θα επικεντρωθεί στην «εκκαθάριση μαχητικής υποδομής κατά μήκος των συνόρων για την άρση της απειλής για τις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες».

Από την πλευρά της Χεζμπολάχ ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης δήλωσε έτοιμος για μια ισραηλινή χερσαία επίθεση, στην πρώτη ομιλία υψηλόβαθμου αξιωματούχου από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα.  Ο Ναΐμ Κασέμ λέει ότι η μάχη «μπορεί να είναι μακρά».

Στάση αναμονής από το Ιράν
Το Ιράν απ' την πλευρά του διαμηνύει σε κάθε τόνο πως θα απαντήσει σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια του Ισραήλ. 

Στις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης προστέθηκε και η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν πως καμία «εγκληματική ενέργεια» του Ισραήλ δεν θα μείνει αναπάντητη, προσθέτοντας ότι «όποιος αντιτίθεται στην εθνική ασφάλεια του Ιράν θα λάβει αναμφίβολα απάντηση από το Ιράν».

«Δεν δίνουμε κενές υποσχέσεις, έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι στεκόμαστε σθεναρά ενάντια σε επιτιθέμενους που σκοπεύουν να παραβιάσουν την εθνική ασφάλεια του Ιράν και η απάντησή μας θα είναι λυπηρή γι’ αυτούς», δήλωσε ο Νάσερ Καναάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Το Ιράν δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία επιθετική ενέργεια του Σιωνιστικού καθεστώτος, που στοχεύει τα συμφέροντα του Ιράν. Αυτό το καθεστώς δεν θα μείνει ατιμώρητο για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και το Ιράν θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι το Ιράν δεν θα στείλει μαχητές στον Λίβανο ή στη Γάζα. «Οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την αναγκαία ικανότητα και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος και δεν είναι αναγκαία η ανάπτυξη επικουρικών δυνάμεων ή Ιρανών εθελοντών», δήλωσε ο Καναάνι. «Ούτε έχουμε λάβει αιτήματα και γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ανάγκη της βοήθειας των εκστρατευτικών μας δυνάμεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αλί Σαμχανί, ο πολιτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Νασράλα λάθος υπολογισμό εκ μέρους του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Οι ενέργειές τους θα οδηγήσουν σε «την τελική κατάρρευση του [Ισραήλ]» και «θεμελιώδεις αλλαγές στις εξισώσεις ασφαλείας στη Δυτική Ασία», είπε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour.

Ο πρώην αρχηγός ασφαλείας του Ιράν έκανε τα σχόλια ενώ ήταν ντυμένος με τη στρατιωτική του στολή στο γραφείο της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου πολέμου είναι «εξαιρετικά υψηλός» μετά τη δολοφονία του Νασράλα. «Η ρωσική πλευρά καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, πιστεύουμε ότι έχουν οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το κυριότερο είναι ότι ένας τέτοιος αδιάκριτος βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών στον Λίβανο οδηγεί σε τεράστιο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, που αναπόφευκτα θα επιφέρει μια ανθρωπιστική καταστροφή όπως αυτή που βλέπουμε στη Γάζα», είπε, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Μόσχας. 


Άλλες εξελίξεις συνοπτικά

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου λέει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2006 που είχε ως στόχο να τερματίσει την ένοπλη παρουσία της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι ως μέρος μιας συμφωνίας για να σταματήσει ο πόλεμος με το Ισραήλ.
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις σε ολόκληρο τον Λίβανο από χθες το βράδυ, μεταξύ των οποίων τρία μέλη της ομάδας Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή επιδρομή στη νότια πόλη Άιν αλ-Ντελμπ, ανατολικά της Σιδώνας, έχει αυξηθεί στους 45, ενώ τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Ξεχωριστά, το υπουργείο είπε ότι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή επιδρομή στην Μπεκάα το βράδυ της Κυριακής.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι έξι νοσηλευτές σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε κέντρο πολιτικής άμυνας στη Σαχμάρ, στη δυτική Μπεκάα.
Στο Λίβανο, αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί τώρα να εκτοπιστούν
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Συρία από τον Λίβανο σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη τη Γάζα από τα ξημερώματα, ανέφεραν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

Ο «τομέας της υγείας της Γάζας εξακολουθεί να επιδεινώνεται σταδιακά» σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον Δρ Mohammed Abu Mughaisib, αναπληρωτή ιατρικό συντονιστή για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Λίβανο.
Η βρετανική βάση στην Κύπρο προετοιμάζεται για πιθανές εκκενώσεις από τον Λίβανο ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εργάζεται για να βοηθήσει τους πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.