4.9.24

Νίκος Παππάς: «Όποιος ανοίγει θέμα ηγεσίας, να έχει και αντιπρόταση...»



«Εμπρηστική» είναι η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη να βρίσκονται σε αναβρασμό εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετά τις εισηγήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για αλλαγές στο Καταστατικό...

του κόμματος και την ονομασία του κόμματος σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς.

Αυτές οι εισηγήσεις πυροδότησαν περαιτέρω την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και πλέον βλέπουμε να σχηματίζονται «στρατόπεδα» και συμμαχίες μεταξύ των στελεχών του κόμματος, τόσο γύρω από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη που κρατάει γύρω του ένα συμπαγή πυρήνα, όσο και σε εκείνη την πλευρά που αμφισβητεί την ηγεσία και απαιτεί εσωκομματική εκλογική διαδικασία για εκλογή προέδρου στο άμεσο χρονικό διάστημα. Οι διεργασίες, οι επαφές και οι προσεγγίσεις αυτή την στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο πικ τους.

Η επιστροφή Πολάκη στην Κοινοβουλευτική ομάδα έπειτα από 40 ημέρες διαγραφής είναι γεγονός και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Νίκος Παππάς: «Ο Πολάκης εξέτισε την ποινή του και καλώς επανήλθε».

Την ίδια ώρα ο Κρητικός πολιτικός «μπαλωθιάζει» το κόμμα με τις δηλώσεις του σε αυστηρό τόνο κατά του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρώντας ότι η αλλαγή ονομασίας του κόμματος θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας θέμα και προέχει η χάραξη σαφούς και ξεκάθαρης πολιτικής γραμμής και δράσης.

«Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει» δήλωσε σε μεταμεσονύχτια ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στερείται οργάνωσης πολιτικού προγράμματος και ασχολείται με «ανούσια» κατά τον ίδιο.
Ο Νίκος Παππάς και η… κατάπαυση του πυρός

Ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς διατηρεί μία μετριοπαθή στάση απέναντι στις εσωκομματικές «εχθροπραξίες» και βαδίζει προσεκτικά επιχειρώντας την κατάπαυση της εμπόλεμης κατάστασης.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Mega τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας που έχει ανοίξει ανοιχτά το τελευταίο διάστημα: «Όποιος ανοίγει τέτοιο θέμα, πρέπει να έχει και αντιπρόταση», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα προεδρική εκλογή. Παράλληλα σχολίασε και το θέμα αλλαγής ονόματος: «Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας, οι και υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, λέγοντας ότι δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις σε όσα της καταλογίστηκαν: «Η κ. Λινού δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για την διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ήρθαν πράγματα στην δημοσιότητα για την Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θέλει να αποτυπωθεί ότι παίρνονται διοικητικά μέτρα ακόμη και την δική του ηγεσία. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να πάμε σε νέα προεδρική εκλογή», ενώ για την στάση του Αλέξη Τσίπρα αρκέστηκε να πει ότι «αν θέλει ο κ. Τσίπρας να πει κάτι, το λέει. Είναι ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης, είναι περιουσία για την παράταξη και την χώρα. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται το όνομά του επί ματαίω».

Για τον Χρήστο Σπίρτζη που ανοιχτά έχει τοποθετηθεί κατά της ηγεσίας Κασσελάκη ζητώντας επίμονα αλλαγή, επισήμανε ότι δεν έχει την άποψη ότι θα διαγραφεί: «Κατά την άποψή μου δεν θα διαγραφεί ο Σπίρτζης, έχει εντελώς λανθασμένη τακτική και διαφωνώ βαθιά με κάποιες απόψεις του. Είναι απόψεις που αν τελεσφορήσουν θα φέρουν απογοήτευση στον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να κάνουμε μία τομή με τα εξής χαρακτηριστικά: να μην υπάρχουν προκατασκευασμένες διαφωνίες. Με ξενίζει να ψηφίσουμε τα ίδια κείμενα και στρατηγική και να βγαίνει από τα όργανά μας μια εικόνα διαφωνιών. Δεύτερον, να μην υπάρχει δαιμονοποίηση της διαφορετικής άποψης».

Τέλος αναφέρθηκε και στη διεξαγωγή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής: «Συμφωνώ με την διεξαγωγή ΚΕ το σαββατοκύριακο που θα είναι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΕΘ. Σε μια βδομάδα είμαστε εμείς και θα αναπτύξουμε τις θέσεις μας. Πιστεύω πως θα εκπλαγεί θετικά ο προοδευτικός κόσμος από τις προτάσεις μας στη ΔΕΘ. Ο κ. Κασσελάκης αν δεν έχει εκπέσει, προφανώς θα είναι στη ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος. Είναι προφανές ότι όλες οι εξελίξεις παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει έδαφος καταλλαγής και συνεννόησης. Και αυτό είναι που ξενίζει. Η ψηφισμένη μας απόφαση είναι πως θα εργαστούμε για μπορέσουμε να ηγηθούμε σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Από αλλεπάλληλες διασπάσεις μόνο αισιοδοξία δεν προκύπτει στον προοδευτικό χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα Πολάκη επισήμανε: «Δεν υπήρξε καμία προσκηνιακή ή παρασκηνιακή συνεννόηση. Εξέτισε μια ποινή, και νομίζω πως καλώς επανήλθε ο Παύλος Πολάκης. Ο Πολάκης δεν χρησιμοποίει χαρακτηρισμούς στις δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι χρήσιμο στέλεχος για την Αριστερά και την χώρα. Έχει βγάλει στην δημοσιότητα πολλαπλές υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αδικεί τον εαυτό του και την παράταξη όταν διανθίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις του με χαρακτηρισμούς», είπε με νόημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: