25.9.24

Νέο πολύνεκρο χτύπημα στον Λίβανο...


...ενώ το Ισραήλ ενισχύει το μέτωπο προς βορρά...
Τρίτη ημέρα πολύνεκρων ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο η σημερινή, με την κατάσταση να βαίνει έκρυθμη, σε συνδυασμό με το αιματοκύλισμα στη Γάζα, και το Ισραήλ να προμηνύει ακόμα πιο σκληρή δράση κατά της Χεζμπολάχ...


Συγκεκριμένα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα καλέσει δύο εφεδρικές μεραρχίες για αποστολές στο βορρά. «Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», δήλωσε ο IDF. Ο ισραηλινός στρατός είπε πάντως ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για χερσαία εισβολή, αλλά αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αεροπορική εκστρατεία, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πάντως ότι η αεροπορία του είχε πλήξει περίπου 280 στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο μέχρι νωρίς το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση ρουκετών στις πόλεις Σαφέντ και Ναχαρίγια του βόρειου Ισραήλ.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα.

Ήδη οι Αρχές του Λιβάνου είχαν ανακοινώσει 564 νεκρούς και πάνω από 1.800 τραυματίες, κατά τις ισραηλινές επιθέσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ δεν έδωσε στοιχεία για το πόσες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν κατά τις σημερινές επιθέσεις.

Απ' την μεριά της η Χεζμπολάχ εντείνει τα χτυπήματα και σήμερα εκτόξευσε πύραυλο προς την περιοχή του Τελ Αβίβ, ο οποίος όμως αναχαιτίστηκε σύμφωνα με το Ισραήλ. Τα τελευταία πλήγματα της φιλοϊρανικής οργάνωσης περιελάμβαναν δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός που ανακοίνωσε δύο τραυματίες.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε στο Τελ Αβίβ – στις 8 μ.μ, όπως είπε ένας αξιωματούχος στο CNN καθώς η χώρα είπε ότι εξαπέλυσε την τρίτη ημέρα «εκτεταμένων» επιδρομών σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αργότερα απόψε ή αύριο το πρωί, καθώς εκεί πραγματοποιείται η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι

Αυτή η εβδομάδα ήταν η πιο θανατηφόρα στον Λίβανο μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Οικογένειες που έφυγαν πανικόβλητοι από τις εστίες τους έχουν συρρεύσει στη Βηρυτό και την παραλιακή πόλη της Σιδώνας, κοιμούνται σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, καθώς και σε αυτοκίνητα και πάρκα και κατά μήκος της παραλίας. Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, προκαλώντας μποτιλιάρισμα στα σύνορα με τη Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες πέντε ημέρες λόγω των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο από τότε που η Χεζμπολάχ εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: