25.9.24

Πρόβα χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο...



Όλο και πιο ορατό είναι το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο, εν μέσω σφοδρών επιθέσεων με πάνω από 600 νεκρούς και τουλάχιστον 2.000 τραυματίες, ειδικά μετά την σημερινή εκτόξευση πυραύλου της Χεζμπολάχ προς το Τελ Αβίβ, που όμως αναχαιτίστηκε σύμφωνα με το Ισραήλ...


Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι είπε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Μπορείτε να ακούσετε τα αεροπλάνα από πάνω, επιτιθέμεθα όλη μέρα. Τόσο για να προετοιμάσουμε την περιοχή για την πιθανότητα εισόδου σας [στο Λίβανο], όσο και για να συνεχίσετε να προκαλείτε πλήγματα στη Χεζμπολάχ», είπε ο Χαλέβι στα στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια άσκησης προσομοίωσης μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο.


«Η Χεζμπολάχ επέκτεινε σήμερα το [εύρος] πυρός της. Αργότερα σήμερα, θα λάβει μια πολύ ισχυρή απάντηση», δεσμεύεται, αφού η Χεζμπολάχ εκτόξευσε έναν πύραυλο στο κεντρικό Ισραήλ σήμερα το πρωί.

«Σήμερα θα συνεχίσουμε, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να επιτιθέμεθα και συνεχίζουμε να τους χτυπάμε παντού. Ο στόχος είναι ένας πολύ ξεκάθαρος στόχος, να επιστρέψουμε τους [εκτοπισμένους] κατοίκους του βορρά με ασφάλεια», συνέχισε ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού.


Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως θα καλέσει δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για αποστολές στο βόρειο Ισραήλ. «Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της μάχης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», δήλωσε ο IDF. 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η αεροπορία του είχε πλήξει περίπου 280 στόχους της Χεζμπολάχ σε όλο τον Λίβανο μέχρι νωρίς το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση ρουκετών στις πόλεις Σαφέντ και Ναχαρίγια του βόρειου Ισραήλ.

Νέο πολύνεκρο χτύπημα

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 223 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα.

Ήδη οι Αρχές του Λιβάνου είχαν ανακοινώσει 564 νεκρούς και πάνω από 1.800 τραυματίες, κατά τις ισραηλινές επιθέσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ δεν έδωσε στοιχεία για το πόσες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν κατά τις σημερινές επιθέσεις.

Απ' την μεριά της η Χεζμπολάχ εντείνει τα χτυπήματα και σήμερα εκτόξευσε πύραυλο προς την περιοχή του Τελ Αβίβ, ο οποίος όμως αναχαιτίστηκε σύμφωνα με το Ισραήλ. Τα τελευταία πλήγματα της φιλοϊρανικής οργάνωσης περιελάμβαναν δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ, ανέφερε ο στρατός που ανακοίνωσε δύο τραυματίες.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα συνεδριάσει απόψε στο Τελ Αβίβ – στις 8 μ.μ, όπως είπε ένας αξιωματούχος στο CNN καθώς η χώρα είπε ότι εξαπέλυσε την τρίτη ημέρα «εκτεταμένων» επιδρομών σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Δεν μπορώ να περιγράψω όλα όσα κάνουμε», είπε σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ο Νετανιάχου, «αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα - είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας στα σπίτια τους με ασφάλεια».

«Καταφέρουμε πλήγματα στη Χεζμπολάχ που ποτέ δεν φανταζόταν», συνέχισε. «Μπορώ να σας υποσχεθώ ένα πράγμα - δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι».

Σύμφωνα με τους Times of Israel ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να μεταβεί στη Νέα Υόρκη αργότερα απόψε ή αύριο το πρωί, καθώς εκεί πραγματοποιείται η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Διεθνής κινητικότητα για εκεχειρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία επεξεργάζονται επί του παρόντος προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για να επιλύσουν τις κλιμακούμενες μάχες στον Λίβανο που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρουν τρεις ισραηλινές πηγές, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει εκεχειρία στο βορρά για να επιτρέψει μια διπλωματική λύση, είπε ένας από τους αξιωματούχους σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Έξι πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν σε μια νέα διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ —που φέρεται να στόχευε στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ— αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Νωρίς το βράδυ ο λιβανέζικος ειδησεογραφικός ιστότοπος LBCI μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ότι οι συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για πιθανή αποκλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ με το βλέμμα σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» και έχουν φτάσει σε «ένα σοβαρό και προχωρημένο στάδιο» .

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι τα «επιχειρησιακά αποτελέσματα» μπορεί να προκύψουν ήδη από αύριο το πρωί.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι

Αυτή η εβδομάδα ήταν η πιο θανατηφόρα στον Λίβανο μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Οικογένειες που έφυγαν πανικόβλητοι από τις εστίες τους έχουν συρρεύσει στη Βηρυτό και την παραλιακή πόλη της Σιδώνας, κοιμούνται σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, καθώς και σε αυτοκίνητα και πάρκα και κατά μήκος της παραλίας. Κάποιοι προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, προκαλώντας μποτιλιάρισμα στα σύνορα με τη Συρία.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες πέντε ημέρες λόγω των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε σήμερα ότι συνολικά 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο από τότε που η Χεζμπολάχ εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: