3.9.24

Νηνεμία πριν από την καταιγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Σαν σε άτυπη εκεχειρία -γεγονός που επέτρεψε να αναδειχθεί περισσότερο η επίσκεψη Κασσελάκη στη Μαγνησία- τα στρατόπεδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχαν νέες αψιμαχίες χθες...

Προετοιμάζονται ωστόσο για το μεγάλο ραντεβού της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο (ήδη τα μέλη του οργάνου έλαβαν χθες ειδοποίηση για την επίμαχη συνεδρίαση).

Η σημερινή ημέρα είναι κατ’ ουσίαν ο προτελευταίος σταθμός, δεδομένου ότι σήμερα συνεδριάζουν οι Επιτροπές Καταστατικού και Δεοντολογίας. 

Η μεν Επιτροπή Καταστατικού θα συζητήσει επί των κειμένων, διαφαίνεται πάντως ότι στην Κ.Ε. δεν θα υπάρχει κεντρική εισήγηση. Με δεδομένη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, «το πολιτικό προηγείται των κειμένων», εξηγούσε στέλεχος του προεδρικού μπλοκ - όπου «πολιτικό» είναι τα σενάρια που έχουν ακουστεί σε σχέση με την Κ.Ε., όπως κατάθεση πρότασης μομφής κατά του προέδρου, αποχώρηση μπλοκ στελεχών κ.ο.κ.

Η δε Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη. Μέλη της διευκρίνιζαν πως αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη, ως εκ τούτου αυτά που ακούγονται περί πιθανής ποινής στον πρώην υπουργό είναι μάλλον «ευσεβείς πόθοι». Απαντώντας στα πιθανά σενάρια του Σαββατοκύριακου, η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των κομματικών και συλλογικών οργάνων, όπως επί λέξει είπε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εξάλλου, «θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες», αλλά από εκεί και πέρα «εμείς θα κινηθούμε θεσμικά και με βάση το γράμμα του καταστατικού του κόμματος». Πάντως, συμπλήρωσε, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει ένα άλλο σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο που εκφράζεται επισήμως από την ηγεσία του κόμματος». Ενώ στο ερώτημα αν έχουν επικοινωνήσει οι κ. Κασσελάκης και Τσίπρας, η Βούλα Κεχαγιά απάντησε ως εξής: «Δεν έχει υπάρξει επικοινωνία εξ όσων γνωρίζω».

Πρόσωπο-κλειδί των εξελίξεων, εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται ο Παύλος Πολάκης, τόσο για τη συνοχή του προεδρικού μπλοκ όσο και για την πυροδότηση ραγδαίων εξελίξεων (με την κατάθεση πρότασης μομφής από τον βουλευτή Χανίων από κοινού με τους «87»). Από την πλευρά του, ο Π. Πολάκης έλεγε σιβυλλικά σε συνομιλητές του «προχωράμε!», χωρίς να εξειδικεύει ποιος είναι ο στόχος του, το τέρμα της πορείας του.

Από την πλευρά της, η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση σπρώχνει προς τα πίσω τη λήψη των αποφάσεων: η Παρασκευή είναι η πιθανότερη μέρα συνεδρίασης των μελών της. Τα ερωτήματα πολλά, με κυριότερο, αν έχουν λόγο να παραμείνουν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Η αντιμετώπιση του Χρ. Σπίρτζη από την Επιτροπή Δεοντολογίας βέβαιον είναι ότι θα παίξει ρόλο στις όποιες αποφάσεις.

Επιπροσθέτως, συζητούνται διαφορετικές ιδέες σε σχέση με την -πιθανή- πρόταση μομφής: μία από αυτές θέλει την κατάθεση της πρότασης από τους «87» ανεξαρτήτως των αποφάσεων από την ομάδα Πολάκη. Ενώ άλλοι θεωρούν δεδομένο ότι, εφόσον ο βουλευτής Χανίων κάνει το αποφασιστικό βήμα μπροστά, οι «87», που είναι απέναντι στην ηγεσία, δεν μπορούν παρά να πουν το «ναι» στον Π. Πολάκη…

Εν τω μεταξύ το πρωτόλειο κείμενο για την ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης, με πρωτοβουλία του Διονύση Τεμπονέρα, θα αρχίσει να διακινείται από σήμερα, με στόχο να συγκεντρωθούν εκατοντάδες υπογραφές από όλα τα κόμματα του χώρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: