27.9.24

Κοινωνική και πολιτική κατακραυγή για τον βασανισμό μετανάστη σε ΑΤ...



Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή με αφορμή το νέο διαφαινόμενο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με θύμα τον 37χρονο Πακιστανό μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, που βρέθηκε νεκρός στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, με εμφανή σημάδια βασανισμού...


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά έφεραν το θέμα ήδη στη Βουλή, ενώ είχαν προηγηθεί αιχμηρές ανακοινώσεις τους, όπως και από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζητούν εξηγήσεις και την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Προστασίας Πολίτη Κώστα Μπάρκα και Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Ψυχογιού, δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν αναφορά με αίτημα την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι «οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας που αποδίδουν το θάνατό του σε παθολογικά αίτια, αμφισβητούνται έντονα από τις δημοσιευθείσες φωτογραφίες και τις καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες υποδεικνύουν μία διαφορετική πραγματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν οι βουλευτές:

«1. Άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του μετανάστη.
2. Διερεύνηση των ισχυρισμών της οικογένειας και των μαρτυριών που αμφισβητούν τις δηλώσεις της αστυνομίας.
3. Ενίσχυση των διαδικασιών αναφοράς περιστατικών κακομεταχείρισης από κρατικούς φορείς, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής,

τονίζοντας ότι η προστασία της ασφάλειας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθήκον της πολιτείας και είναι επιτακτική η διασφάλιση ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ήδη επισημάνει το «προφανές πως θα πρέπει ειδικά να διερευνηθεί πιθανό ρατσιστικό κίνητρο των αυτουργών του βασανισμού του Μοχάμεντ».

Η Νέα Αριστερά επίσης φέρνει το θέμα άμεσα και στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εν μέσω κατακραυγής αναγκάστηκε να παραπέμψει την υπόθεση στον Συνήγορο του Πολίτη.

«Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο μετανάστη μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα» ζήτησε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τ/σ «Kontra». «Υπάρχει πικρή πείρα και για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και έντονης καταστολής σε βάρος ανθρώπων, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με ευάλωτους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως «είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛΑΣ, την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών».

Η ερώτηση του Δ. Τζανακόπουλου

Θέμα: Πότε θα αντιμετωπίσει επιτέλους η Κυβέρνηση τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας;
Ακόμη ένας νεκρός μετανάστης στα χέρια των αστυνομικών στο διαβόητο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα. O Πακιστανός Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, και κρατήθηκε για 8 ημέρες έως τις 21-9-2024 σε διάφορα αστυνομικά τμήματα, ώσπου βρέθηκε νεκρός με εμφανή σημάδια κακοποίησης στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα.

Επειδή, σειρά εκθέσεων επίσημων θεσμικών φορέων, όσο και αξιόπιστων διεθνών και εγχώριων φορέων της κοινωνίας των πολιτών, επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομική βία σε βάρος ευάλωτων συνανθρώπων μας δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά συστηματική πρακτική, η οποία τελεί σε καθεστώς ατιμωρησίας

Επειδή, το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα έχει μακρύ ιστορικό κακοποιήσεων σε βάρος μεταναστών, τουλάχιστον από το 2004, για τις οποίες μάλιστα έχουν καταδικαστεί αστυνομικοί υπάλληλοι, όσο και η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου [ΥΠΟΘΕΣΗ SARWARI ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ(Προσφυγή αριθ. 38089/12)]..

Επειδή, ο εκ του νόμου αρμόδιος φορέας για τη διερεύνηση σχετικών περιστατικών Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΕΜΗΔΙΠΑ) του Συνηγόρου του Πολίτη, έχει διερευνήσει περισσότερες από 1.200 υποθέσεις σε μόλις 5 έτη λειτουργίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, ενώ το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), έχει κάνει λόγο για "επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας" που "ενισχύουν μια ενδημική κουλτούρα ατιμωρησίας".

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ο Υπουργός προκειμένου να διερευνηθούν εν προκειμένω οι ευθύνες των αστυνομικών αρχών και να μην έχουμε ακόμα μια προσχηματική ΕΔΕ και μια ατελέσφορη ποινική διερεύνηση και διαιώνιση της ατιμωρησίας όπως σε συναφείς καταγγελίες περί κακομεταχείρισης και συστηματικής χρήσης βίας από αστυνομικούς εις βάρος κρατουμένων, λαμβανομένων υπ' όψιν των συχνών διαμαρτυριών κρατουμένων στα κέντρα κράτησης, ανά τη χώρα και του μεγάλου αριθμού δημόσιων καταγγελιών;

- Προτίθεται επιτέλους o Υπουργός να λάβει μέτρα ώστε όντως να εφαρμόζονται οι σχετικοί κανονισμοί και διατάξεις  (άρθρα 137Α, 137Β', 127Γ' και 137Δ' του Π.Κ. και των άρθρων 239, 325   και   326 του Π.)  και να πάψει να υφίσταται ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας στους δράστες τέτοιων βάναυσων συμπεριφορών;

- Προτίθεται να λάβει μέτρα για τη Σύσταση Ανεξάρτητου και αποτελεσματικού Οργάνου Ελέγχου για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας, καθώς και για την αποτελεσματική διερεύνηση δίωξη και τιμωρία των σχετικών περιστατικών καθώς και μέτρα  για την κατάλληλη εκπαίδευση των αστυνομικών προκειμένου να λειτουργούν στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων και όχι καθ' υπέρβαση του καθήκοντός τους, σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών;

Αιχμηρές ανακοινώσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Στη «χώρα-φάρο της σταθερότητας και της δημοκρατίας» είναι καθεστώς η αστυνομική βαρβαρότητα, ο κρατικός ρατσισμός και η ατιμωρησία των αστυνομικών. Μια χώρα ζόφου, όπου η ανθρωπιά τσαλακώνεται και η αλήθεια φιμώνεται. Το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο. Δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Πολύ αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ, που επισημαίνει ότι «απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές» καθώς και ότι «ήδη από τα όσα περιέχονται στην πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα ερωτηματικά που εγείρονται δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών».

Η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ

Μόλις λίγες ώρες μετά από τη δημόσια συζήτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με αφορμή τη μελέτη για την Αστυνομική Βία και Αυθαιρεσία, τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με την αποτροπιαστική εικόνα του Μοχάμεντ Καμράν από το Πακιστάν, νεκρού ήδη από τις 21.9.2024, στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με εμφανέστατα σημάδια άγριας κακοποίησης στο σώμα του.

Η ΕλΕΔΑ αδυνατεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τέτοιες εικόνες καταφανούς απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής εκφράζουν το επίπεδο σεβασμού που απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα από την ΕΛΑΣ και την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στα αστυνομικά κρατητήρια. Είμαστε αναγκασμένοι και αναγκασμένες να επισημάνουμε ότι, ήδη από τα όσα περιέχονται στην πρώτη σχετική επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, τα ερωτηματικά που εγείρονται δημιουργούν την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη τραγική υπόθεση συγκεντρώνει, εκ πρώτης τουλάχιστον όψεως, πλειάδα χαρακτηριστικών συστηματικών ανομικών πρακτικών που υπογραμμίζονται στην έκθεση που παρουσιάσαμε: ασαφώς αιτιολογημένες επανειλημμένες κρατήσεις, άρνηση πρόσβασης σε νομική συνδρομή, διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας από την ίδια την υπηρεσία στελέχη της οποίας ενέχονται ενδεχομένως στην υπόθεση, κ.λπ.

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι απώλεια ζωής προσώπου που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας δημιουργεί αυξημένη υποχρέωση για την αναζήτηση της αλήθειας και αντιστρέφει το βάρος απόδειξης το οποίο πλέον φέρουν οι αρχές. Αυτή την υποχρέωση επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αυτή την υποχρέωση υποδεικνύει σταθερά ο Συνήγορος του Πολίτη, την ίδια υποχρέωση γεννά η κοινή λογική σε μια Δημοκρατία. Με δεδομένο ότι η αναζήτηση των ποινικών ευθυνών ανήκει στις δικαστικές αρχές, η ΕΛΑΣ πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητάς τους. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ανακτήσει την αξιοπιστία που έχει απωλέσει, θα αποφύγει την οριστική διάρρηξη των δεσμών της με τη κοινωνία και θα υπενθυμίσει στους αστυνομικούς τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί να προστατεύουν δηλαδή τα δικαιώματα των πολιτών.

Η ανακοίνωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ησυχία! Στα Αστυνομικά Τμήματα πεθαίνουν από «φυσικά αίτια»
O Μοχάμεντ Καμράν κρατούνταν για μία εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με τους οικείους τους, δηλαδή ήταν αγνοούμενος. Όλες αυτές τις μέρες τον περιφέραν σε πέντε διαφορετικά τμήματα. Τελικά «βρέθηκε νεκρός» στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Στο σώμα του ήταν εμφανή τα σημάδια του άγριου βασανισμού, αλλά η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε ότι «πέθανε από φυσικά αίτια». Αλίμονο!

Η τραγική ιστορία του Μοχάμεντ Καμράν θα μπορούσε να είναι μια ιστορία από τα χρόνια της αργεντίνικης χούντας. Είναι όμως μια τυπική ιστορία της αστυνομίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γιατί σε αυτή τη «χώρα-φάρο της σταθερότητας και της δημοκρατίας» είναι σύνηθες να πεθαίνουν άνθρωποι (μετανάστες κυρίως) στα ΑΤ «από φυσικά αίτια». Εξίσου σύνηθες είναι οι ΕΔΕ και οι δικαστικές έρευνες να τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα.

Στη «χώρα-φάρο της σταθερότητας και της δημοκρατίας» είναι καθεστώς η αστυνομική βαρβαρότητα, ο κρατικός ρατσισμός και η ατιμωρησία των αστυνομικών. Μια χώρα ζόφου, όπου η ανθρωπιά τσαλακώνεται και η αλήθεια φιμώνεται.     

Το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο.

Δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Καμράν

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.