3.9.24

Πηγές ΑΔΜΗΕ: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο...



Κατ’ αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών...

σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.

Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσαν αργά τη νύχτα της Δευτέρας και Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Κρίσιμες εξελίξεις


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε σοβαρή εμπλοκή στην υλοποίηση του έργου, όταν ο ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την επικείμενη διακοπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου από την εταιρεία Nexans.

Ως αιτία για τη διακοπή, σύμφωνα με τον κυπριακό «Φιλελεύθερο» είναι ότι η γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του καλωδίου, αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες από τις 2 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ. 

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η ΡΑΕΚ αρνήθηκε να μεταφέρει το κόστος, που ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, στους Κύπριους καταναλωτές σε περίπτωση που η Τουρκία εμποδίσει την πόντιση του καλωδίου στην περιοχή της Κάσου ή της Καρπάθου, οδηγώντας έτσι το έργο σε ναυάγιο.

Επιπλέον, η ΡΑΕΚ αποφάσισε να μην αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου την ανάκτηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις και αβεβαιότητες για την ελληνική πλευρά. Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του έργου, ο ΑΔΜΗΕ θα βρεθεί εκτεθειμένος έναντι της Nexans, καθώς θα κληθεί να καλύψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις

Η διακοπή των εργασιών και η αβεβαιότητα που περιβάλλει το έργο προκάλεσαν έντονη ανησυχία και στις δύο χώρες, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της ενεργειακής συνδεσιμότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της διασύνδεσης παρακολουθούνται στενά, με την ελληνική και την κυπριακή πλευρά να βρίσκονται σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του έργου χωρίς τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που θέτει η ΡΑΕΚ.

Όπως φαίνεται αργά τη νύχτα της Δευτέρας, βγήκε λευκός καπνός με μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Με την συμφωνία που επήλθε χθες μεταξύ των δύο χωρών δόθηκε πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή καθώς μέχρι τότε θα πρέπει η Κύπρος να έχει εγκρίνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι απομακρύνονται τα γκρίζα σύννεφα από το έργο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: