Το βασικό ερώτημα είναι πλέον το πώς θα αντιδράσουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ και εάν θα απαντήσουν με σφοδρότητα στο ισραηλινό χτύπημα...
Συνθήκες θρήνου επικρατούν αυτή τη στιγμή στον μουσουλμανικό κόσμο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από την αιφνίδια ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό, την Παρασκευή. Ειδικά στον Λίβανο, πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους κλαίγοντας για τον χαμό του Νασράλα, ενώ η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου. Επίσης, κηρύχθηκε πενθήμερο πένθος στο Ιράν και τριήμερο στο Ιράκ.
Ωστόσο, ο θρήνος συνδυάζεται ήδη με οργή, καθώς μουσουλμάνοι ηγέτες προβαίνουν σε πύρινες δηλώσεις κατά του Ισραήλ. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που προειδοποίησε ότι ολες οι «δυνάμεις αντίστασης» στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το αίμα του μάρτυρα δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση» και ότι άλλοι θα ακολουθήσουν τη δική του πορεία.
Αλλά και η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».
Θα υπάρξει άμεση και σκληρή απάντηση;
Μοιραία, η περιοχή της Μέσης Ανατολής βαδίζει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, με την κατάσταση να κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο Ισραήλ επικρατεί ανακούφιση για την εξόντωση του Νασράλα, ωστόσο παράλληλα είναι σε κατάσταση συναγερμού για τα επόμενα βήματα στα οποία θα προβούν το Ιράν (κυρίως) και η Χεζμπολάχ.
Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι πλέον το πώς θα αντιδράσουν το Ιράν και η Χεζμπολάχ και εάν θα απαντήσουν με σφοδρότητα στο ισραηλινό χτύπημα.
Αναλυτές αμφιβάλλουν εάν τελικά η Τεχεράνη θα προβεί σε σκληρή απάντηση, επισημαίνοντας ότι το το Ιράν «άντεξε» σε πρωτόγνωρο ισραηλινό χτύπημα που έγινε πριν λίγο καιρό, εντός του δικού του εδάφους – και δεν απάντησε άμεσα ούτε με σκληρότητα. Σημειώνουν επίσης ότι το Ιράν θα ήθελε να αποφύγει μια ανοιχτή σύγκρουση με το Ισραήλ, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να τους εμπλέξει σε μια κατάσταση στην οποία τελικά θα βρεθούν απέναντι στις ΗΠΑ (οι οποίες στηρίζουν σταθερά το Ισραήλ).
Σε ανάλογο πνεύμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε από τη Νέα Υόρκη (όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) ότι «ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν, ώστε στη συνέχεια να προκληθούν οι ΗΠΑ και μετά να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος σε όλη την περιοχή».
Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ είναι αποδεκατισμένη, καθώς τα ισραηλινά χτυπήματα δεν σκότωσαν μόνο τον Νασράλα, αλλά και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της. Οπότε το ερώτημα είναι τι επίπτωση θα έχει ο θάνατος του Νασράλα στις επιχειρησιακές δυνατότητες του κινήματος.
Σύμφωνα με αναλυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποια στελέχη θα αναλάβουν πλέον την ηγεσία και τι στρατηγική θα επιδιώξουν να ακολουθήσουν. Η Χεζπολάχ, σύμφωνα με το Al Jazeera, αποτελείται από τουλάχιστον τρία μέρη: τη στρατιωτική πτέρυγα, την πολιτική πτέρυγα και την κοινωνική. Όποιος λοιπόν αντικαταστήσει τον Νασράλα, θα έχει την ηγεσία και των τριών μερών.
Σύμφωνα με το CNN, στις επόμενες 72 ώρες θα υπάρξει έντονη κινητικότητα μεταξύ όσων ανώτερων στελεχών της Χεζμπολάχ έχουν απομείνει, προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μεταξύ τους επικοινωνιών.
«Όλα στον αέρα», λοιπόν, σημειώνουν αναλυτές, υπογραμμίζοντας πάντως πως μετά το ισραηλινό πλήγμα (που αποκεφάλισε τη σιιτική οργάνωση, αποδυνάμωσε τις υποδομές της και εξέθεσε την εσωτερική της ασφάλεια), η Χεζμπολάχ έχει πλέον υποβαθμιστεί από άποψη φήμης, στρατιωτικής ικανότητας και ηγεσίας, τονίζοντας επίσης ότι η ικανότητά της να σταθεί στα πόδια της έχει μειωθεί σημαντικά.
Επισημαίνουν επίσης ότι ο Νασράλα λειτουργούσε κι ως συγκολλητική ουσία, κρατώντας ενωμένα όλα τα στελέχη της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η ιστορία έχει δείξει ότι ουδείς είναι αναντικατάστατος, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι ο Νασράλα ήταν σημαντική προσωπικότητα για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, και θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί.
Η στάση των ΗΠΑ
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ προσφέρουν σαφή στήριξη στο Ισραήλ, ενώ μετακίνησαν περαιτέρω στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιχειρώντας προφανώς να ελέγξουν την κατάσταση καθώς και να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα της παρουσίας τους (και της πιθανής παρέμβασής τους).
Σε μια ξεκάθαρή δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούθι και όποιες άλλες τρομοκρατικές ομάδες υποστηρίζονται από το Ιράν».
Σημειώνεται ότι ο Ιράν εξακολουθεί εκτοξεύει «βολές» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Νασράλα, εν μέρει επειδή εφοδιάζουν με προηγμένα όπλα το Ισραήλ. «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αρνηθούν τη συνενοχή τους», σχολίασε.
→ Το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια βιομηχανική ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από τα κτίρια του αεροδρομίου της Βηρυτού, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου