22.9.24

Ο «ανέγγιχτος» της γαλάζιας παράταξης...



Ο «Τζίτζι» λάμπει διά της «απουσίας» του, καθώς φημίζεται για την ικανότητά του να νικάει χωρίς να μετέχει στη μάχη. Δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε καμιά δημόσια συζήτηση από όσες του ζητήθηκαν στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις για την Περιφέρεια. Ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη... η σχέση του είναι ιδιαίτερη και άριστα προστατευμένη, παρότι ήταν αντίπαλοι για την προεδρία της Ν.Δ. το 2015. Μυστήριο, σιγανό ποταμάκι ή καλά σχεδιασμένη στρατηγική;
Oσο πιο μικρή η προσδοκία τόσο μεγαλύτερη η εκτίμηση που εξασφαλίζεις. Η συμβουλή στα αγλλοσαξονικά εγχειρίδια ενδείκνυται για την τέχνη της χειραγώγησης. Αποτέλεσμα εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, κληρονομιάς ή ως αυτοφυές προσόν, ο Απόστολος Τζιτζικώστας την έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Ελληνας επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού είχε μέχρι χθες καταφέρει επιπλέον να ενταχθεί ως επιφανής στο κλαμπ των «ανέγγιχτων», τα μέλη του οποίου πετάνε πάντα σε σχηματισμό για να πετυχαίνουν οι ελιγμοί παραπλάνησης των αντιπάλων τους.

Από το 2007 που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής ή από το 2010 που είναι περιφερειάρχης δύσκολα θα θυμηθεί ο μέσος πολίτης μια ξεχωριστή δραστηριότητά του. Ακόμη και η «αποφλοίωση» της οικογένειας Ψωμιάδη έγινε με μεθοδικότητα και μαεστρία. Απωθήθηκε εντέχνως ακόμη και η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ν.Δ. το 2015. Και, όπως αποδείχθηκε, μόνο κακό δεν του έκανε η κορόνα του εθνικισμού να μην έχει αλλάξει τις πινακίδες της Κεντρικής Μακεδονίας που δείχνουν προς τη Βόρεια Μακεδονία. Αν ρωτήσεις, θα σου πουν ότι είναι κεντρώος δεξιός κι ας τρέχουν οι άλλοι να εξηγούν τα αντίθετα [«Εφ.Συν.», 5.8.24, «(Ακρο)δεξιός με σιγαστήρα»]. Ακόμη και η δήλωσή του για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Κομισιόν κινείται επιτυχώς μεταξύ γραφειοκρατικής πλήξης και αδιαφορίας.

Ομως, το αναντίρρητο προσόν του είναι η ένταξη στο κλαμπ των «ανέγγιχτων». Με μιντιακό «iron dome» που τον προστατεύει νυχθημερόν. Παραμένει ανέγγιχτος διότι δεν είναι ανυπόμονος, μέχρι που λανθασμένα κάποιοι νόμιζαν ότι είναι αδιάφορος. Κι έτσι έχει κρύψει όλα του τα ελαττώματα. Ολοι τον γνωρίζουν, αλλά κανένας δεν τον καταλαβαίνει και αυτή η αύρα μυστηρίου είναι η πανοπλία του. Οι πολιτικοί του φίλοι πάντα κάτι περιμένουν και, παρότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αυτό θεωρείται απόδειξη ότι, όντως, κάποτε κάτι θα συμβεί.

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ως υπερόπτης. Δεν δέχτηκε όμως να συμμετάσχει σε καμιά δημόσια συζήτηση από όσες του ζητήθηκαν στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις για την Περιφέρεια. Νικάει χωρίς να μετέχει στη μάχη. Ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η σχέση του είναι τόσο ιδιαίτερη και άριστα προστατευμένη. Οι συναντήσεις των δύο ανδρών στη Θεσσαλονίκη γίνονταν πάντα κατ’ ιδίαν. Οι υπόλοιποι νεοδημοκράτες απλώς συνωθούνταν για μια φωτογραφία με τσουρέκι ή γύρο στο χέρι. Κανένας δεν έμαθε ποτέ τι συζήτησαν οι δυο τους. Μπορεί να ήταν αντίπαλοι για την προεδρία του κόμματος, ωστόσο τους δένουν πολιτικοί δεσμοί βάθους: ο πατέρας του Απόστολου ήταν υπουργός του πατέρα του Κυριάκου - αυτά τα απαράγραπτα νοήματα είναι σημειωμένα στο μυστικό τεφτέρι του καθενός τους.

Η μάχη για την προεδρία του κόμματος στοίχειωσε, έλεγαν συνεργάτες του, τον Απόστολο. Υπό μία έννοια, ο Τζιτζικώστας το 2015 έμοιαζε με «Κασσελάκη της Ν.Δ.», αφού πολιτεύτηκε πολεμώντας τη γραφειοκρατία του κόμματος και επίσης δεν ήταν βουλευτής. Τον έλεγες και «Δούκα της Ν.Δ.», αφού δεν έβλεπε πρόβλημα αν κέρδιζε τις εσωκομματικές εκλογές. Πριν από τις τελευταίες περιφερειακές εκλογές υποσχόταν ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση στην οποία επανεξελέγη, αλλά τελικά δεν κράτησε την υπόσχεση. Ας όψονται οι Σειρήνες της Ευρώπης, με πρώτη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Φεύγει αφήνοντας πίσω του μια περιφέρεια που μαραζώνει («Εφ.Συν.», 10.8.24, «Ντόμινο λουκέτων σε ιστορικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας»), που υστερεί -παρά τους κομπασμούς- και στον τουρισμό («Εφ.Συν.», 16.2.24, «Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θεσσαλονίκης δηλώνει “Είμαστε η περιφέρεια του φτωχοτουρισμού”»).

Η υποψηφιότητα του 2015 σήμανε κυρίως το τέλος της «δειλής» στάσης που ακολουθούσε στην πορεία του. Θυμίζουμε ότι το 2014, ενώ ήταν περιφερειάρχης, η Ν.Δ. του ζήτησε να κατέβει υποψήφιος στον Δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη γιατί, όπως έλεγαν, «την περιφέρεια την κερδίζει όποιος δικός μας να ’ναι, ο δήμος είναι το επίδικο». Τελικά τον «μουτζούρη» στον δήμο ανέλαβε ο Καλαφάτης που ηττήθηκε, ο Τζιτζικώστας εμφανίστηκε ως «αντάρτης» και νίκησε τον επίσημο υποψήφιο Γιάννη Ιωαννίδη, που επίσης είχε αρνηθεί να αναμετρηθεί με τον μπαρμπα-Γιάννη.

Από τα αξιομνημόνευτα της διαπάλης για την ηγεσία της Ν.Δ. ήταν η σύγκρουση με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε καταγγείλει τον Τζιτζικώστα ότι γι’ αυτόν δούλευε ο Αντώνης Σαμαράς και ο γραμματέας του κόμματος Αντρέας Παπαμιμίκος μάζευε υπογραφές γι’ αυτόν. Ολα αυτά για την ώρα βρίσκονται σε κούτες στο ιστορικό πατάρι.

Από τότε όμως διέπρεψε. Ο μιντιακός στρατός τού εξασφάλισε την ένταξή του στους «ανέγγιχτους». Οσο και να ψάξει κανείς δεν θα βρει ούτε μία δημόσια σύγκρουσή του για κάποιο θέμα. Δεν θα βρει ένα σχόλιο για το «πόθεν έσχες» που τον κατατάσσει στους πλούσιους -έστω από κληρονομιά- της πολιτικής ζωής του τόπου με καμιά εξηνταριά ακίνητα. Δύσκολα θα βρει κανείς μια κριτική περιγραφή των πεπραγμένων του. Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν ταράζουν ούτε την επιφάνεια του νερού στο ποτήρι του περιφερειάρχη. Ξεφορτώθηκε τους αδελφούς Ψωμιάδη και δεν άνοιξε μύτη, ήταν στη στενή ομάδα που πολιόρκησε τον Μητσοτάκη για το ξεπάτωμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, αλλά όλοι θυμούνται μόνο τον τέως δήμαρχο Κ. Ζέρβα. Για το flyover υποδύθηκε επιτυχώς πριν από τις περιφερειακές εκλογές ότι δεν ήξερε τίποτα. Ακόμη και η σεξιστική απρέπεια σε γυναίκες υπαλλήλους («Εφ.Συν.», 2.1.20, «Σεξιστικές χοντράδες από τον Τζιτζικώστα») πέρασε στη λήθη. Οσο για την πρεμούρα του επί ΣΥΡΙΖΑ για την Αμφίπολη, μετατράπηκε σε επιτηδευμένη «διαμαρτυρία» επί Ν.Δ., οπότε και άκρα του τάφου σιωπή στον -μακεδονικό- κάμπο βασιλεύει.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας μέχρι σήμερα δεν ήταν ήλιος και γι’ αυτό δεν έδυε. Αλλά αν νομίζουν(ει) ότι με αυτές τις μεθόδους θα «μπαζώσει» στην Ευρώπη την υπόθεση των Τεμπών, τότε σύντομα θα μοιάσει στον άφρονα που φύτευε δέντρα και περίμενε να μεγαλώσουν ποτίζοντάς τα τολουόλη…

Γιατί τον επιλέξαμε

Τον γνωρίζουμε, αλλά δεν τον ξέρουμε. Αριστα προστατευμένος από το εγχώριο σύστημα όλα αυτά τα χρόνια, τώρα βάζει πλώρη για τις Βρυξέλλες. Θα βγει από τον προστατευτικό θόλο ή θα μπει βαθύτερα;

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: