6.9.24

Πάει «λαβωμένος» ο Στ. Κασσελάκης στη «μάχη» της Κεντρικής Επιτροπής...



Το μήνυμα της Επιτροπής Καταστατικού, η διαφοροποίηση κορυφαίων προεδρικών στελεχών και το ερώτημα εάν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες εις βάρος του Στ. Κασσελάκη...
Την πρώτη του βαριά, εσωκομματική ήττα γνώρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού μπλόκαραν τις προτάσεις για σαρωτικές αλλαγές που πρότεινε αιφνιδίως ο πρόεδρος, πριν από λίγες ημέρες, οι οποίες περιελάμβαναν ουσιαστικά κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. 

Αν και η Επιτροπή Καταστατικού εισηγήθηκε τη μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (από 300 που είναι σήμερα, στα 200) και συμμερίστηκε την ανάγκη αλλαγής του ονόματος του κόμματος, εντούτοις η συνολική απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη ήττα του Στ. Κασσελάκη «εντός των τειχών» – και πρωτοφανή για το διάστημα στο οποίο είναι πρόεδρος. 


Η ήττα αυτή ήρθε σχεδόν ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, με το κλίμα να αναμένεται από «θερμό» έως και «πολεμικό».

Με την παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού, στάλθηκε προφανώς ένα συγκεκριμένο μήνυμα στον Στ. Κασσελάκη, ακόμα και από κορυφαία στελέχη του ονομαζόμενου προεδρικού μπλοκ, τα οποία δεν δίστασαν να ταχθούν απέναντί του, στο ζήτημα των σαρωτικών αλλαγών που προωθούσε. 

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης είδε την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του να αυξάνεται, τη στιγμή που ήδη κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν θέσει ζήτημα ηγεσίας και έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών.  

Το ερώτημα είναι πλέον εάν οι ισορροπίες έχουν διαφοροποιηθεί εις βάρος του προέδρου - και αυτό μένει να φανεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Από την πλευρά της, η ομάδα των «87» θα μετρά τις δυνάμεις της μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς χρειάζεται ευρύτερη στήριξη και από άλλα μέλη της Κ.Ε., προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις που η ίδια επιθυμεί. Το σίγουρο είναι ότι δεν επιθυμεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά να γνωρίσει την ήττα σε μια αντιπαράθεση με τον Στ. Κασσελάκη, επειδή από αυτήν την εξέλιξη θα βγει ενισχυμένος ο πρόεδρος του κόμματος.

Ερωτηματικό παραμένει και το τι ακριβώς θα πράξει ο Παύλος Πολάκης, που αναμένεται να θέσει το αίτημά του για κάλπες στη συνεδρίαση της Κ.Ε., χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κάποιος με σιγουριά ποια θα είναι η συνέχεια, σε περίπτωση που ο Στ. Κασσελάκης δεν σηκώσει το γάντι. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος πάει «λαβωμένος» ίσως στην πιο κρίσιμη μέχρι σήμερα συνεδρίαση για τον ίδιο, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά...

→ Η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12 μ.μ. με την εισήγηση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: