5.9.24

Νέο αδιέξοδο με το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου...


...δε συνεδριάζει ούτε σήμερα το υπουργικό...
Νέα εμπλοκή στο θρίλερ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Ελλάδας με το υποβρύχιο καλώδιο που πρόκειται να κατασκευάσει ο ελληνικός ΑΔΜΗΕ, με κατασκευάστρια τη γαλλική εταιρεία NEXANS...

Παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με τη συναίνεση και της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, που πρόκειται να χρηματοδοτήσει εν μέρει το έργο των σχεδόν 2 δισ. ευρώ, η κυπριακή κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει τη σχετική απόφαση, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις από την Αθήνα.

Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, χωρίς να καταλήξει σε απόφαση και αναβλήθηκε για σήμερα, δε θα συνεδριάσει τελικά, εμποδίζοντας έτσι και την κυπριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας ΡΑΕΚ, να πάρει κι αυτή τη σχετική απόφαση.


Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της περασμένης Δευτέρας προέβλεπε ότι η κυπριακή πλευρά θα αναλάβει μέρος του κόστους κατασκευής, ύψους 125 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσει να καταβάλλεται από το 2025 και μέχρι το 2030, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο. Ωστόσο, η επιβάρυνση δε θα μετακυλιόταν στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά θα την αναλάμβανε η κυβέρνηση μέσω των τελών ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: