22.9.24

Δυνατά σημεία, παγίδες και κρυμμένοι άσοι...



Ως μοναδική ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις τους σε ένα διευρυμένο και πανελλαδικής εμβέλειας ακροατήριο και να πάρουν πολύτιμους πόντους στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τη στροφή για την τελική ευθεία, προβάλλει και για τους έξι διεκδικητές το ντιμπέιτ της προσεχούς Τρίτης στην ΕΡΤ, είτε πρόκειται για τα φαινομενικά φαβορί ή τα λεγόμενα αουτσάιντερ...

Επειτα από διαβουλεύσεις πολλών ωρών και συναντήσεις των εκπροσώπων τους, που χρειάστηκε να επαναληφθούν τρεις φορές, η συμφωνία έκλεισε για τις 24 του μήνα στις 9 το βράδυ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Εκεί οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και θα διασταυρώσουν λεκτικά τα ξίφη τους, μέσω της δυνατότητας που τους παρέχεται και για μεταξύ τους (χρονομετρημένο) διάλογο με μορφή ερώτησης - απάντησης.

Περίπου δύο βδομάδες και κάτι λιγότερο από το άνοιγμα των καλπών ανά την Ελλάδα, όλα τα επιτελεία κορυφώνουν τις προσπάθειές τους ώστε τα μηνύματα των υποψηφίων να φτάσουν παντού, ενώ ειδικότερα αυτές τις ημέρες η προσοχή τους εστιάζεται ευλόγως στην τηλεμαχία. Δυνατά σημεία που πρέπει να αξιοποιηθούν, παγίδες και «λακκούβες» που πρέπει αποφευχθούν, επισημάνσεις που πρέπει να υπογραμμιστούν, προκειμένου να κερδηθούν οι εντυπώσεις και στις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν να κατατάσσονται στους νικητές της αναμέτρησης.

● O Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στο ντιμπέιτ με τον δημοσκοπικό αέρα των πρόσφατων μετρήσεων που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα με ποσοστά ώς και 16% και τον ίδιο, στις περισσότερες έρευνες, να προηγείται των αντιπάλων του στον πρώτο γύρο και να κερδίζει τη μάχη στον δεύτερο. Αναμένεται να υποστηρίξει ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι συγκυριακό, αλλά απότοκο σκληρής δουλειάς δυόμισι ετών, που εφόσον συνεχίσει στα ηνία οι καρποί ενδέχεται να είναι η νίκη επί της Ν.Δ. και η διακυβέρνηση της χώρας. Οι αναφορές του ότι δεν θα είναι διαχειρίσιμος και δεν δέχεται βαρονίες θα βρεθούν στο επίκεντρο. Θα υπερασπιστεί την πολιτική αυτονομία της παράταξης, θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία του για ανοιχτό συνέδριο, θα ζητήσει από τους ανθυποψηφίους του να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και μετά την εκλογική διαδικασία και θα απαντήσει επιθετικά στις κατηγορίες περί κλειστού κόμματος.

Yπέρ ενός κινηματικού ΠΑΣΟΚ

● O Χάρης Δούκας θα κινηθεί στη γραμμή της ανάγκης για αλλαγή ηγεσίας αλλά και μοντέλου άσκησης της διακυβέρνησης στο κόμμα. Θα φέρει το παράδειγμα του τρόπου διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, ένα παράδειγμα που θα χρησιμοποιήσει για να τεκμηριώσει την άποψή του στα ερωτήματα «πώς αντιμετωπίζεται νικηφόρα η Ν.Δ.» και «πώς οικοδομούνται πετυχημένες συμμαχίες με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις». Θα ταχθεί υπέρ ενός κινηματικού ΠΑΣΟΚ που δημιουργεί κοινωνικά μέτωπα και συγκρούεται με συμφέροντα. Πρόκειται να αντικρούσει τον ισχυρισμό της δημοσκοπικής ανόδου στη λογική της μικρής και αργής ανάκαμψης που ισοδυναμεί με στασιμότητα. Πιθανολογείται βασίμως ότι θα δεχτεί ερωτήσεις για το πώς θα διαχειριστεί τη διπλή ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων και του προέδρου, αν εκλεγεί, αλλά και πώς θα ξεπεράσει τον σκόπελο ότι δεν θα μπορεί να βρίσκεται στη Βουλή.

● Ο Παύλος Γερουλάνος θα δώσει βαρύτητα στην αποκωδικοποίηση του προγράμματος «Αναγέννηση», το οποίο επεξεργάζεται πολλά χρόνια. Θα εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθεί να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τη θέση που έχει πάρει ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι οπωσδήποτε βουλευτής.

● H Αννα Διαμαντοπούλου βλέπει την τηλεμαχία ως βήμα για να εκφραστεί και στη μεγαλύτερη δεξαμενή πολιτών που δεν είναι κατ’ ανάγκη οργανωμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι η υποψηφιότητά της, όπως διατείνεται η ίδια, δεν βασίζεται σε οργανωτικά χαρακτηριστικά αλλά σε πολιτικά, θα επενδύσει στην εμπειρία της σε θέσεις ευθύνης και στην «πρωθυπουργισιμότητα», στοχεύοντας στο μετριοπαθές μεταρρυθμιστικό κοινό.

● Ο Μιχάλης Κατρίνης θα περιγράψει το σχέδιό του για τη «μεγάλη παράταξη» με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ. Θα αμφισβητήσει ότι με ποσοστά πέριξ του 15% θα μπορέσει το κόμμα του να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να χτυπήσει την πόρτα της εξουσίας, ενώ θα ζητήσει να αποκλειστεί προκαταβολικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.

● Η Νάντια Γιαννακοπούλου αναμένεται να στρέψει τα βέλη της εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον για θολό στίγμα και αποτυχημένη στρατηγική. Θα ταχθεί κατά των συνεργασιών, θα χαρακτηρίσει πολιτικό αυτοχειριασμό τυχόν σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προκαλέσει όποιον υποψήφιο έχει στόχο την κοινή εκλογική κάθοδο «κάποιου ερμαφρόδιτου σχήματος», να το πει πριν από τις 6 Οκτωβρίου.

Οι όροι και το πλαίσιο του ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ θα έχει 6 θεματικές ενότητες: 1. Οικονομία-ανάπτυξη, 2. Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό, 3. Εξωτερική πολιτική, άμυνα, Ε.Ε., 4. Κράτος, θεσμοί, Αυτοδιοίκηση, 5. Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση και 6. ΠΑΣΟΚ: επόμενη μέρα

Σε καθεμία από αυτές οι δημοσιογράφοι (Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης) ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων. Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του ντιμπέιτ να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό-ά του και σε διαφορετική θεματική ενότητα. Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/30 δευτερόλεπτα απάντηση/30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση. Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο. Το ντιμπέιτ θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου. Στους δύο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα/απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: