Έντονα διχασμένο οδεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του πρόεδρου, Στέφανου Κασσελάκη, είναι πλέον ξεκάθαρη, με τον Παύλο Πολάκη και στελέχη της ομάδας των «87» να ζητούν επίμονα εσωκομματικές εκλογές...
Από την πλευρά του, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι και χαρακτήρισε ως «πρόταση μομφής» στο πρόσωπό του, το αίτημα για εκλογές. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το εν λόγω αίτημα «πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα. Δεν προσφέρει τίποτα, πληγώνει τον κόσμο μας... Είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από την απόφαση για καταστατικό συνέδριο».
Σημειώνεται ότι και ο νέος πρόεδρος (επιλογή του Στ. Κασσελάκη) της Κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκος Παππάς, διατύπωσε την αντίθεσή του στην προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες, σχολιάζοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη».
Μετρούν δυνάμεις
Με τις διαφορές να δείχνουν αγεφύρωτες και το κόμμα να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, το ερώτημα είναι πλέον το τι ακριβώς θα συμβεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Εάν τελικά ο Στ. Κασσελάκης δεν ανακοινώσει προσφυγή στις κάλπες, θα κατατεθεί πρόταση μομφής και από ποιους; Και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ικανός αριθμός στελεχών για να περάσει η πρόταση αυτή;
Αναμένεται ότι όλο αυτό το μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του Σαββάτου, όλες οι πλευρές θα επιχειρήσουν να φέρουν «κοντά τους» όσο περισσότερα μέλη της Κ.Ε. μπορούν, μετρώντας τις δυνάμεις τους και αποφασίζοντας τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Οι προτάσεις Κασσελάκη και οι νέες αιχμές κατά Τσίπρα
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Κεντρική Επιτροπή θα διεξαχθεί λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Στ. Κασσελάκη που πρότεινε σαρωτικές αλλαγές στο όνομα και στις δομές και στην οργάνωση του κόμματος. Οι εκ βάθρων αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει ο πρόεδρός του, δεν είναι γνωστό εάν θα τύχουν ευρείας αποδοχής, πάντως προσθέτουν πιθανότητα ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Στ. Κασσελάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υποστήριξε πως ο ίδιος υπήρξε έντιμος, ενώ άφησε αιχμές για τα στελέχη που αποχώρησαν από το κόμμα, αλλά και κατά του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι τον έναν χρόνο που βρίσκεται στη θέση του προέδρου, υπήρξε ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους». Επισήμανε ότι υπήρξε έντιμος και απέναντι σε εκείνους που αποχώρησαν από το κόμμα, «προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου» στην οποία πρότεινε «να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, με στόχο για να πάει το κόμμα μπροστά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι «ήταν έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα». Ειδικά για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ανέφερε ότι ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, του έστελνε μηνύματα για να συντονίσουν κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες «αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος».
Σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (κι όχι αυτού του Σαββατοκύριακου) παραπέμπεται το θέμα Σπίρτζη, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας. Σημειώνεται ότι η απόφαση για διαγραφή ή μη του πρώην υπουργού, είναι «casus belli» για την ομάδα των «87» και αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις...
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου