3.9.24

Πολύνεκρη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Πολτάβα της Ουκρανίας...



Μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος. Δύο βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν ένα στρατιωτικό ινστιτούτο στην πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 350 χλμ νοτιοδυτικά του Κιέβου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και πολλοί να τραυματιστούν...

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 47, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 206. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος Ζελένσκι ήταν 41 νεκροί και 180 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι πύραυλοι έπληξαν «ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα κοντινό νοσοκομείο». «Ένα από τα κτίρια του Ινστιτούτου Επικοινωνιών καταστράφηκε μερικώς. Άνθρωποι παραμένουν κάτω από ερείπια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το πλήγμα συνέβη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός ειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων. «Συνέβη την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν προς το υπόγειο καταφύγιο», τόνισε.

Ανεπιβεβαίωτες ρωσικές πηγές υποστηρίζουν στο Telegram ότι τα θύματα ήταν στρατιωτικοί



«Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άτομα, 11 από τα οποία απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια, οι διασώστες συνεχίζουν αυτή τη στιγμή το έργο τους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ, από την πλευρά τους, ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο μια επίσημη υπαίθρια στρατιωτική τελετή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι διέταξε «μια πλήρη και ταχεία έρευνα» για τις συνθήκες που επέτρεψαν αυτή τη ρωσική επίθεση.

Υποσχέθηκε επίσης η Ρωσία να λογοδοτήσει και κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να παραδώσουν επειγόντως περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπάει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Το σημερινό χτύπημα φάνηκε να είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να διασφαλίσουν την ταχεία παράδοση στρατιωτικής βοήθειας. Προηγουμένως έχει επιπλήξει τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες που καθυστερούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια.

Θέλει επίσης να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σχετικά με το τι μπορεί να στοχεύσει η Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος με τα όπλα που παρέχουν. Ορισμένες χώρες φοβούνται ότι το χτύπημα της Ρωσίας θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται πλέον συστήματα αεράμυνας και πυραύλους, όχι σε αποθήκες», έγραψε ο Ζελένσκι στα αγγλικά στο Telegram.

Δεν υπάρχουν σχόλια: