29.9.24

Το Ισραήλ χτύπησε και την Υεμένη...



Διευρύνει το μέτωπο στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, παράλληλα με το σφυροκόπημα που διεξάγει στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας...


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι «σε μια αεροπορική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας σήμερα, δεκάδες αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροπλάνων ανεφοδιασμού και πληροφοριών... επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος Χούθι στις περιοχές της Ρας Ίσα και τη Χοντέιντα στην Υεμένη».

«Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και σε ένα θαλάσσιο λιμάνι, που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή πετρελαίου», προσθέτει η ανακοίνωση και κομπάζει πως πρόκειται για μια περιοχή 1.800 χιλιόμετρα μακριά από το Ισραήλ.

Ο IDF ανέφερε ότι επιτέθηκε σε υποδομές και λιμάνια στην Υεμένη που ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή. Το χτύπημα ήταν ως απάντηση στις «πρόσφατες επιθέσεις» των Χούθι κατά του Ισραήλ, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Το Reuters μετέδωσε ότι χτυπήθηκαν δεξαμενές καυσίμων.

Το πρακτορείο ειδήσεων των Χούθι εξέδωσε μια δήλωση απαντώντας στην «ισραηλινή επίθεση στη Χοντέιντα», λέγοντας: «Το μέτωπο υποστήριξης της Υεμένης δεν θα σταματήσει, τα χτυπήματά μας κατά του σιωνιστικού εχθρού δεν θα σταματήσουν».

Ο ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι, Νασρ αντ-Ντιν Αμέρ, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Saba της Υεμένης, έγραψε στο X: «Οι επιθέσεις απέτυχαν. Λήφθηκαν προφυλάξεις, οι δεξαμενές πετρελαίου εκκενώθηκαν εκ των προτέρων στο λιμάνι Ρας Ίσα και Χοντέιντα και υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Οι Σιωνιστές δεν θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις μας σε καμία περίπτωση, θα τις κάνουμε πιο ποιοτικές».

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Η Χοντέιντα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι από το 2021, είναι κρίσιμης σημασίας για την παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό της Υεμένης. 

Η εξέλιξη αυτή δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, καθώς έχει ήδη προηγηθεί το θανατηφόρο χτύπημα της Παρασκευής στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, κι άλλα υψηλοβάθμα στελέχη.

«Κλειδί» η στάση του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σήμερα πως η δολοφονία του αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Βηρυτό, του  Αμπάς Νιλφορουσάν, είναι ένα "φρικτό έγκλημα" που δεν θα μείνει αναπάντητο.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, δήλωσε πως οι συνεργαζόμενες με το Ιράν ένοπλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης μετά τη δολοφονία του Νασράλα, όπως ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. «Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουμε την αντίσταση», δήλωσε ο Καλιμπάφ.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και (...) οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις».

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν για Στρατηγικές Υποθέσεις, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία του Νασράλα, δήλωσε σήμερα σε κρατικά ΜΜΕ πως το Ιράν θα αντιδράσει σε κατάλληλη στιγμή που θα επιλέξει απέναντι στο Ισραήλ.

Τη δολοφονία του Νασράλα σχολίασε σήμερα και ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Άσαντ είπε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν ένας δρόμος προς την αντίσταση και την αξιοπρέπεια.

Έτοιμες για όλα, δηλώνουν οι ΗΠΑ

Εν μέσω επικίνδυνης κλιμάκωσης και προειδοποιήσεων από την Τεχεράνη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξουσιοδότησε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή με "αμυντικές" ικανότητες αεροπορικής υποστήριξης και έθεσε άλλες δυνάμεις σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν) αύξησε την ετοιμότητα επιπρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ για ανάπτυξη, αυξάνοντας την ετοιμότητά μας ώστε να ανταποκριθούμε σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει με λεπτομέρειες τι είδους νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Ο υπουργός Άμυνας Όστιν κατέστησε σαφές πως αν το Ιράν, οι εταίροι του, ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους μας«, πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε πως το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει την επιστροφή των κατοίκων του βόρειου τμήματός του με ασφάλεια στα σπίτια τους εξαπολύοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ ή του Ιράν.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, βεβαίως [και] με το Ιράν, δεν είναι ο τρόπος να γίνει αυτό. Αν θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω στα σπίτια τους με ασφάλεια και διάρκεια, πιστεύουμε πως ο διπλωματικός δρόμος είναι η ορθή πορεία», δήλωσε ο Κίρμπι στο CNN.

«Ξεκαθάρισμα» ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ

Και ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως ανασύρθηκε απ' τον τόπο της επίθεσης του πτώμα του Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «περισσότεροι από άλλοι 20 τρομοκράτες» της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκαν στο πολύ ισχυρό πλήγμα στο αρχηγείο της οργάνωσης.

Εκτός από τον Χασάν Νασράλα και έναν άλλο διοικητή της οργάνωσης, τον Άλι Καράκι, οι Ιμπραχίμ Χουσέιν Τζαζίνι, Σαμίρ Ταουφίκ Ντιμπ, Αμπέντ αλ Αμίρ Μουχάμαντ Σαμπίνι και Άλι Νάαφ Αγιούμπ είναι μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του αρχηγείου της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Ο Τζαζίνι και ο Ντιμπ ήταν "από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νασράλα. Λόγω της στενής σχέσης μαζί του, είχαν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και του Νασράλα ιδιαίτερα", πρόσθεσε ο IDF.

Επιπλέον ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον Ναμπίλ Καούκ, που ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, σε αεροπορική επιδρομή το Σάββατο. 

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατό του, καθιστώντας τον τον έβδομο υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινά χτυπήματα μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα. Προηγουμένως η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου είχε επιβεβαιώσει  πως ο υψηλόβαθμος ηγέτης της Άλι Καράκι σκοτώθηκε επίσης την Παρασκευή.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Παρότι εξουδετέρωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, και όπως υποστηρίζει και άλλων 20 στελεχών, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 29 τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Σάιντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι χτυπήθηκε ένα κτίριο στην πόλη Αΐν ελ Ντέλεμπ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης νέες επιθέσεις στην περιοχή Νταχίγιε, νότιο προάστιο της Βηρυτού, και στην κοιλάδα Μπεκάα στο βορειοανατολικό Λίβανο.

Νωρίτερα το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) μετέδωσε ότι τουλάχιστον 17 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε την πόλη Ζμπούντ στη βόρεια κοιλάδα Μπεκάα.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι 14 διασώστες σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο τις δύο τελευταίες ημέρες.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.