21.9.24

Ο Βαρθολομαίος στη Θεσσαλονίκη σε ρόλο «μακεδονομάχου»...



 Eρχεται στη Θεσσαλονίκη ως... «μακεδονομάχος» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος; Αυτό τουλάχιστον φαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης για την επίσκεψη Βαρθολομαίου στην πόλη, μετά την παραμονή του στο Κιλκίς όπου θα παραστεί στους εορτασμούς των 100 ετών τής εκεί Μητρόπολης...



Οπως έγινε γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχει, το πρωί της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, σε πανηγυρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του.

Στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται από το απόγευμα της 24ης Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 26, εγκαινιάζοντας το απόγευμα της Τετάρτης το Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, καθώς και τις νέες εγκαταστάσεις όπου θα στεγάζεται ο Οργανισμός «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», σε κτίριο που παραχωρήθηκε από την Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων. Το πρωί της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα χοροστατήσει στον όρθρο και τη θεία λειτουργία, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.


Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στην οποία τονίζεται, καλώντας αρχές, κλήρο και λαό στην πατριαρχική θεία λειτουργία της Πέμπτης, ότι: «Η παρουσία του Πρώτου της Πίστεως και του Γένους, του Οικουμενικού Πατριάρχου, αποτελεί σημαντικότατο γεγονός για την ζωή της Πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως και -προς επιβεβαίωση- αρκεί μόνο να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος είναι εκείνος που προσωπικά διεφύλαξε και διαφυλάσσει το τιμιώτατο όνομα της Μακεδονίας μας, έχοντας ορίσει με την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο ότι η τοπική Εκκλησία του γειτονικού κράτους με πρωτεύουσα τα Σκόπια δεν δύναται για κανέναν απολύτως λόγο να φέρει το όνομα της Μακεδονίας ή οποιοδήποτε παράγωγό του».

Κι εδώ προκύπτει ένα σοβαρό θέμα, καθώς διαφαίνεται ότι η επίσημη Εκκλησία θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν έχουν αμφισβητήσει ούτε κατά το ελάχιστο η σημερινή κυβέρνηση και η επίσημη πολιτεία. Τι έχει να πει επ’ αυτού άραγε το υπουργείο Εξωτερικών;

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: