27.9.24

Γιατί ο Νετανιάχου έκανε πίσω στην εκεχειρία...


Διπλωματικό παρασκήνιο...
Είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός πριν βγει η ανακοίνωση από ΗΠΑ-Γαλλία • Η αντίδραση των ακροδεξιών έφερε την «κωλοτούμπα»;...
Σύγχυση έχει προκαλέσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τους χειρισμούς του, την ώρα που η σφαγή στον Λίβανο συνεχίζεται.


Από χθες, μετά την κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, Γαλλίας, Ε.Ε. και άλλων κρατών για την ανάγκη κατάπαυσης πυρός 21 ημερών ξεκίνησε ένα διπλωματικό γαϊτανάκι που κατέληξε σε… νέες ισραηλινές επιδρομές κατά φερόμενων στόχων της Χεζμπολάχ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου αρχικά διέρρευσε πως έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την κατάπαυση πυρός, ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις από τους ακροδεξιούς της κυβέρνησης, με το Τελ Αβίβ να δηλώνει, τελικά, πως δεν υπάρχει συμφωνία για εκεχειρία. Το μπάχαλο ακολούθησε διπλή ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο όπου ναι μεν δηλώνει ότι ο στρατός έχει εντολή να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, αλλά και πως το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το σχέδιο εκεχειρίας.


Το παρασκήνιο

Σχετικά με το διπλωματικό βατερλό και τις παλινωδίες του Μπένιαμιν Νετανιάχου οι Times of Israel φιλοξενούν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, στο οποίο μεταφέρεται και η ενόχληση της Ουάσιγκτον, καθώς το πλάνο και οι ανακοινώσεις για την κατάπαυση πυρός ήταν σε πλήρη συντονισμό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.


Το σχέδιο των ΗΠΑ και Γαλλίας είχε παρουσιαστεί πρώτα στον Νετανιάχου, με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του Ισραήλ τον ανάγκαζαν να οπισθοχωρήσει.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και Γάλλο αξιωματούχοι εκφράζουν έκπληξη και απογοήτευση για την μετέπειτα απόρριψη του σχεδίου και σημειώνουν ότι ο Νετανιάχου δεν είχε δείξει πως θα υποχωρήσει. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, άλλωστε, Τζον Κίρμπι δήλωσε, χθες Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ «είχαν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί ήταν πλήρως ενημερωμένοι για κάθε λέξη από την κοινή δήλωση. Δεν θα το κάναμε εάν δεν πιστεύαμε ότι δεν θα το έπαιρναν στα σοβαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.