29.9.24

Στις κάλπες οι Αυστριακοί με την ακροδεξιά ακλόνητο φαβορί...



Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι 6,3 ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους 183 βουλευτές της Κάτω Βουλής της Αυστρίας, με ακλόνητο φαβορί την ακροδεξιά...

Εννέα κόμματα έχουν υποψήφιους και στα εννέα κρατίδια, με το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην οποία επικράτησαν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία. 

Δεύτερο αναμένεται να είναι το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, καθώς για να αποκλειστεί το FPÖ από ένα πιθανό συναπισπό, ενδέχεται να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείτο με 27-29%, με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να ακολουθεί με 23-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8 και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8 έως 10%. 

Ο κατάλογος των κομμάτων συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από την δεκαετία του '50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER), του τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Turbobier Ντόμινι Βλάζνι ή Μάρκο Πόγκο, με κεντρική θέση την «αποπολιτικοποίηση της πολιτικής», τη Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς, πρώην στελέχους των Πρασίνων η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στο «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ), το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα άλλα κόμματα.

Αν τελικά το FPÖ τερματίσει πρώτο, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για την μεταπολεμική Αυστρία. Κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.