19.9.24

Βάζει πλάτη ο Χατζηδάκης στα «κοράκια» για τα «κόκκινα» δάνεια...



Παρά την Ερώτηση που του κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για την ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών από τα «νύχια» των funds και των τραπεζών, ο Κωστής Χατζηδάκης όχι μόνο δεν προτίθεται να λάβει σχετικά μέτρα, αλλά επιχαίρει για την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκφράζει την ικανοποίηση του, υποστηρίζοντας πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ξεπερνούσε το 40% το 2019 και περιορίστηκε σε 7,5% το 2024, ενώ θυμίζει με νόημα στους 11 βουλευτές πως το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων δανείων θεσπίστηκε «με στήριξη από την ΚΟ της ΝΔ».

Δεν αρνείται την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως άλλωστε ήταν γνωστό από τότε που «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο «Ηρακλής», ενώ περιγράφει ως βλαπτικό για τους δανειολήπτες τον νόμο Κατσέλη.

«Άλλες, επίσης, προτάσεις που έχουν ως πυρήνα την επιστροφή σε βασικές αρχές του λεγόμενου «Νόμου Κατσέλη» (όπως π.χ. ο μη αντικειμενικός προσδιορισμός του χρήζοντος προστασίας δανειολήπτη και οι καθυστερήσεις στη συζήτηση της υπόθεσης από τα δικαστήρια), θα παραγνώριζαν ή θα επανέφεραν τις στρεβλώσεις που η πείρα απέδειξε πως ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις, προκάλεσαν σε όλο το σύστημα. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, θα έβλαπταν τους δανειολήπτες, διότι θα τους επιβάρυναν με περισσότερους τόκους» αναφέρει για τον νόμο που προστάτευε οριζόντια την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, κομπάζει για τους ρυθμούς εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, τον οποίο οι 11 βουλευτές της ΝΔ περιέγραφαν ως αποτυχημένο. 

«Οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά» σημειώνει...

DOCUMENTO

Δεν υπάρχουν σχόλια: