12.9.24

Η λειψυδρία «όχημα» για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού...



Το κόστος των έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ετοιμάζεται να μετακυλήσει στους καταναλωτές η κυβέρνηση. Άλλωστε, τις αυξήσεις στο νερό είχε ήδη προαναγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης...

χωρίς ωστόσο να επεξηγεί το ύψος των αυξήσεων.

Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης ενώ θα υπάρχει η υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ακόμα ανέφερε ότι θα υπάρχει ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, ή τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει αυξήσεις στο νερό από το βήμα της ΔΕΘ, όταν αναφερόμενος στη λειψυδρία αλλά και το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί με την «ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, είχε αναφέρει:

«Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Το κόστος του δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά όχι και τεράστιο».

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε παράλληλα ότι τα νέα τιμολόγια νερού καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή, δηλαδή τον πληθωρισμό.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, σημείωσε ότι υδροδοτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.

Τα 7 μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας


1. Η υδροδότηση της πρωτεύουσας μέσα από τη διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας

2. Έργα ύδρευσης, λυμάτων και αφαλάτωσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ)

3. Έκτακτα έργα κατά της λειψυδρίας ύψους 80 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από ΠΔΕ)

4. Έργα αφαλατώσεων, ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόμενα με έργα ΑΠΕ, κ.ά. στο Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, με ελάχιστη δημόσια ενίσχυση 166 εκατ. ευρώ

5. Μεταρρύθμιση για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

6. Υπό έκδοση ΚΥΑ κοστολόγησης – τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος

7. Μελέτη για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων υδρολογικών φαινομένων...

Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια: