29.9.24

Ασταμάτητοι βομβαρδισμοί απ' το Ισραήλ στον Λίβανο...


 Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν...

Την ώρα που ο μουσουλμανικός κόσμος θρηνεί τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά την επιδρομή της Παρασκευής στη Βηρυτό από το Ισραήλ, αυτό συνεχίζει να βομβαρδίζει με ένταση τον Λίβανο....


 Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι τα αεροσκάφη τους επιτέθηκαν «σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών. Ο εκπρόσωπος του στρατού υποστήριξε ότι οι επιδρομές στόχευσαν θέσεις εκτόξευσης ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, εγκαταστάσεις ενόπλων και αποθήκες όπλων. Και σημείωσε πως από χθες ο ισραηλινός στρατός «έχει πλήξει εκατοντάδες στόχους».

Στα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 195 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε χθες βράδυ το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά ο ισραηλινός στρατός κατέστησε σαφές ότι αν ιρανικά αεροπλάνα, συριακά αεροπλάνα ή οποιαδήποτε αεροπλάνα θεωρεί εχθρικά προς το Ισραήλ, δεν θα τους επιτραπεί να προσγειωθούν.

«Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (...) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια», ανακοίνωσε χθες, η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν.

Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης επιβεβαίωσε ότι ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων των ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων, βρισκόταν στο καταφύγιο μαζί με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές βόμβες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Αλί Καρακέ, που παρουσιάστηκε ως διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη της, σκοτώθηκαν μαζί με τον Νασράλα στην επιχείρηση αυτή του Ισραήλ στην οποία δόθηκε το όνομα «Νέα Τάξη». Πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε και τον θάνατο του Καρακέ.



Η δολοφονία του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ, σημείο καμπής για την οργάνωση, προκάλεσε δηλώσεις από μουσουλμάνους ηγέτες και βύθισε την περιοχή στο άγνωστο, ενώ όλα δείχνουν πως η κατάσταση σε περαιτέρω κλιμάκωση.
 
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χομενεΐ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η δολοφονία του βετεράνου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγίντ Χασάν Νασράλα, «δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη»,

Εκτός από τον Λίβανο και το Ιράν, και η Συρία κήρυξε εθνικό πένθος. Και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης καταδίκασαν τη δολοφονία του Νασράλα, όπως βέβαια και η Χαμάς.

Το Ιράν ζήτησε επίσης επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί και ο ιερός στόχος του θα υλοποιηθεί με την απελευθέρωση της αλ Κοντς (Ιερουσαλήμ)», δεσμεύτηκε χθες το Ιράν.

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, εξέχουσα φυσιογνωμία της Χεζμπολάχ, εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος του ξαδέλφου του Νασράλα. Ο προκάτοχός του στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, ο Αμπάς Μουσάουι, σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1992 από ισραηλινή επιδρομή στην αυτοκινητοπομπή του στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα της Παρασκευής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.