19.9.24

Μεταξύ καταγγελιών και οικονομικού κραχ ο ΣΥΡΙΖΑ...



Στη χειρότερη κατάστασή του, από συστάσεώς του, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς να μπορεί κανείς να περιγράψει πώς θα είναι το ακόμη… χειρότερο. Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των κορυφαίων του κόμματος, με καταγγελίες ακόμη και για...

bullying, αλλά και οικονομικό κραχ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό το σκηνικό συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να βάλει τις τελευταίες πινελιές στην εισήγηση προς τη σαββατιάτικη Κεντρική Επιτροπή. Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης διέβη τον Ρουβίκωνα, επαναδιεκδικεί την ηγεσία του κόμματος και το μόνο που απομένει είναι να ανακοινωθεί ο χρόνος της σχετικής ανακοίνωσης.

Την ώρα, αναλυτικά, κατά την οποία το μπλοκ των «87» διαβουλεύεται για το πρόσωπο που θα σταθεί απέναντι στον τ. πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του πλευρά ο Στ. Κασσελάκης έχει διαρκείς επαφές με στελέχη. Σε μία από αυτές τις συσκέψεις, τους διαβεβαίωσε: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δικής σας και όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος».

Αντιθέτως, μια ψηφιακή, συνάντηση με μέλη των think tanks, στην οποία η Διάνα Βουτυράκου εμφανιζόταν ως η έχουσα την πρωτοβουλία, δεν πραγματοποιήθηκε. Μόλις έγινε γνωστό το σχετικό κάλεσμα -στο οποίο ο Στ. Κασσελάκης αναφερόταν ως πρόεδρος-, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον Γιάννη Ραγκούση έκαναν λόγο για de facto διάσπαση. Κατόπιν τούτου, η διαβούλευση δεν έγινε.

Τα 3 σενάρια

Τούτων δοθέντων, ο Στ. Κασσελάκης καλείται σήμερα να απαντήσει στο δίλημμα πότε θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Το πρώτο από τα τρία σενάρια είναι την Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτό, κατά την πάγια τακτική του, παίρνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και υποχρεώνει τη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να ασχοληθεί με την υποψηφιότητά του. Το δεύτερο σενάριο είναι μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., ακριβώς για να έχει ακούσει τις τοποθετήσεις τους. Υπάρχει και το τρίτο, ενδιάμεσο, σενάριο: «Κάν’ το όπως στη ΔΕΘ». Με άλλα λόγια να κάνει την ανακοίνωση το Σάββατο, λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της Κ.Ε., επιφέροντας το απόλυτο χάος, όπως εκτιμούν συνεργάτες του.

Την ίδια ώρα επεκτείνονται οι καταγγελίες κατά του τ. προέδρου για bullying, με το επιτελείο του να επιμένει να δείχνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης σε όσους προχωρούν σε τέτοιες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, μετά την Κατερίνα Νοτοπούλου, χθες πήραν τη σκυτάλη Ολγα Γεροβασίλη και Γιάννης Ραγκούσης και προχώρησαν σε καταγγελία που αφορά τρίτο πρόσωπο. Υπήρξαν και άλλοι που δέχθηκαν εκφοβισμό από τον τ. πρόεδρο, κατήγγειλε συγκεκριμένα η αντιπρόεδρος της Βουλής, που εκτίμησε, συν τοις άλλοις, ότι δεν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης.

Την ίδια ώρα, είδαν χθες το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προμηθευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο οφείλεται ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ, εκκίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κόμματος. Η είδηση αυτή επέφερε μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους κομματικούς παράγοντες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, υπάρχουν οφειλές και προς άλλες εταιρείες, σε άλλη 200.000 ευρώ και σε άλλη 800.000! Το βασικό ερώτημα είναι τι μεσολάβησε και ο προμηθευτής προέβη στη συγκεκριμένη ενέργεια, αφού τα χρέη εξυπηρετούνταν βάσει του διακανονισμού που είχε γίνει.

Τα χρέη

Σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα οικονομικά στοιχεία, στις 31/12/2023 το χρέος προς προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία ήταν ύψους 1,8 εκατ. (το αντίστοιχο χρέος της Ν.Δ. ανέρχεται σε 12,5 εκατ.). Επίσης, από το 2008 ώς το 2023 η μισθοδοσία ήταν, grosso modo, στο 1,5 εκατ. και η επιχορήγηση ανέρχεται στα 4 εκατ. Μοναδικό αισιόδοξο νέο, η πληροφορία ότι σήμερα θα καταβληθεί μισός μισθός στους εργαζόμενους σε «Αυγή» και «Κόκκινο».

Ολες τις προηγούμενες ημέρες, τέλος, νομαρχιακές επιτροπές δημοσιοποιούσαν ψηφίσματα υπέρ του Στ. Κασσελάκη. 

Ωστόσο, ο Παύλος Πολάκης είχε καταγγείλει μεθόδευση σε εκείνη των Χανίων. Χθες, όμως, είδε το φως της δημοσιότητας (από το protothema.gr.) καταγγελία του συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής Πέλλας, Γιώργου Σγουρούδη. Σύμφωνα με αυτήν, το σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε χωρίς να ρωτηθούν ποτέ τα μέλη, αφού δεν προηγήθηκε γενική συνέλευση. Κατόπιν όλων αυτών, ο συντονιστής παραιτήθηκε, δηλώνοντας υποστηρικτής της άποψης «περί ενιαίας έκφρασης του προοδευτικού χώρου ως μόνης λύσης απέναντι στη Δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη»...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.