25.9.24

Ο Κασσελάκης είναι εδώ. Εσείς πού είστε;...

Oφείλουμε να ομολογήσουμε ότι και σε ασπρόμαυρη πόζα, σε μαύρο φόντο και με το όνομά του με μωβ γράμματα, ο Κασσελάκης είναι ωραιότατος. Προφίλ αδρό και κατάλληλα φωτισμένο, βλέμμα αποφασιστικό, που ατενίζει έξω από την εικόνα -προς το μέλλον; Το μωβ δίνει ...μάλιστα μια αίσθηση έως μακάβριας σοβαρότητας -τέρμα τα χαμόγελα και οι χειραψίες, τώρα έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη, ή ταν ή επί τας, είναι το μήνυμα που εισπράττει ο καλόπιστος εικονολάτρης.   


Λιγοστές οι λέξεις στην ίδια αφίσα. Το εμβληματικό ονοματεπώνυμο του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με μικρά γράμματα, προφανώς επειδή δεσπόζει η φωτογραφία του. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ με λίγο μεγαλύτερα λευκά, και ένα τεράστιο ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ, κατάμαυρο, που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι δεν είναι πια στην Ιταλία, την Ολλανδία, ή τις Αζόρες. Εδώ είναι, κοντά μας, το πολύ-πολύ να πετάχτηκε για καφέ μέχρι την Άρτα και το γεφύρι με τους σαράντα μάστορες κι εξήντα μαθητάδες. Και την Όλγα.

Εκείνο πάντως που προκαλεί ερωτηματικά και στο οποίο πρέπει να δώσουν μια έγκυρη ερμηνεία οι ειδικοί της εικόνας και της επικοινωνίας είναι Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να πει, καθώς δεσπόζει το πρόσωπό του, ότι ΑΥΤΟΣ ο ίδιος, προφίλ σήμερα και αύριο ανφάς, με το λαό ή με το σύζυγο, σε διακοπές ή με λειωμένες σόλες, είναι ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ; Ή θέλει να πει ότι υπάρχει πλέον κάποιος ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ -πότε πρόλαβαν κιόλας να τον χτίσουν; Και ο ΣΥΡΙΖΑ των άλλων;

Κανένα άλλο, ας πούμε πολιτικό, μήνυμα, μόνο αυτά. Είναι εδώ -ο ίδιος αυτοπροσώπως. Και ο δικός τους-δικός του- ΣΥΡΙΖΑ επίσης. Καλώς τους. Σε όποιο ΣΥΡΙΖΑ αν τοποθετεί κανείς όμως τον εαυτό του, αυτό το μαύρο-μωβ τεχνούργημα φωνάζει αν το πάρουμε στα σοβαρά την αλήθεια του Κασσελάκη. Το μέσο είναι το μήνυμα, αποφάνθηκε κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο. Το πρόσωπο είναι το μήνυμα μάς λέει η εν λόγω artistic αφίσα. ΕΓΩ είμαι το μήνυμα.  Σε κακεντρεχή μετάφραση ΕΓΩ είμαι το κόμμα.

Αυτή είναι η μικρή ιδέα του Κασσελάκη για το ΣΥΡΙΖΑ -τι πρέπει να κάνει ακόμα για να το καταλάβουμε;  Και η μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Κανείς πια δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. ΑΥΤΟ είναι εδώ. Εσείς πού είστε; 

Θανασης Καρτερός

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: