7.9.24

Επιτυχημένος ή όχι ο Κωνσταντίνος Ζούλας ως πρόεδρος της ΕΡΤ;...




Δημήτρης Κανελλόπουλος
 
«Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του, σας προσκαλεί στο Ραδιομέγαρο, σε μια συνάντηση απολογισμού της τελευταίας πενταετίας», αναφέρει η πρόσκληση που έστειλε στους δημοσιογράφους η ΕΡΤ. Πέντε ολόκληρα χρόνια παρέμεινε στην προεδρία της ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Αποχωρεί και... στη θέση του πηγαίνει ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο Ζούλας οδεύει προς τον ΣΚΑΪ για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Περιστρεφόμενες πόρτες.

Πέντε χρόνια στην ΕΡΤ και ο απολογισμός του έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το σημειώνω γιατί θα δούμε τις επόμενες ημέρες δημοσιεύματα-διθυράμβους για τον Κωνσταντίνο Ζούλα, τόσο αποθεωτικά που απορείς πώς τον έχασε το BBC και τον κερδίζει ο ΣΚΑΪ. Κάπου διάβασα ήδη ότι στα θετικά του περιλαμβάνεται και η εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου το «Μουσικό Κουτί»! Ναι, διότι μία καλή εκπομπή δεν πιστώνεται στον δημιουργό της αλλά στον πρόεδρο του καναλιού.

ERTflix

Το ERTflix είναι δίχως αμφιβολία από τα θετικά. Η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ διαθέτει πλούσιο περιεχόμενο, όχι τόσο πλούσιο βέβαια ώστε να το πλήρωνε κάποιος αν υπήρχε συνδρομή. Αλλά για δωρεάν, μια χαρά περιεχόμενο έχει. Το ERTflix υπήρχε και πιο πριν, σε υβριδική μορφή ως ΕΡΤ Hybrid. Απλώς επί προεδρίας Ζούλα άλλαξε όνομα και απέκτησε υπόσταση. Βοήθησε φυσικά και η καραντίνα, ήταν η εποχή που όλες οι streaming πλατφόρμες παγκοσμίως γιγαντώθηκαν, με πρώτο απ’ όλα το Netflix. Το ERTflix είναι όντως σημαντικό, αλλά τα περισσότερα κανάλια στον κόσμο έχουν και ψηφιακές πλατφόρμες.


ΕΡΤnews

Αλλο ένα θετικό στον απολογισμό, η ίδρυση του αμιγώς ειδησεογραφικού καναλιού. Το ΕΡΤnews προσφέρει ενημέρωση 24 ώρες το 24ωρο. Το θέμα βέβαια είναι τι ενημέρωση προσφέρει. Η απάντηση είναι εύκολη: φιλοκυβερνητική. Ενώ αποτελεί μία ωραία κίνηση, απαραίτητη, δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Το ΕΡΤnews είναι ένα βαρετό κανάλι, χωρίς αιχμές, φερέφωνο σε πολλές περιπτώσεις της κυβέρνησης. Αχρωμο, δίχως να βγάζει θέματα και ειδήσεις. Σημειώστε πως δεν συμμετέχει στις μετρήσεις τηλεθέασης. Αφήστε, δε, διάφορα τραγικά που συνέβησαν στην ενημερωτική ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια. Από το ραβασάκι για τη μη προβολή πλάνων από το γεύμα Μητσοτάκη στην Ικαρία εν μέσω καραντίνας, έως το «παίζουμε μονοπλάνα Λιγνάδη». Και από το στοπ σε εκπομπές έρευνας έως το στοπ, παράδειγμα, στον τραγουδοποιό Δημήτρη Μητσοτάκη εξαιτίας μιας έμμετρης απάντησής του στο προσβλητικό σχόλιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γιου του πρωθυπουργού, για εκείνη τη συναυλία ειρήνης στα Προπύλαια για την Ουκρανία.

ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3

Η υποβάθμιση των δύο πανελλαδικών καναλιών είναι πρωτοφανής. Η ΕΡΤ2 έπαιζε μόνο επαναλήψεις, με αποτέλεσμα πέρυσι να απαξιωθεί πλήρως, πέφτοντας σε τόσο χαμηλή τηλεθέαση που σε κάποιες ημέρες ήταν κάτω και από 1%. Τελευταίο κανάλι ανάμεσα σε όλα. Η απαξίωση της ΕΡΤ3 ήρθε μέσω της υπονόμευσής της. «Η συνεχιζόμενη δραματική μείωση του συνολικού χρόνου παραγόμενου ενημερωτικού και άλλου προγράμματος από την ΕΡΤ3 και η μετατροπή της σε ανταποκριτικό γραφείο του ΕΡΤNEWS, υπονομεύει έμπρακτα την ίδια την ύπαρξη του τρίτου καναλιού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλοντας παράλληλα την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια», έλεγαν σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στο κανάλι της Θεσσαλονίκης.

ERTecho

Να και ένα σημαντικό επίτευγμα της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια, το οποίο όμως δεν έχει τύχει της προβολής που του αξίζει. Ούτε από την ίδια την ΕΡΤ. Εκτός λοιπόν από την ψηφιακή τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTflix, υπάρχει και η αντίστοιχη ραδιοφωνική, το ERTecho. Με όλα τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ για να ακούσεις live, με τα πολλά web radios της ΕΡΑ, με παλιότερες εκπομπές και αφιερώματα, με πρωτογενή podcasts, με αρχειακό υλικό, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και πολλά ακόμα. Ενας αληθινός θησαυρός.

Ελληνική Ραδιοφωνία

Στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ παρατηρούμε δύο ταχύτητας. Τα μουσικά εξελίσσονται (όχι όλα), τα ενημερωτικά πάνε άπατα. Το Δεύτερο Πρόγραμμα για το ελληνικό τραγούδι και το Kosmos FM για το ξένο περνούν τις καλύτερες ημέρες τους. Και διαρκώς κάνουν πράγματα. Χαίρεσαι να τα ακούς. Αντιθέτως, το Τρίτο Πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε στάσιμο. Το ενημερωτικό Πρώτο Πρόγραμμα είναι ένα βαρετό και αδιάφορο ραδιόφωνο (εξ ου και η πολύ χαμηλή ακροαματικότητά του), ενώ η πάλαι ποτέ ένδοξη ΕΡΑ Σπορ, σε μία περίοδο μάλιστα που ο αθλητισμός στην Ελλάδα βάρεσε peak, εξαφανίστηκε, παραμένοντας στην αφάνεια. Σκεφτείτε ότι την ίδια ώρα ο ανταγωνιστικός Σπορ FM 94,6 βρέθηκε ακόμα και στο Νο 1 της λίστας με τις ακροαματικότητες. Εστησαν κι ένα ακόμα ραδιόφωνο, το Zeppelin 106,7, αλλά το εγκατέλειψαν στην τύχη του, να παίζει μόνο μουσική και να μην έχει εκπομπές. Στα θετικά τους επίσης η ανανέωση του δικτύου των πομπών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σειρές

Πολλοί αναφέρονται με θετικό τρόπο στα πολλά σίριαλ που παρουσιάζει η ΕΡΤ1 τα τελευταία χρόνια. Και λένε πόσο ενδιαφέροντα και ποιοτικά είναι. Θα διαφωνήσω. Οχι τόσο στο θέμα της ποιότητας, γιατί αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό, αλλά σε άλλα. Κατ’ αρχάς τα σίριαλ της ΕΡΤ1 ήταν ουραγοί σε τηλεθέαση ανάμεσα στα σίριαλ όλων των καναλιών. Συγγνώμη, αλλά η τηλεθέαση είναι το ζητούμενο όταν παρουσιάζεις σίριαλ. Επίσης, μιλάμε για ακριβές και όχι φτηνές παραγωγές, παραγωγές που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που πληρώνουμε εμείς εννοείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

«Παρασκήνιο», «Μονόγραμμα»

Μεγάλο ατόπημα το κόψιμο ιστορικών εκπομπών όπως το «Παρασκήνιο», η θρυλική εκπομπή του Λάκη Παπαστάθη, και το «Μονόγραμμα» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη. Σύμφωνα με δήλωση του δημοσιογράφου Αργύρη Παπαστάθη, γιου του Λάκη Παπαστάθη, «ο Κωνσταντίνος Ζούλας θα μείνει στην Ιστορία της ΕΡΤ ως ο άνθρωπος που έκοψε τις εκπομπές του Γιώργου Σγουράκη και του Λάκη Παπαστάθη. Δεν είναι και λίγο. Προφανώς, “δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε”».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: