26.9.24

Κάτω η ανάπτυξη, πάνω το υπερ-πλεόνασμα...



Την Τρίτη και την Τετάρτη διαμορφώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο το «σκηνικό» των προβλέψεων για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του 2024: τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος...

Την Τρίτη, η κυβέρνηση αναθεώρησε τη δική της πρόβλεψη που περιέχεται στον προϋπολογισμό του 2024 για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,1% σε 2,4% του ΑΕΠ.

Η διαφορά 0,3% μοιάζει οριακή και συμβολικής σημασίας. Πράγματι έχει και συμβολική σημασία, καθώς αποτελεί ένα είδος κυβερνητικής ρελάνς στις άσχημες εντυπώσεις που άφησε η μη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s και στη συνέχεια η αναδρομική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος και του χρέους από τη Eurostat.

Η κυβέρνηση «απαντά» με το μόνο διαθέσιμο όπλο της: τη «διπλωματία του υπερ-πλεονάσματος». Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στο προηγούμενο δημοσιονομικό έτος: πέρυσι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση αναθεώρησε τον αρχικό στόχο του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ σε 1,1% του ΑΕΠ. Τελικά, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 ανήλθε σε 1,7% του ΑΕΠ.

Φέτος το πιθανότερο σενάριο είναι να συμβεί το ίδιο: Πρώτα επίσημη αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος προς τα πάνω και ύστερα θετική «έκπληξη», με υπέρβαση και του αναθεωρημένου στόχου. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιευθέντα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Με στόχο του προϋπολογισμού τα 3.316 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7.567 εκατ. ευρώ.

Αν στο οκτάμηνο του έτους το υπερ-πλεόνασμα είναι ήδη 4,25 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Εξαιρώντας δαπάνες και έσοδα που δεν προσμετρώνται δημοσιονομικά στο 2024, θα απομείνουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ, περί το 1% του ΑΕΠ. Ετσι, όπως και πέρυσι, «υπό κανονικές συνθήκες» θα ξεπεραστεί κατά πολύ και ο νέος, προς τα πάνω αναθεωρημένος στόχος. Μια νέα θετική έκπληξη για τις αγορές…

Πάνος Κοσμάς - Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: