3.9.24

Εκθεση Ντράγκι: «ονείρατα έβλεπε ωραία»…



Χθες διέρρευσαν… αρμοδίως στην ιστοσελίδα Politico κάποιες «ιδέες» του Μάριο Ντράγκι για το ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες εμπεριέχονται στην έκθεσή του για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα... Η -πολυαναμενόμενη- έκθεση θα συζητηθεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη και θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη βδομάδα.


Σε ποιο πρόβλημα στοχεύει να προτείνει λύσεις; Στο πρόβλημα του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. σε σχέση με τους δύο άλλους ισχυρούς πόλους του παγκόσμιου ανταγωνισμού: ΗΠΑ και Κίνα. Σε οποιοδήποτε μείζον ζήτημα γίνει η σύγκριση, τα συμπεράσματα προκαλούν θλίψη.

Τι την κρατάει ζωντανή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό; Το πιο πολύτιμο asset της: το ευρώ. Το οποίο όμως θα υποβαθμιστεί και θα καταρρεύσει αναπόφευκτα αν η Ε.Ε. συντριβεί στα κρίσιμα πεδία του διεθνούς ανταγωνισμού.

Κοινές προμήθειες στρατιωτικού υλικού, πρόσβαση των πολεμικών βιομηχανιών στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και άρση των εμποδίων για τη συγχώνευσή τέτοιων επιχειρήσεων (ώστε να προκύψουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας) – αυτά προτείνει ο Ντράγκι στο ζήτημα του «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου άμυνας και ασφάλειας», σύμφωνα με το Politico.

Είναι ένα ερώτημα γιατί επελέγη να διαρρεύσει το συγκεκριμένο τμήμα της έκθεσης που αφορά την «αμυντική ολοκλήρωση». Μήπως γιατί σε αυτό το ζήτημα η Ε.Ε. δέχεται την πιο κρίσιμη, ασφυκτική, «υπαρξιακή» πίεση, οπότε εικάζεται πως οι προτάσεις του θα βρουν ευήκοα ώτα;

Η Ε.Ε., που συστάθηκε στη βάση του «οικονομισμού» και της στρατηγικής της λιτότητας, τώρα θα ανασυσταθεί στη βάση του μιλιταρισμού και της «κοινής αμυντικής πολιτικής»;

«Ονείρατα έβλεπε ωραία»…

Πάνος Κοσμάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: