Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ιράν θα παραδώσει σύντομα βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προκαλέσει μια ταχεία απάντηση από τους συμμάχους του Κιέβου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμες πηγές...
Το Ιράν είναι γνωστό ότι προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνολογία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136/131, που χρησιμοποιούνται για πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και αμάχους στην Ουκρανία, γεγονός που εγείρει έντονες ανησυχίες καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, περιέγραψε επίσης τη Ρωσία ως «πολύτιμο στρατηγικό σύμμαχο και γείτονα», σηματοδοτώντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα.
Ενώ το Ιράν έχει ήδη προμηθεύσει τη Ρωσία με εκατοντάδες drones τα τελευταία δυόμισι χρόνια του πολέμου πλήρους κλίμακας, οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν μεγαλύτερη απειλή λόγω της υψηλότερης ταχύτητάς τους και του μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου σε σύγκριση με τους πυραύλους κρουζ ή τα drones.
Ο ακριβής τύπος, η ποσότητα και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων παραμένουν άγνωστα, αλλά ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το Bloomberg, άφησε να εννοηθεί ότι οι αποστολές βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών.
Κυρώσεις κατά του Ιράν για την υποστήριξη της Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Τεχεράνη για τέτοιες ενέργειες και συνεχίζουν ενεργά διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τη μεταφορά, αναφέρει το Bloomberg.
Εάν το Ιράν προχωρήσει στη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις από τα δυτικά κράτη. Ωστόσο, δεδομένων των εκτεταμένων κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί κατά της Τεχεράνης, η αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων παραμένει αβέβαιη.
Η G7 έχει προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για προμήθεια όπλων στη Ρωσία, και εργάζεται για να ενισχύσει τους περιορισμούς σε εταιρείες στην Κίνα και αλλού που παρέχουν στη Ρωσία εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή όπλων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.