26.9.24

Νέα έκθεση για το πύρινο μανιτάρι στα Τέμπη...



Το πόρισμα του ΕΜΠ απορρίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδοχή των ελαίων σιλικόνης ως αιτία της δημιουργίας πυρόσφαιρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς εύφλεκτου υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία...
Νέα ερωτήματα για το ποινικό σκέλος της ανάκρισης που αφορά τις αιτίες της έκρηξης κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών αναδύονται μετά τα συμπεράσματα στα οποία, σύμφωνα με διαρροές, κατατείνει το πόρισμα του διορισμένου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέχρι σήμερα η έκθεση δεν έχει κατατεθεί στον εφέτη ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος προ εξαμήνου διόρισε τον χημικό μηχανικό για να διερευνήσει, λόγω της ιδιότητάς του, την πυρκαγιά και το πύρινο «μανιτάρι» που προκλήθηκε από τη μετωπική σύγκρουση. Σύμφωνα ωστόσο με διαρροές που βγαίνουν στο φως τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η νέα έκθεση απορρίπτει την επίσημη εκδοχή των δικαστικών πραγματογνωμόνων που εκτιμούσαν πως τα έλαια σιλικόνης της μηχανής των τρένων ήταν η αιτία της δημιουργίας πυρόσφαιρας.

Ο διορισμένος πραγματογνώμονας ήταν εκείνος που θα έδινε την τελική απάντηση στα ερωτήματα για τα αίτια της έκρηξης που αποτέλεσαν για μήνες «πεδίο σύγκρουσης» για τεχνικούς συμβούλους οικογενειών που αντέτειναν, μέσω πορισμάτων, πως η πυρκαγιά ξέσπασε λόγω μεταφοράς παράνομων χημικών ουσιών από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Ωστόσο, τόσο οι δικαστικοί πραγματογνώμονες όσο και η μετέπειτα έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την οποία υπέγραφαν τέσσερις πυρονόμοι, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι για την πυρόσφαιρα ευθύνονταν τα έλαια σιλικόνης που υπήρχαν στις αμαξοστοιχίες.

Για τη διχογνωμία αυτή το ΕΜΠ θεωρήθηκε ο κατάλληλος φορέας για να γνωμοδοτήσει και ορίστηκε μια προθεσμία δύο μηνών για την απάντηση στα θεωρητικά ερωτήματα που τέθηκαν από τις ανακριτικές αρχές. Ο ίδιος ο ανακριτής στη σχετική διάταξη εκτιμούσε πως πρέπει να εξακριβωθούν πλήρως και οι αιτίες πρόκλησης του δυστυχήματος αλλά και τα όσα ακολούθησαν, δηλαδή, μεταξύ άλλων, και «o μηχανισμός ανάφλεξης, η έναυση και η επέκταση της πυρκαγιάς», από την οποία έχασαν τη ζωή τους κάποιοι από τους επιβάτες.

Αν και είναι αξιομνημόνευτη η καθυστέρηση τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση του πορίσματος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απορρίπτεται η εκδοχή των ελαίων σιλικόνης ως αιτία της δημιουργίας πυρόσφαιρας, αν και φαίνεται να υποβοήθησαν έμμεσα στην αρχική ανάφλεξη. Ωστόσο δεν εξακριβώνεται με βεβαιότητα πως τα ίχνη ξυλολίου που εντοπίστηκαν μήνες μετά το δυστύχημα στο σημείο της σύγκρουσης εξηγούν την έκρηξη. Πηγές κοντά στην υπόθεση ωστόσο εκτιμούν πως, αν και αυτή η πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να δώσει ρητή απάντηση, δικαιώνει συγγενείς και τεχνικούς συμβούλους που απέρριπταν κατηγορηματικά την επίσημη εκδοχή των ελαίων σιλικόνης και έκαναν λόγο για μεταφορά παράνομου, εύφλεκτου, υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τη ροή της υπόθεσης, αφού η αιτία της έκρηξης θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της ποινικής διερεύνησης. Και αυτό γιατί θα επιβεβαιωθεί ότι η μέχρι τώρα διερεύνηση από τις κρατικές αρχές και υπηρεσίες ήταν ελλιπής και, σύμφωνα με νομικές πηγές, είναι πιθανό να διευρυνθούν η έρευνα και η άσκηση νέων ποινικών διώξεων.

Εύα Παπαδοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: