Σοβάδες πέφτουν σε τάξη, καθηγητές δεν υπάρχουν σε Γυμνάσια και Λύκεια. Μέρα δεν περνάει στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή χωρίς να καταγραφεί πρόβλημα στον τομέα της εκπαίδευσης...
Ξεκινήσαμε με κινητοποιήσεις για τα «ολιγομελή» τμήματα κατεύθυνσης, συνεχίσαμε με διαμαρτυρίες για την ειδική εκπαίδευση και χθες είχαμε πτώση σοβάδων σε τάξη του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Από κοντά, στη Συκιά Χαλκιδικής ψάχνουν ακόμη καθηγητές για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.Από τον Αύγουστο είχαμε αναφερθεί στα ζητήματα που ανέκυπταν στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο. Και χθες η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε πως στο σχολείο «έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι την ώρα του μαθήματος» και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα διότι «απουσίαζαν κάποιοι μαθητές και δεν κάθονταν στα συγκεκριμένα θρανία». Και φυσικά είναι το ίδιο σχολείο «στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να μεταφέρουν και το Διαπολιτισμικό Λύκειο, παρά τις αντιδράσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών που τόνιζαν τα προβλήματα λειτουργίας και υποδομών που ήδη υπάρχουν και που θα πολλαπλασιαστούν με τη συστέγαση».
Οπως σχολιάζει η Ομοσπονδία, «μέσα στον Αύγουστο, ο δήμος έστειλε συνεργεία για να γίνει διαχωρισμός αιθουσών με γυψοσανίδες, ενώ οι γονείς καταδείκνυαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κτίριο και στην αυλή του σχολείου. Σε όλα αυτά οι υπηρεσίες έδιναν υποσχέσεις για μελλοντικές παρεμβάσεις, αφού το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να δημιουργηθούν οι χώροι για να εγκατασταθεί το Διαπολιτισμικό Λύκειο». Σήμερα, σύμφωνα με πηγές του δήμου, στη συγκεκριμένη τάξη δεν θα γίνουν μαθήματα μέχρι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλα προβλήματα και να επισκευαστούν τα υφιστάμενα.
Στη Συκιά Χαλκιδικής, από την άλλη, τα λόγια έχουν στερέψει καθώς τα σχολεία άνοιξαν στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά τα παιδιά σε Γυμνάσιο και Λύκειο δεν ξέρουν τι θα πει μάθημα. Στο Γυμνάσιο οι καθηγητές είναι μόλις... δύο μαζί με τον διευθυντή, ενώ στο Λύκειο έξι καθηγητές και ο διευθυντής! Για να γίνει κατανοητή η απαράδεκτη κατάσταση σημειώνουμε ότι στο Λύκειο φοιτούν περί τους 100 μαθητές και φιλολογικά διδάσκει και στις τρεις τάξεις ένας καθηγητής, ο οποίος μάλιστα ετοιμάζεται να φύγει από το σχολείο. Απουσιάζουν φυσικός, μαθηματικός, γυμναστής, θεολόγος, οικονομολόγος και καθηγητές ξένων γλωσσών (Αγγλικά και Γερμανικά).
Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Συκιάς, Αθανάσιος Χατζηγιάννης, «τις προηγούμενες δύο μέρες τα παιδιά έκαναν αποχή. Από τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει κατάληψη την οποία μέχρι στιγμής αποφύγαμε. Αναρωτιόμαστε, τόσες χιλιάδες προσλήψεις πού έγιναν; Πού είναι η Συκιά; Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γιατί την έχει παραμελήσει έτσι; Γιατί δεν κάνει κάτι και αφήνει την κατάσταση στον αέρα, χωρίς να ενδιαφερθεί; Επικοινώνησα και με το γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μου υποσχέθηκαν ότι θα δουν το θέμα. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει…».
Αργά χθες το απόγευμα με ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μυλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας», πρόσθεσε στη λίστα άλλο ένα πρόβλημα, αφού «η παράταξη έλαβε πολλές καταγγελίες γονέων για το ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα δρομολόγια λεωφορείων για μετακίνηση μαθητών στα δύο Πρότυπα Γυμνάσια Θεσσαλονίκης, σε Ειδικά σχολεία και σε Πειραματικά σχολεία, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς να κάνουν τις μετακινήσεις με δικά τους οχήματα». Δηλαδή «για δεύτερη χρονιά έχουν μείνει 100 μαθητές και μαθήτριες του 2ου και του 4ου Δημοτικού αλλά και δεκάδες παιδιά των Ειδικών σχολείων στα Πεύκα χωρίς σχολικά λεωφορεία. Πέρσι, για τους μαθητές των Ειδικών σχολείων βρέθηκαν λεωφορεία τον Νοέμβριο, ύστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της Ενωσης Γονέων Πεύκων».
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου