20.9.24

Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά τις ρουκέτες της Χεζμπολά...



«Βράζει» η Μέση Ανατολή, κίνδυνος ανεξέλεγκτης ανάφλεξης...
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε στοχευμένο χτύπημα στη Βηρυτό την Παρασκευή, λίγα λεπτά μετά την είδηση πως περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο με κατεύθυνση το βόρειο Ισραήλ. Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο είπαν ότι το ισραηλινό χτύπημα είχε στόχο βασικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολά στα νότια προάστια της πόλης...


Δύο πηγές από τον ισραηλινό στρατό ανέφερα στο Reuters ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός είχε στόχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολά. Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. Ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στη νότια Βηρυτό.


Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά το ισραηλινό χτύπημα. 

Νωρίτερα, περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο

Αναφορικά με τις ρουκέτες της Χεζμπολά, οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες -προς το παρόν- για θύματα και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί. Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για τον ακριβή αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν. Το Associated Press (AP) ανέφερε ότι ήταν περίπου 140 ρουκέτες, επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά. «Περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο σε διάστημα μίας ώρας στις 13.02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

Η Χεζμπολά του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επτά ξεχωριστές επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους με ρουκέτες Katyusha. Η επίθεση έρχεται μια ημέρα αφότου ο ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ. 

Ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι οι πύραυλοι ήρθαν σε τρία κύματα, με στόχο τοποθεσίες κατά μήκος των κατεστραμμένων συνόρων με τον Λίβανο. Η Χεζμπολά στόχευσε τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων πολλών βάσεων αεράμυνας καθώς και το αρχηγείο μιας ισραηλινής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας που είπαν ότι είχαν χτυπήσει για πρώτη φορά.


Η οργάνωση τόνισε ότι οι πύραυλοι ήταν αντίποινα για τις ισραηλινές επιδρομές σε χωριά και σπίτια στο νότιο Λίβανο.

Η Χεζμπολά και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από τις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά οι ρουκέτες της Παρασκευής ήταν περισσότερες και ίσως η πιο σφοδρή επίθεση.

Ο Νασράλα υποσχέθηκε την Πέμπτη να συνεχίσει τα καθημερινά χτυπήματα στο Ισραήλ, απαντώντας στη θανατηφόρα δολιοφθορά αυτής της εβδομάδας στις συσκευές επικοινωνίας των μελών της οργάνωσης, την οποία περιέγραψε ως «σοβαρό πλήγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: