3.9.24

Η Θεσσαλία πνίγεται, ο Κυριάκος «τη σώζει...»

Ακόμα στην εκπόνηση «στρατηγικών σχεδίων» βρίσκεται η κυβέρνηση, αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος και παραγωγικότερος κάμπος της χώρας εξαφανίστηκε κάτω από το νερό και μαζί του αφανίστηκαν... οι καλλιέργειες, τα ζώα, τα σπίτια και οι ζωές των κατοίκων. Και οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν τα πάντα μέσα στο νερό δύο φορές σε τρία χρόνια, με ευθύνη και του κράτους που δεν είχε κάνει όλα όσα όφειλε για να θωρακίσει την περιοχή, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες τις αβελτηρίες και τις ανεπάρκειές του.

Έναν χρόνο μετά την καταστροφή, ουδόλως έχει προχωρήσει η προστασία της περιοχής από μελλοντικές πλημμύρες. Την ίδια στιγμή, ελάχιστοί είναι οι κάτοικοι που έχουν ξαναμπεί στα σπίτια τους, ενώ λίγοι όσοι έχουν τη ρευστότητα για να συνεχίσουν τις δουλειές τους. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι επιχειρήσεις που κάνουν τον τζίρο που είναι αναγκαίος για να επιβιώσουν. Παράλληλα, μονάχα οι σχολικές υποδομές έχουν αποκατασταθεί, ενώ οι οδικές και οι σιδηροδρομικές είναι ακόμα στα χαρτιά.

Η λειψυδρία, η πανώλη των αιγοπροβάτων και τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ήρθαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπουργικά στελέχη μετέβησαν στη Θεσσαλία για να συμμετέχουν σε εκδήλωση με θέμα: «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας».

Αναμενόμενο ήταν ο πρωθυπουργός να αποδοκιμαστεί έντονα από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι του επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή. Για ακόμα μια φορά, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κινηθεί σε ένα εντελώς προστατευμένο και φιλικό περιβάλλον, κάνοντας επίσκεψη στο  ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας της περιοχής, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Παράλληλα, απέφυγε να ακούσει τι έχουν να του πουν οι πληγέντες: οι επικεφαλής πολιτών που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υπέβαλαν αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό για να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, που όμως δεν έγινε αποδεκτό.
Το «στρατηγικό σχέδιο»

«Πρέπει να θωρακιστεί η Θεσσαλία, ώστε η να μην αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το σχέδιο ανασυγκρότησης, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η Θεσσαλία δεν είναι προστατευμένη από μια νέα κακοκαιρία, αν και ήδη έχει περάσει ένας χρόνος.

Ο πρωθυπουργός είπε τώρα πως «χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα όλων των μεγεθών», προσθέτοντας πως «το συνολικό αποτύπωμα των φραγμάτων είναι πολλαπλό». Όπως ανέφερε, «μπορεί να είναι αρδευτικά, υδροηλεκτρικά, και σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα φράγματα για να διαχειριζόμαστε το ίδιο το ηλεκτρικό δίκτυο αυτά τα έργα έχουν τεράστια σημασία». Υπογράμμισε επίσης ότι τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά και μακράς υλοποίησης, στέλνοντας μήνυμα πως η Θεσσαλία θα είναι θωρακισμένη σε ευρύτερο (κι όχι άμεσο) μέλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαχείριση των υδάτων, τονίζοντας πως χρειάζονται έργα που θα διασφαλίσουν να μην υπάρξει σπατάλη των υδάτινων πόρων. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να σπαταλάμε το νερό. Είναι νερό που χάνεται, σε μια εποχή που ξέρουμε ότι θα έχουμε λιγότερο νερό και θα πρέπει να το προστατεύσουμε», σημείωσε.

Όπως ανάφερε, ο Daniel θα στοιχίσει 3 δισεκατομμύρια συνολικά ένα μεγάλο κομμάτι είναι στις αποζημιώσεις, ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι -αν όχι και μεγαλύτερο- είναι στα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να ξανακατασκευαστούν, αλλά πρέπει να κατασκευαστούν και με άλλες προδιαγραφές ανθεκτικότητας...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: