9.9.24

Τριήμερη κακοκαιρία...



Η κακοκαιρία «Atena» βρίσκεται προ των πυλών, απειλώντας να φέρει τον εφιάλτη της με έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα.

Από σήμερα το βράδυ μέχρι...

και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24), η χώρα μας αναμένεται να βιώσει μια σοβαρή επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους, δημιουργώντας συνθήκες που απαιτούν άμεση προσοχή και ετοιμότητα από τους πολίτες. Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ένταση και τη διάρκεια της κακοκαιρίας, καλώντας τον κόσμο να παραμείνει σε ασφαλή σημεία και να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία «Atena» αναμένεται να «χτυπήσει» σε διαδοχικά κύματα:

  •         Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24): Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Η θάλασσα θα φουσκώσει και τα ποτάμια θα γεμίσουν, απειλώντας με πλημμυρικά φαινόμενα.
  •         Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι αργά το απόγευμα: Η δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά θα βρεθούν στο στόχαστρο της κακοκαιρίας. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από έντονους κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους, καθιστώντας την κυκλοφορία δύσκολη και επικίνδυνη.
  •         Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24):Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, καθώς και οι Σποράδες, θα αντιμετωπίσουν έντονα φαινόμενα με μεγάλα ύψη βροχής και έντονους ριπαίους ανέμους. Οι κάτοικοι προειδοποιούνται να είναι σε επαγρύπνηση για πλημμυρικούς κινδύνους.
  •         Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24): Η Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα ζήσουν τη δική τους κακοκαιρία. Οι ισχυρές καταιγίδες και τα χαλάζια θα προκαλέσουν έντονες καταστροφές στις καλλιέργειες και κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων.

Περιοχές με αυξημένο κίνδυνο

  1. Οδικό Δίκτυο: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες που θα πλήξουν κυρίως τα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, αναμένεται να προκαλέσουν έντονα προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις. Οι δρόμοι μπορεί να γεμίσουν νερά, προκαλώντας τοπικές πλημμύρες και φαινόμενα ολισθηρότητας, κάνοντας την οδήγηση εξαιρετικά επικίνδυνη. Οι αρχές συστήνουν στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές, ειδικά στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία.
  2. Αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές: Η μεγάλη συχνότητα κεραυνών και οι ισχυροί ριπαίοι άνεμοι ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων. Στα αεροδρόμια, οι επιβάτες καλούνται να παρακολουθούν τις ενημερώσεις από τις αεροπορικές εταιρείες και να προγραμματίζουν με ευελιξία τα ταξίδια τους. Στις θαλάσσιες μεταφορές, οι ισχυροί άνεμοι και η κακοκαιρία μπορεί να οδηγήσουν σε απαγορεύσεις απόπλου από τα λιμάνια, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 7-8 μποφόρ ή και περισσότερο.
  3. Σιδηροδρομικές Μετακινήσεις: Σοβαρά προβλήματα ενδέχεται να παρουσιαστούν και στα σιδηροδρομικά δρομολόγια, κυρίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την ανατολική Στερεά, όπου αναμένονται έντονες καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι γραμμές μπορεί να πλημμυρίσουν ή να υποστούν ζημιές από πτώσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι επιβάτες καλούνται να ενημερώνονται συνεχώς για τις συνθήκες κυκλοφορίας των τρένων.
  4. Τοπικές και αστικές συγκοινωνίες: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία και τραμ, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων και των καθυστερήσεων από τη δύσκολη κίνηση. Οι επιβάτες καλούνται να δείξουν υπομονή και να προγραμματίζουν με ευελιξία τις μετακινήσεις τους...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: