22.9.24

Ισραηλινή έφοδος και «λουκέτο» στο Al Jazeera στη Δυτική Όχθη...



Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έκαναν έφοδο στο γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης διατάσσοντας η εγκατάσταση να κλείσει για 45 ημέρες...


Το κανάλι μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι Ισραηλινοί επέδωσαν τη σε εργαζομένους του δικαστική διαταγή. Στρατιώτης είπε στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Ουάλιντ αλ Ομάρι πως «υπάρχει απόφαση της δικαιοσύνης». «Σας ζητώ να πάρετε όλες τις κάμερές σας και να αποχωρήσετε από το γραφείο αμέσως», ανέφερε ο ένστολος.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο φαίνονται στρατιωτικοί βαριά οπλισμένοι και με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Το Al Jazeera τόνισε πως δεν δόθηκε καμιά εξήγηση για τη διαταγή να κλείσει το γραφείο του.

Υπενθυμίζεται ότι τη 12η Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση των δημοσιογραφικών καρτών πολλών συνεργατών του Al Jazeera, τέσσερις μήνες αφότου απαγορεύτηκε η μετάδοση της εκπομπής του και έκλεισαν τα γραφεία του στο Ισραήλ.

Το κλείσιμο ως τώρα δεν αφορούσε τη δουλειά του δικτύου του Κατάρ ούτε στη Δυτική Όχθη, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν δημοσιογράφοι του και καλύπτουν τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Η δημοσιογραφική κοινότητα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, καθώς τουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), έχουν πέσει νεκροί τουλάχιστον 116 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ: 111 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβάνιοι, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για να εξακριβωθεί αν ακόμη 10 θάνατοι σχετίζονταν με τη δουλειά τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: