29.9.24

Οι 8 ημέρες που άλλαξαν τη Μέση Ανατολή...

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή άλλαξε δραματικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώνοντας την Παρασκευή τον επί τρεις δεκαετίες ηγέτη της.

Το BBC παρουσίασε μια... ανακεφαλαίωση των πρόσφατων γεγονότων:


17-18 Σεπτεμβρίου: Πέιτζερ και ραδιοτηλέφωνα που ανήκουν σε μέλη της Χεζμπολάχ εκρήγνυνται σε δύο κύματα σε όλο τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Το Ισραήλ θεωρείται υπεύθυνο για τις πρωτοφανείς αυτές επιθέσεις.

20 Σεπτεμβρίου: Το Ισραήλ χτυπά προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, σκοτώνοντας 55 ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου διοικητή.

23 Σεπτεμβρίου: Το Ισραήλ εξαπολύει τεράστιο κύμα βομβαρδισμών στον Λίβανο, με στόχο, όπως λέει, 1.300 θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότο, στα ανατολικά και στην πρωτεύουσα. Περισσότεροι από 550 άνθρωποι σκοτώνονται σε μια μέρα – η πιο θανατηφόρα ημέρα της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών εδώ και δεκαετίες.

25-26 Σεπτεμβρίου: Εν μέσω των συνεχιζόμενων επιδρομών του Ισραήλ στον Λίβανο, με ανταποδοτικά πυρά από τη Χεζμπολάχ, οι διεθνείς ηγέτες σε μια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ζητούν αποκλιμάκωση. Οι Ισραηλινοί σύμμαχοι – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ – σχηματίζουν έναν συνασπισμό 12 χωρών που ζητούν προσωρινή κατάπαυση του πυρός, η οποία απορρίπτεται από το Ισραήλ και δεν αναγνωρίζεται από τη Χεζμπολάχ. Ο αριθμός των νεκρών στο Λίβανο ξεπέρασε τους 630 ανθρώπους.


27 Σεπτεμβρίου: Ο Νετανιάχου απευθύνεται στον ΟΗΕ δεσμευόμενος να «νικήσει τη Χεζμπολάχ» και αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Αργότερα την ίδια μέρα διατάζει τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα με αεροπορικά χτυπήματα με διατρητικές βόμβες στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Βηρυτό. Ο μεγάλος βομβαρδισμός πραγματοποιείται την Παρασκευή το βράδυ.

28 Σεπτεμβρίου: Το Σάββατο, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοινώνει ότι σκότωσε τον Νασράλα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τη Χεζμπολάχ λίγες ώρες αργότερα. Η δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης για σχεδόν 30 χρόνια, μια σημαντική φυσιογνωμία της αντι-ισραηλινής αντίστασης σε όλη την περιοχή, είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και για τον κύριο υποστηρικτή της και περιφερειακή ισχύ του Ιράν.

Θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή η αντιπαράθεση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, διερωτάται το BBC. Εξαρτάται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια αυτά οι βασικοί πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης – η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ και το Ιράν – γράφει ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Frank Gardner.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.