20.9.24

Οι «87» του ΣΥΡΙΖΑ, οι «11» της Ν.Δ....



Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τους «87» που έγιναν 100 και εκπαραθύρωσαν τον Στέφανο Κασσελάκη. Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη δεν έχουμε τέτοιου τύπου ομαδοποιήσεις, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε ανάλογες συσπειρώσεις. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κομματικής κάλπης, τη διαχείριση της νίκης που θα κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος και τη στάση των ηττημένων. Αν ο νικητής επιχειρήσει να πάει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει αντιστάσεις που θα πάρουν οργανωμένη μορφή...


Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τους «11» οι οποίοι με την ερώτηση που κατέθεσαν στον Κ. Χατζηδάκη αιφνιδίασαν το μέγαρο Μαξίμου και υποχρέωσαν τον υπουργό να συντάξει απάντηση 12 σελίδων σε χρόνο-ρεκόρ. Ηταν μια κίνηση που δεν την περίμενε ο κλειστός κύκλος που κάνει κουμάντο στη χώρα. Θα έπρεπε όμως να είναι σε ετοιμότητα. Υπήρξαν αρκετές προειδοποιητικές βολές το προηγούμενο διάστημα. Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας το κλίμα δεν είναι καλό. Η πιο ακραία περίπτωση διαφωνίας ήταν η άρνηση πολλών βουλευτών να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός δεν τιμώρησε ούτε αυτούς ούτε τους υπουργούς που καταψήφισαν.


Δεν είναι όμως το συγκεκριμένο ζήτημα το μόνο που ταλαιπώρησε τη Νέα Δημοκρατία. Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, η αδυναμία της να καλύψει τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν προκαλέσει πολλές γκρίνιες. Οι βουλευτές, τουλάχιστον αυτοί που έρχονται σε επαφή με τους ψηφοφόρους τους και έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά, διαπιστώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του συντηρητικού ακροατηρίου έχει βγεί στα κεραμίδια και βρίζει παράγοντες της κυβέρνησης, μηδέ του αρχηγού του κόμματος εξαιρουμένου.

Προσθέστε τη δυσφορία πολλών στελεχών επειδή βλέπουν ότι θέσεις στην κυβέρνηση και στο κράτος καταλαμβάνουν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Προσθέστε επίσης την κριτική που ασκούν στον κ. Μητσοτάκη για τις επιλογές του σε πολλά πεδία (εθνικά θέματα, οικονομία, αγροτικό) οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς και θα έχετε την πλήρη εικόνα. Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δείχνει να ανησυχεί. Πιστεύει ότι ουδείς τον απειλεί. Σίγουρος για τη συνοχή του κόμματός του εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση. Ούτε τα όργανα του κόμματος δεν συγκαλεί για να συζητήσουν τα ανοιχτά ζητήματα. Το όργανα του κόμματος υπάρχουν ως διάκοσμος για την προσωπική αυλή του.

Ωστόσο επειδή δεν είναι χθεσινός στην πολιτική πρέπει να προβληματίζεται γιατί έχουν πυκνώσει τα φαινόμενα διαφοροποιήσεων. Παλιότερα ήλεγχε την κατάσταση διά του Γρ. Δημητριάδη. Σήμερα οι διάδοχοι του ανιψιού δεν έχουν καταφέρει να παίξουν αποτελεσματικά τον ρόλο του πυροσβέστη. Μια τρανή απόδειξη ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από μερικές εβδομάδες, στην οποία αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την πολιτική που ακολουθείται που κατά τη γνώμη τους ήταν η αιτία για τη χαμηλή επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές. Με βάση αυτά μπορούμε να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι καζάνι που βράζει; Οχι. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και βρίσκεται στην εξουσία. Δεν έχει παράδοση διασπάσεων. Κορυφαία εξαίρεση αυτού του κανόνα ήταν η κρίση του 1993. Στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ότι διατρέχει τέτοιο κίνδυνο. Αύριο; Ποιος ξέρει.

Τασος Παππας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.