19.9.24

Και 4η γαλλική φρεγάτα θα πάρει η Ελλάδα...



Την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας τύπου Belharra, καθώς και ευρύ πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σειράς πλοίων του ΠΝ εξήγγειλε από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Δένδιας, κατά την τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας αυτού του τύπου, της ΝΕΑΡΧΟΣ. Ήδη έχει καθελκυστεί η ΚΙΜΩΝ και ακολουθεί η ΦΟΡΜΙΩΝ...

Βεβαίως, προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι μέχρι το 2030 προβλέπεται η κατασκευή 5 FDI HN φρεγατών για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό και 3 για το ελληνικό Π.Ν. Εάν τελικά, υλοποιηθεί η εξαγγελία Δένδια, η χώρα μας θα λάβει τελικά 4 φρεγάτες, τη στιγμή που οι Γάλλοι θα έχουν 5: ένα γεγονός που υποδεικνύει την έντονη επιθυμία της Αθήνας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφιερώσουν μεγάλο ποσοστό των ετησίων προϋπολογισμών της χώρας σε στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Σημειώνεται επίσης πως παραμένει άγνωστος ο ακριβής χρόνος παραλαβής των δύο πρώτων υπερσύγχρονων φρεγατών από το ελληνικό Π.Ν., καθώς εξαρτάται από την πορεία των εν πλω δοκιμών του πρωτότυπου πλοίου που προορίζεται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.


Τι είπε ο υπουργός

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι με το πρόγραμμα ναυπήγησης των 4 φρεγατών BELHARA, με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ, αλλά και των υποβρυχίων μας, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και με την κτήση των τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τα οποία σύντομα θα ενταχθούν στον στόλο μας, όπως και με τη μελλοντική συμμετοχή της χώρας στο σχεδιασμό και στη συνέχεια τη ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELATION, αλλά και με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, δημιουργείται ένα πυραυλικό απόρθητο τείχος επιφανείας στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η καθέλκυση της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό σταθμό για το Πολεμικό Ναυτικό μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της Ατζέντας «2030». Επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση και προσήλωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας. Υπηρετεί το στόχο και τη σταθερή δέσμευση του συνόλου του πολιτικού συστήματος: Τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και τις συνθήκες προόδου και ευημερίας της Χώρας και του ελληνικού λαού.

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής. Πάντοτε τηρώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όσων προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στη βάση της προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών. Για την Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Αξίες, την προάσπιση των οποίων ελπίζουμε να υιοθετήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας τόνισε εκ νέου ότι στόχος της Ελλάδος πλέον είναι να μην αγοράζει απλά όπλα από το ράφι, αλλά να συμμετέχει με αυξημένο ποσοστό στην συμπαραγωγή των αμυντικών συστημάτων που προμηθεύεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.