27.9.24

Νέος εκλογικός νόμος: Με 35% θα διασφαλίζεται η αυτοδυναμία – Σε ρόλο «λαγού» ο Γεωργιάδης...



Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να είπε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου» αναφερόμενος στη πρόταση του Άδωνη Γεωργιάδη, όμως από ότι φαίνεται ο υπουργός Υγείας έπαιξε τον ρόλο του «λαγού»...

Χαρακτηριστικά, στο Μαξίμου έχουν γίνει επανειλημμένα συζητήσεις μετά τις Ευρωεκλογές για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς η πολιτική φθορά της κυβέρνησης δεν επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι η γαλάζια παράταξη θα φτάσει στα ποσοστά των προηγούμενων ετών, ακόμη και εάν ο πρωθυπουργός υποστηρίζει δημόσια ότι έχουμε «1000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνο» για να αντιστραφεί το κλίμα. 

Οι δύο αλλαγές που μελετώνται είναι να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με ένα ποσοστό κοντά στο 35% για το πρώτο κόμμα και η είσοδος ενός κόμματος στη Βουλή να ανέβει από το 3% στο 5%.

Υπενθυμίζεται, ότι η συζήτηση εντάθηκε τις τελευταίες μέρες μετά τα όσα είπε ο Άδωνης Γεωργιάδης στο dnews όπου είπε ότι «είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων».

Τέλος, σημειώνεται ότι για να έχει ισχύ ένας εκλογικός νόμος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, που σε αυτή τη συγκυρία φαντάζει αδύνατο να γίνει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου τότε θα έχουμε διπλές εκλογές, όπως το 2023...

Documento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.