26.9.24

«Καμπάνα» 150.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη...



Πρόστιμο επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ζητά συμμόρφωση για τις νέες ταυτότητες και την προστασία των δεδομένων...
Όταν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν... κυνηγάει Ρομά βρίσκεται απολογούμενο για πολλές περιπτώσεις. Έτσι μετά την έκθεση κόλαφο της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την αστυνομική βία έρχεται στη δημοσιότητα το πρόστιμο που έπεσε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Ειδικότερα η Αρχή πραγματοποίησε έρευνα και διαπίστωσε σοβαρές πλημμέλειες σχετικά με την ενημέρωση πολιτών για την επεξεργασία των προσωπικών τους πληροφοριών κατά τη διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων.

Με αυτόν τον τρόπο παραβίασε τη θεμελιώδη αρχή της διαφάνειας όπως ορίζεται από το GDPR - τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ.

Η έρευνα προέκυψε μετά την καταγγελία πολίτη, ο οποίος απηύθυνε αίτημα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Ο πολίτες υπέβαλε αίτημα τον Αύγουστο του 2023 και επανήλθε στις 19 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, όμως δεν πήρε απάντηση. 

 

Η καταγγελία αυτή έφτασε στην Αρχή, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη εξέταση της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη δημόσια συζήτηση και ανησυχία σχετικά με τις νέες ταυτότητες.

Τελικά επιβλήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρόστιμο 150.000 ευρώ, αλλά έδωσε και σαφείς οδηγίες για τη λήψη διορθωτικών μέτρων εντός εξαμήνου.

Αναλυτικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: